Μετρητής

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2011

Αφιερωμένο σε κάποιον που δε θέλει να καταλάβει ποιοι ευθύνονται για τη «δουλεία» ανά τους αιώνας.

ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΕΝΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΜΕ 15 ΕΥΡΩ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ
Δευτέρα βράδυ, γύρω στις 8:30, κατεβαίνω τις σκάλες του ΜΕΤΡΟ στην Ομόνοια. Ο Φάνης ένας νέος γύρω στα τριάντα προπορεύεται παραμιλώντας. Θα είναι κανένα πρεζόνι σκέφτηκα. Η ηλεκτρική ταμπέλα της πλατφόρμας έδειχνε ότι το επόμενο τραίνο φθάνει σε 4 λεπτά και κάθισα σε μία σειρά καθισμάτων, δίπλα μου ήλθε και ο Φάνης.
“Δεν το πιστεύω ρε πούστη μου” τον άκουσα να παραμιλάει και τον ρώτησα τι συμβαίνει. Μου είπε το όνομα του και στη συνέχεια μου ανέφερε ότι δούλευε για 30 € μεροκάματο σε ένα τυπογραφείο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, σε ένα υπόγειο με τα μελάνια να μυρίζουν όλη μέρα και να τον διαπερνάνε μέχρι το κόκαλο.
Το αφεντικό του πρότεινε να πάρει μερικές ημέρες άδεια γιατί φαινόταν κουρασμένος και όταν επέστρεψε στη δουλειά τον είχε αντικαταστήσει ένας Πακιστανός, που δούλευε για 15 €. Έμεινε άνεργος και τώρα απασχολείται part time 3 ημέρες την εβδομάδα αλλά τα λεφτά δεν τον φθάνουν πλέον και έχει να φροντίσει και τη μητέρα του. Τι να κάνω, να διαμαρτυρηθώ; θα με πούνε και ρατσιστή, δεν το πιστεύω ρε πούστη μου.
Στο τραίνο καθίσαμε πάλι μαζί όπου προσπάθησα να τον ενθαρρύνω και του επεσήμανα ότι δεν είναι ο μόνος νέος που ευρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και πως όλοι αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα και η Ελλάδα να επανέλθει στους Έλληνες.
Στην επόμενη στάση τον χαιρέτισα για να αλλάξω σε λεωφορείο, και φεύγοντας ακούω το Φάνη πίσω μου “Σας ευχαριστώ κύριε”!

Αυτόπτης μάρτυρας
Ηλίας Σταμπολιάδης
Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

5 σχόλια:

RAMMA Apos είπε...

Με αιφνιδιάζεις με την ανάρτηση ετούτη. Ομοκλογώ ότι δεν την περίμενα. Περίμενα όμως την ''αφιέρωση'' της.
Λοιπόν:
Πολλές φορές ξεκινάς με τα συμπτώματα μέχρις ότου φτάσεις και στην πηγή της νόσου-νοσηρότητας. Αν δε η πηγή αυτή του κακού είναι απροσπέλαστη, ανακουφίζεις τον ασθενή καταπολεμώντας έστω τα συμπτώματα αυτά.

Όταν βρεθεί κάποιος δικός σου στη θέση του Φάνη,κάθησε εσύ να καταριέσαι τον Cheney, to Soros, το Rockefeler, τo Rothchild etc.
ενώ με πιο απλό τρόπο όλα θα είχαν αποφευχθεί.
Άλλωστε όλοι οι προαναφερθέντες όπως και οι Συριζομαριονέτες του είναι που επιθυμούν την παγκοσμιοποίηση, ομογενοποίηση , ισοπέδωση περισσότερο από κάθε άλλον. Αν λοιπόν δε σου αρέσει ο ρομαντισμός του γαλάτικου χωριού και διαλέγεις το ρομαντισμό του Κροπότκιν και του Ένγκελς, τι να πώ;; Γούστα ειν' αυτά...

Μάκης Μίχος είπε...

Επειδή, RAMMA, δεν κατάλαβες τι σημαίνει η δουλεία ανα τους αιώνας, ψάξε να βρεις αν φταίει ο αλλοδαπός ή ο «Ελληνάρας» για τη φτώχεια των γηγενών...
Άσε τον Κροπότκιν στην ησυχία του. Αυτός μίλησε προς τους νέους. Εσύ, αν είσαι νέος ακόμη, ξιφούλκησε κατά των επάρατων εκμεταλλευτών της δουλικής εργασίας.
Θα σταθώ δίπλα σου.

RAMMA Apos είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Απλά, μην ξεχνάς ότι ο ''Ελληναράς'' μεγαλοκαρχαρίας είναι αυτός ο οποίος επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε (όπως και οι αλλοδαποί συνάδελφοί του) την λαθροπλημμυρίδα. Αυτοί επιθυμούν την εισαγωγή φτώχιας για να γίνουμε όλοι φτωχότεροι, οι μισθοί μικρότεροι κι αυτοί πλουσιότεροι... Οπότε, αντιδρώ και απλά, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΩ. Κι αυτό είναι πράξη αντίστασης, έτσι δεν είναι;;
Αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό σκέλος και δεν επεκτείνομαι.

Μάκης Μίχος είπε...

Αφού συμφωνούμε, τότε γιατί να διαφωνούμε;
Αυτό συνέβαινε πάντα.
Θα τα βάλω λοιπόν με τους δούλους ή με τους δουλέμπορους και τους έμπορους της εργασίας;
Ξιφούλκησε εναντίον των δυο τελευταίων, φίλε.

RAMMA Apos είπε...

Μαc, όταν κάποιος σε δηλητηριάζει, σίγουρα τον θέτεις εκτός όσο πιο δυναμικά κι αποφασιστικά για να εξουδετερωθεί ο ίδιος και να σταματήσει η δηλητηρίαση. Όμως, όσο αδιάφορο κι αν σου είναι το δηλητήριο , όσο κι αν δε σου φταίει σε τίποτα το φίδι που το παράγει, πρέπει κι αυτά επίσης να φύγουν από τη μέση. Αλλοιώς, αφενός η ασθένεια δεν εξαφανίζεται κι αφετέρου, η ευχέρεια και η δυνατότητα να μπορέσει κάποιος άλλος να βρεί δηλητήριο εναντίον σου, παραμένει.
Σίγουρα δεν φταίνε αλλά κάνουν ζημιά. Επιπρόσθετα, σίγουρα είναι θύματα, αλλά περισσότερο θύματα είμαστε εμείς. Προσάρμοσε το πρώτα στο επίπεδο της οικιακή σου οικονομίας όπου αντί για τον Χ Πακιστανό ο/οι οπιοσδήποτε παρείσκατος αναξιοπαθής. Κάνε την αναγωγή σε εθνικό επίπεδο με Χ στη νιοστή παρόμοιους κατακαημένους. Δε βγαίνουν τα νούμερα... Κάποιος από τους δύο θα πρέπει να φύγει.

Εξακολουθώ να ομιλώ μόνο για το οικονομικό σκέλος.