Μετρητής

Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2008

Σχόλιο πάνω στην προσπάθεια .

Δεν είχα σκοπό να γίνω «νταβατζής» αυτές τις δύσκολες μέρες. Ίσως έπρεπε να παρατήσω τον ισόβιο αγώνα και να κοιτάξω λίγο μπρος μου και να γίνω όπως τα άλλα ζώα του πλανήτη, να γράφω ψευτιές για να βγάλω μαύρο χρήμα και να γίνω ένας κουστουμαρισμένος απατεώνας.

Το καταραμένο κι εγωιστικό γονίδιο δεν μου επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Προσπάθησα πολλά χρόνια να αρθρογραφήσω στον ημερήσιο Τύπο και να πω τα λιγοστά μου λόγια μέσα στη μικρή και συντηρητική κοινωνία, όμως ο Τύπος στραγγαλίζει τις πένες που λένε την αλήθεια . Προσπάθησα να πω τα λιγοστά μου λόγια κι απ’ το τοπικό ραδιόφωνο, όμως κι από εκεί με απόδιωχναν οι κατώτεροι , που μοστράριζαν για ανώτεροι.

Με κράτησε για ένα χρόνο κάποια ντόπια μικρή εφημερίδα, αλλά ακόμα ψάχνω να βρω για ποιο λόγο με κράτησε. Ήθελε να με προσβάλει ή να προβάλει αυτή την ψευδελευθερία που μαστίζει την κοινωνία;

Αποφάσισα τότε να εκδώσω μια δική μου μηνιαία εφημερίδα - την ΠΕΜΠΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ - αλλά η έκδοσή της σταμάτησε μετά από τέσσερις μήνες - για οικονομικούς λόγους.

Δε μου περίσσευαν χρήματα για να εκδίδω τη σκέψη μου.

Αναπάντεχα, πριν ένα χρόνο, δέχτηκε τη γραφή μου η μεγάλη εφημερίδα του Βόλου, η ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Νόμισα πως βρήκα επιτέλους ένα στέκι. Αυτολογοκρινόμουνα για ώρες μέχρι να δώσω το κάθε κείμενό μου και να είμαι καθαρός απέναντι στο έγκριτο τοπικό έντυπο. Μάταιες προσπάθειες, απέναντι σε χαμαιλέοντες αυτού του τόπου που ζούμε και που τα ‘κονομάνε με τον υποκριτικό τους λόγο.

Δεν αντέχω πια να με πνίγουν οι κατώτεροι, ούτε και νιώθω ανώτερος. Θέλω πια να πω τα λιγοστά μου λόγια ελεύθερα, χωρίς να λογοδοτώ στους κατώτερους, που αυθαίρετα ονομάζονται δημοσιογράφοι. Δεν μπορώ να σκύψω τον αυχένα σ’ ανθρωπάκια που παρασταίνουν τους κριτές των πάντων, χωρίς αυτοκριτική και κρίση και μοναδικό τους προσόν τον αλαλαγμό.

Ο αλαλαγμός αυτός με θυμώνει, με οδηγεί στη νέα απόπειρα λόγου.

Θα ορμήσουν, το ξέρω, επάνω μου όλοι οι μιμητές των Τραγκαουνάκηδων, που μόνο στόχο έχουν το κέρδος απ’ την επαρχιακή διαπλοκή. Δεν φοβάμαι κανέναν απ’ αυτούς, γιατί ξέρω πως απευθύνονται σε ώτα ανύποπτων αλλά κι αποχαυνωμένων πολιτών. Στους Πολίτες απευθύνεται το νέο εγχείρημα και ευελπιστεί να γίνει ένα επαρχιώτικο βήμα για τους «διαφορετικούς», που πνίγονται μέσα στη μπόχα που εκπέμπουν καναλάρχες, εφημεριδοπώλες και σταθμάρχες .

Βάφτισα το blog «ΠΕΜΠΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ» και νομίζω πως ο τίτλος του τα λέει όλα . Τις τρεις εξουσίες τις νιώσαμε στο πετσί μας χιλιάδες χρόνια , την τέταρτη τη νιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες . Αυτή είναι η πιο ύπουλη , μια κουτσομπόλα πόρνη που τα παίρνει πανταχόθεν και κατευθύνει άπαντες στους στόχους της .

Ο δημοσιογράφος είναι η τέταρτη εξουσία .

Τον πληρώνει η εκτελεστική ,

τον στηρίζει η νομοθετική και

τον καλύπτει η δικαστική .

Υπάρχει βέβαια μια πέμπτη αόρατη εξουσία , που ελέγχει τις άλλες τέσσερις , μα αυτήν κανείς δεν μπορεί να τη δείξει …

Φυσικά χλευάζω, γιατί επιμένω να αρνούμαι τις δομές της εξουσίας . Δεν ήταν ο Καραμανλής - που μίλησε για νταβατζήδες - η αιτία που με έσπρωξε να εκδώσω την «ΠΕΜΠΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ» πριν τρία χρόνια. Αιτίες υπήρξαν πολλές, επειδή η ελεύθερη άποψη καταχωρίζεται στις εφημερίδες μόνο όταν συμφέρει στους εκδότες της. Σου επιτρέπουν να κρίνεις αντιφρονούντες και απαγορεύουν να κρίνεις την αφροσύνη τους .

Το blog αυτό προσβλέπει να γίνει ένα ερασιτεχνικό βήμα ελεύθερου λόγου για τους Πολίτες της Μαγνησίας κι όχι μόνο. Δεν ισχυρίζεται ότι θα σας δώσει την αλήθεια στο πιάτο, όμως δεν πρόκειται να σας πει ψέματα . Θα μείνει μακριά από εκείνες τις κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις που ισοπεδώνουν τις συνειδήσεις των Πολιτών και τους μεταποιούν σε άμορφους οπαδούς. Θα σέβεται το Νόμο, γιατί γνωρίζουμε πως ο Νόμος μόνο ενάντια στους διαφορετικούς στρέφεται άμεσα και όχι ενάντια στους νταβατζήδες της πληροφόρησης.

Προσβλέπουμε στην πληροφόρηση των πολιτών, όχι τόσο στα μεγάλα θέματα που ελέγχονται απ’ τη μαφία που κυβερνάει τον κόσμο, αλλά στα μικρά που περνούν απαρατήρητα. Η ενημέρωση θα είναι πολύπλευρη και θα αφορά κάθε πολίτη της περιοχής μας.

Δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης , αλλά η έκδοσή του θα στηρίζεται στη συνδρομή αυτών που θέλουν ο Λόγος να ζήσει μέσα στον κοινωνικό παραλογισμό. Μια μη κερδοσκοπική καθημερινή επικοινωνία θα είναι, για να βγάλουν τ’ απωθημένα τους όλοι όσοι είναι πετσοκομμένοι από νταβατζήδες της ενημέρωσης.

Σ’ αυτό το σημείο μάλιστα προειδοποιώ τους «αναγνώστες» και συμμέτοχους του blog πως όλα τα σχόλιά τους θα περνούν απ’ τη λογοκρισία μου. Θα δημοσιεύονται όλες οι απόψεις, αρκεί να μην είναι επικίνδυνες για την ελάχιστη ελευθερία που μας επιτρέπουν.

Ξεκινώ σχεδόν μόνος μου την προσπάθεια, με την ελπίδα πως θα βοηθήσουν κι άλλοι. Οι σελίδες είναι ανοιχτές σε κάθε Πολίτη που έχει άποψη και ταυτόχρονα τη διάθεση να δεχτεί τον κριτικό διάλογο. Ιδεολογικοί αφορισμοί δεν έχουν θέση στην ΠΕΜΠΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ακόμη κι αυτοί που θα νομίσουν ότι θίγονται από το Λόγο έχουν το δικαίωμα να καταχωρίσουν το λόγο τους στο blog . Αυτή είναι και η διαφορά απ’ τις «φυλλάδες με μιάμιση δραχμή» .

Προτιμώ ν’ αγωνίζομαι μάταια, παρά να ζω μάταια .

Ελπίζω πως θα βοηθήσουν πολλοί στο εγχείρημα . Αν όχι , δεν πειράζει .

Δεν θα είναι η πρώτη ούτε η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια αντίστασης στον εφησυχασμό που μας επιβάλλουν .

Μάκης Μίχος , ανένταχτος

της Πανελλήνια Τσιπρομένης, Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας .