Μετρητής

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2009

Περί οικολογίας

άρθρο


Τόλμησα να γράψω στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου.

Στο πρώτο κιόλας άρθρο δέχτηκα την επίθεση του Βολιώτη.

Τα καταθέτω και τα δυο κείμενα και τη «στήριξη» απ’ το διευθυντή της εφημερίδας.

Καλωσόρισα και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ με άντεξε οχτώ μήνες.

Οι αληθινές φωνές εξοντώνονται από τα όρνεα της πολιτικής και της απατεωνιάς.

Ξεκινάω την ύστατη προσπάθεια σήμερα να ξαναβρεθώ με τον απλό κοσμάκη, αυτόν που δεν μπορεί να μπει στα blogs ή στις ιστοσελίδες για να μάθει τι γίνεται γύρω του. Έτσι κι αλλιώς ούτε από κει μπορείς να μάθεις την αλήθεια, εκτός κι αν περνάς όλη τη μέρα σου φυλακισμένος μέσα στον υπολογιστή.

Θα συνεχίσω με τα άρθρα μου και με τους μύθους μου στην εφημερίδα αυτή κι ελπίζω η τύχη μου να μην είναι ίδια με της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Αλλά κι αν έχει την ίδια κατάληξη είμαι έτοιμος ν’ αποδεχτώ τη μοίρα μου…


Άρθρο του Μάκη Μίχου, ανένταχτου της

Πανελλήνια Τσιπρομένης και Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας

«Ο καημένος ο Βολιώτης»…

μέρος πρώτο


Έτσι τον ονόμασε ο αντινομάρχης Ντίτορας αυτόν το λαμπρό άντρα που κοσμεί αλλά και προστατεύει την πόλη μας και τη χώρα μας από κάθε οικολογική καταστροφή. Αυτή η φράση του Ντίτορα με εξέπληξε, γιατί είναι ο πρώτος πολιτικός ανήρ που τόλμησε να προσβάλει την προσωπικότητα του μέγιστου οικολόγου.

Είπε κι άλλα ο «αναιδής» Ντίτορας πριν μήνες. Κατηγόρησε τον «καημένο το Βολιώτη» ότι θέλει να στήσει ένα «αλιευτικό καταφύγιο» στα Καλά Νερά κι ότι ζήτησε από τη Νομαρχία να μη δοθεί περαιτέρω άδεια στα λειτουργούντα ιχθυοτροφεία στις Νηες και τη Μηλίνα.

Εγώ, ο αδαής, έμαθα για πρώτη φορά τη διαφορά μεταξύ αλιευτικών καταφυγίων και των ιχθυοτροφείων. Τα πρώτα βελτιώνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ τα δεύτερα, που τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες, προξενούν μόλυνση στο περιβάλλον. Το πιο αστείο όμως ήταν οι μετρήσεις που έγιναν στα Καλά Νερά από το ΠΑΚΟΕ κι έκριναν ακατάλληλες αυτές τις ακτές, ενώ σε μια βδομάδα κρίθηκαν από το ΠΑΚΟΕ κατάλληλες. Το ίδιο συνέβη και σ’ άλλες ακτές του νομού μας. Κρίνονταν ακατάλληλες για μια βδομάδα και ύστερα από μια βδομάδα «καθάριζαν»…

Είναι «αναιδέστατος» ο Ντίτορας, μίλησε και για συνεργασία του Αρέθα με το Βολιώτη στη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου. Αυτό το καταφύγιο δεν πρόκειται να βλάψει το περιβάλλον, γιατί θα εκτρέφονται ειδικά ψάρια που θα τρέφονται με τα λήμματα του Παγασητικού, θα τον καθαρίζουν τον κόλπο και θα πουλιούνται σε καλύτερη τιμή μιας και θα έχουν επιτελέσει οικολογικό έργο. Όλα τα κέρδη του ΠΑΚΟΕ και του Δήμου θα μοιράζονται στους άπορους κατοίκους του Δήμου Μηλεών, γιατί είναι γνωστό πως και το ΠΑΚΟΕ και ο Δήμος και ο «καημένος ο Βολιώτης» δεν είναι κερδοσκόποι, αλλά το μόνο που στοχεύουν είναι η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Είναι «αναιδής» επίσης ο Ντίτορας, μίλησε για τριακόσιες χιλιάδες Ευρώ που ζήτησε το ΠΑΚΟΕ για τη μελέτη της ρύπανσης απ’ την ΑΓΕΤ. Τι είναι τριακόσιες χιλιάδες όταν μ’ αυτές πρέπει να θρέψεις τα παιδιά σου;

Είναι «αναιδής» ο Ντίτορας, γιατί δε βλέπει πως ο νομάρχης έχει στο πλευρό του τον «καημένο το Βολιώτη» σε θέματα περιβάλλοντος. Ο «καημένος ο Βολιώτης» κανένα δε φοβάται, γιατί επιτελεί κοινωνικό έργο. Επεξεργάζεται μελέτες και επιχορηγείται απ’ τα υπουργεία για τις μελέτες αυτές. Ξέρει περισσότερα ο «αναιδής» Ντίτορας από αυτούς τους υπουργούς μας, που ενισχύουν το πατριωτικό έργο του Βολιώτη;

Είναι «αναιδής» ο Ντίτορας, γιατί δεν κατονόμασε όλους τους άθλους «του καημένου του Βολιώτη. Έπρεπε να θυμίσει στους Βολιώτες τα αλυσοδεσίματα πάνω στα δέντρα της πόλης, τα ψάρια που πετούσε στα λιμεναρχεία, τα λάστιχα που έκαιγε έξω απ’ την ΑΓΕΤ, τις πυραμίδες που έχτιζε για να προωθήσει οικολογικά προϊόντα… Πάσχει από αμνησία ο «αναιδής» Ντίτορας και μόνο ο συνετός Σκυργιάννης θα μπορούσε ίσως να τον βοηθήσει στην αποκάλυψη των άθλων του «καημένου». Όμως ο Σκυργιάννης έχει πάθει κορυνίαση και φαναρίωση στα δυο τελευταία χρόνια κι οδηγείται στις ίδιες ατραπούς με τον «καημένο».

Είναι «αναιδής» ο Ντίτορας και «καημένος». Ο Βολιώτης μόνο καημένος δεν είναι, το γονίδιό του τον οδηγεί σε δρόμους επικερδείς και προσοδοφόρους. Απορώ μάλιστα πώς δεν έστειλε δικαστικό επιμελητή εναντίον του για να πληρώσει ο «καημένος» Ντίτορας την αναίδειά του και την ύβρη του ενάντια σ’ ένα πανελλήνια αναγνωρισμένο ακτιβιστή και κοινωνικό μαχητή. Είναι σώφρων ο Βολιώτης και δεν επιζητεί τη σύγκρουση με την εξουσία. Ξέρει πως πολύ σύντομα θα ξεχαστούν αυτές οι ιστορίες κι ότι πάλι το έδαφος θα είναι κατάλληλο για νέες δράσεις. Ξέρει πως οι αντιδράσεις έχουν ξεχαστεί από το κοινωνικό σύνολο κι ότι μόνο οι «καημένοι» επιβιώνουν. Οι καθαροί χαρακτηρίζονται από τους «καημένους» γραφικοί και ρομαντικοί.

Περιμένω απ’ τον «αναιδέστατο» Ντίτορα ν’ αποκαλύψει κι άλλα για τις δράσεις αυτού του «καημένου Βολιώτη». Περιμένω ν’ αποδείξει ποιανού προσόν είναι η αναίδεια και ο εμπαιγμός του κοινωνικού συνόλου.

Όμως το μυαλό μου γυρίζει πίσω κάποια χρόνια, όταν ήρθε δικαστικός επιμελητής μέσα στο σχολειό μου για να μου επιδώσει «εξώδικη διαμαρτυρία και πρόσκληση» επειδή συκοφάντησα το Βολιώτη μέσα από ραδιοφωνική εκπομπή. Δε συνηθίζω κάτι τέτοιο αλλά ούτε και τους δρόμους της Θέμιδος επιδιώκω, γιατί θα περνούσα όλη μου τη ζωή κυνηγώντας τα όρνεα που τρέφονται από τις σάρκες του λαού. Έγραφε λοιπόν ο «καημένος» σε κείνο το εξώδικό του, με άμετρη…μετριοφροσύνη:

«…από το ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ» προβήκατε σε συκοφαντικές δηλώσεις και καταφρονητικές φράσεις σε βάρος μου καθώς και μελών μου, που βλάπτουν τη φήμη μου, την πίστη μου και δημόσια εικόνα μου ως περιβαλλοντικής οργάνωσης, αφού είναι σε όλους γνωστό, όπως και σε σας, η ανιδιοτελής, διαρκής, συνεπής και με ηθικές αρχές και πίστη στην οικουμενική αξία του περιβάλλοντος, πολύχρονη και πολύμορφη αγωνιστική μου προσφορά και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο σε τοπικό και πανελλαδικό αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό πεδίο…».

Με απειλούσε στη συνέχεια «με τη ρητή επιφύλαξή του για κάθε νόμιμο δικαίωμά του» κι ίσως είχε στο νου του να κάνει κατάσχεση του οικολογικού μου σπιτιού και μέσα σ’ αυτό να ξαπλώσει την «οικολογική» του δράση.

Δεν προχώρησε τη διωκτική διαδικασία γιατί πήρε την πρέπουσα απάντηση εκ μέρους μου και προτίμησε να λουφάξει, έτσι όπως λούφαξε και στο σαρκασμό του «αναιδούς» Ντίτορα πριν μια βδομάδα. Έκανε μια ευτελή δήλωση στις εφημερίδες και θεώρησε το περιστατικό λήξαν.

Α, όχι. Ξέχασα. Υπέβαλε μήνυση κατά του «καημένου» Ντίτορα…

Εγώ το σπιτάκι μου το γλίτωσα από την αδηφάγο του ορμή. Κατάλαβε πως τον κρατώ καλά στο χέρι μου, χωρίς κερδοφόρες τάσεις.

Αυτές τις έχουν μόνο όσοι υποκρίνονται τους σωτήρες του τόπου.

Μου μένουν όμως διάφορες απορίες από τη δράση του «καημένου του Βολιώτη».

Πρώτον, πώς είναι δυνατό τα μηχανήματα του ΠΑΚΟΕ να κρίνουν ακατάλληλες αυτές τις ακτές και σε δέκα μέρες να τις βαφτίζουν καθαρές; Μήπως πρέπει να εξοπλιστεί το ΠΑΚΟΕ με πιο σύγχρονα μηχανήματα; Είναι δυνατό ο έμφρων πολίτης να πιστέψει στη θεωρία του ακατάλληλου κι αυτόματα του καθαρού ή δικαιολογημένα ταξιδεύει ο νους του σε βρώμικες διαπλοκές;

Δεύτερον, πώς είναι δυνατό να επιζητεί τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου μέσα στην καρδιά των ακτών του Παγασητικού, ενώ τα ιχθυοτροφεία βρίσκονται στις άκρες του κόλπου;

Τρίτον, μιας και το ονομάζει αλιευτικό καταφύγιο θα επιτρέψει σ’ όλα τα είδη ιχθύων να βρίσκουν προστασία εκεί μέσα; Θα εφαρμόσει τη λαϊκή ρήση «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» ή θα εφαρμοστεί η ανθρώπινη βουλιμία για το μεγάλο κι ακριβό ψάρι;

Ο «αναιδής» Ντίτορας μίλησε για ιχθυοτροφείο στα Καλά Νερά κι όχι για καταφύγιο. Ο «καημένος ο Βολιώτης» μιλάει για καταφύγια, που θα προσφέρουν στην αγορά καθαρό ψάρι. Πού θα το βρουν αυτό το ψάρι μέσα στον Παγασητικό;

Η σύμπραξη του Αρέθα με το Βολιώτη δε με εκπλήσσει καθόλου. Έχουν και οι δυο τους την αγαθή πρόθεση να βοηθήσουν την περιοχή τους, να πάρουν επιχορηγήσεις από την Ευρ. Ένωση κι από τα υπουργεία, να κάνουν μελέτες…

Έργα δε θα δει ο τόπος, όμως η καλή πρόθεση είναι αρκετή.

Κάνετε μελέτες, όπως έγραφα παλιότερα. Άπειρες μελέτες, άχρηστες. Κάτι θα μείνει στα χρονοντούλαπα της ιστορίας και κάτι θα μείνει και στα ντουλάπια σας. Αρκεί μόνο να δείχνετε πως όλα γίνονται για το καλό της πόλης.

Υ.Γ.

Περίμενα να δοθεί διάσταση του εξωφρενικού αυτού θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. Παραμένω, φαίνεται, αφελής. Μόνο οι «αναιδείς» Ντίτορες έχουν την τόλμη να πούνε κάποτε κάποιες αλήθειες…

Αυτές τις μέρες όμως ύψωσε τη φωνή του κι ο Κοντορίζος…

Θα τον ανυψώσω τον «πατριάρχη» στο επόμενο άρθρο μου.


Απάντηση σε άρθρο

Κε Διευθυντά,

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας σας (Κυριακή 22/2/09) δημοσιεύτηκε ολοσέλιδο άρθρο του κ. Μάκη Μίχου, το οποίο από την αρχή μέχρι το τέλος είναι υβριστικό, συκοφαντικό και απολύτως ανυπόστατο, για μένα προσωπικά και έμμεσα την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Κε Διευθυντά,

Τον τελευταίο καιρό η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, και εγώ προσωπικά, δεχόμαστε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και ορισμένους «αυτόκλητους» συνηγόρους τους. Με το πρόσχημα των θέσεων εργασίας επιχειρούν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος που μπορεί να προκαλέσουν. Όσο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία θα δέχεται αυτές τις επιθέσεις, να είστε ήσυχος εσείς και οι πολίτες ότι διεξάγουμε τίμιο αγώνα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Να αρχίσετε να ανησυχείτε εσείς και οι πολίτες, όταν θα αρχίσουν να λένε καλά λόγια για μας και να μας χτυπούν φιλικά στην πλάτη.

Η απορία μου όμως είναι πώς η έγκριτη εφημερίδα σας, με την οποία μέχρι σήμερα είχαμε, πιστεύω, καλή σχέση, είναι δυνατόν να παρέχει χώρο και να φιλοξενεί αυτό το, επαναλαμβάνω, υβριστικό, συκοφαντικό και απολύτως ανυπόστατο λιβελογράφημα.

Δεν νιώθω την ανάγκη να απαντήσω επί της ουσίας στα όσα αναφέρονται στο κατάπτυστο αυτό δημοσίευμα, το οποίο πιστεύω ότι προσβάλλει και την εφημερίδα σας και τη νοημοσύνη των αναγνωστών σας. Εξάλλου η δικαιοσύνη, στην οποία θα προσφύγω καταθέτοντας αγωγή, για να υπερασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου, θα κληθεί να αποφανθεί επ’ αυτών.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κώστας Βολιώτης

Σημείωση ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ:

Με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό δηλώνουμε ότι οι απόψεις που φιλοξενήθηκαν στο άρθρο του Μάκη Μίχου την προηγούμενη Κυριακή σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις απόψεις της εφημερίδας συνολικά, ούτε για τον κ. Κώστα Βολιώτη ούτε για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ούτε φυσικά και για το ΠΑΚΟΕ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τούτη η εφημερίδα φιλοξενεί και προβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη τις απόψεις των συγκεκριμένων φορέων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον σεβασμό της στις δράσεις τους. Από κει και πέρα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δεν μπορεί να λογοκρίνει μόνιμους ή περιστασιακούς συνεργάτες του, δεν είναι στις αρχές του. Θεωρούμε ότι οι συνεργάτες μας γνωρίζουν από μόνοι τους τα όρια της δεοντολογίας. Επιπλέον δηλώνουμε την πίστη μας ότι ζητήματα δημοσίου διαλόγου δεν μπορούν να επιλύονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, έστω και αν ενίοτε ασκείται σκληρή και άδικη κριτική.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ