Μετρητής

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2010

Άρθρο δημοσιευμένο δυο χρόνια πριν σε Βολιώτικη φυλλάδα.




Άρθρο του Μάκη Μίχου , ανένταχτου της
Πανελλήνια Τσιπρομένης και Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας

Εκεί που χρειάζονταν εκατό δούλοι , τώρα χρειάζεται μόνο ένας .
Τι θα φάνε οι άλλοι ενενηνταεννιά ;

Πάντα καθυστερημένος ήμουν , όταν δεν ήμουν Κασσάνδρα .

Αφορμή η 1η του Μάη και όλοι οι παχύρρευστοι λόγοι που εκστομίστηκαν από τα πολιτικά μας πρόσωπα . Χιλιοειπωμένα λόγια , εθιμοτυπικά , χωρίς να έχουν τη διάθεση αφύπνισης των εργαζόμενων. Το ξέρουν οι πολιτικοί άρχοντες πως η αφύπνιση του λαού σηματοδοτεί και την απώλεια της δικής τους εξουσίας .
Ψάχνοντας μέσα στα διάσπαρτα κείμενά μου ανακάλυψα μια μπροσούρα που την είχα μοιράσει ανήμερα την Πρωτομαγιά του 2001 , επί Σημίτη άρχοντος . Ήταν η χρονιά που ο «μισός» ανήρ είχε αναθέσει στο Γιαννίτση το νέο συνταξιοδοτικό , αυτό που δεν κατάφερε τότε να ψηφιστεί για να ψηφιστεί στις μέρες μας από τη Ν.Δ.
Η μπροσούρα είχε τίτλο «Γηράσκω αεί εργαζόμενος» και αναφερόταν σ’ όλους τους «τυχερούς» που είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά και θ’ αργούσαν να βγουν στη σύνταξη .

Ένα μικρό απόσπασμα εκείνου του κειμένου παραθέτω , γιατί σήμερα άλλαξαν τα πράγματα άρδην :
… Μετά ο Γιαννίτσης θέλησε να λύσει το πρόβλημα του ορίου της φτώχιας , που έδιναν κάποιες υπηρεσίες των υπουργείων . Αυτές ισχυρίζονταν ότι το όριο της φτώχιας ήταν οι 170 χιλιάδες δρχ. εισόδημα το μήνα .
Υπήρχαν συνταξιούχοι που έπαιρναν 120 χιλιάδες το μήνα . Αυτοί ήταν υποχρεωμένοι να σέρνονται στις πλατείες και στα παγκάκια για να περάσουν την ώρα τους και προσβάλλανε τη χώρα με τη μιζέρια τους .
Ο Γιαννίτσης αποφάσισε να τους περικόψει αυτή την πενιχρή σύνταξη . Αν παίρνανε μόνο 90 χιλιάδες , δε θα τολμούσαν να βγουν στο δρόμο . Θα μένανε μέσα στο σπίτι τους μέχρι να φτάσει ο χάρος .

Θέλησε να λύσει το πρόβλημα του έκλυτου βίου στη συνέχεια . Είδε πως οι απόμαχοι της εργασίας γέμιζαν τα καφενεία και τα κουτούκια . Αν ανέβαζε το όριο συνταξιοδότησης , οι εργάτες θα πέθαιναν αξιοπρεπώς μέσα στο χώρο της εργασίας τους και θα είχαν την τιμή που τους άξιζε : θα άκουγαν τον επικήδειο απ’ το αφεντικό τους . Τα καφενεία θα κλείνανε σιγά-σιγά κι όλοι θα τρέχανε μέχρι να πεθάνουν για να εξασφαλίσουν τον άνετο βίο των βουλευτών . Άλλωστε κι αυτοί οι καημένοι για τη χώρα μοχθούσαν .
Πριμοδότησε και μ’ άλλο τρόπο την αλλαγή στο συνταξιοδοτικό του νομοσχέδιο . Επέτρεψε στους νέους εργαζόμενους να φύγουν πριν τα εξηνταπέντε τους με σύνταξη , αν έβρισκαν δουλειά από τα δεκαπέντε τους . Ήξερε ο άθλιος υπουργός ότι κανένας από τους νέους δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά στα επόμενα χρόνια , όμως αυτός τους έδινε δώρα κάλπικα .
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έτριβαν τα χέρια τους . Είδαν ότι ήταν λάθος τους που χτυπούσαν το «σοσιαλισμό» όλα τα προηγούμενα χρόνια . Άλλαξαν αμέσως τις φωτεινές επιγραφές έξω από τα γραφεία τους και έβαλαν καινούριες :
«ΙΔΙΩΤΙΚΉ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
«Ο ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ»

Ήταν τυχερή η γενιά μας , ίσως η πιο τυχερή απ’ την απελευθέρωση της χώρας και δώθε . Γλίτωσε τη μετανάστευση , γλίτωσε την ανεργία , χάρη στο Μεταξά είχε «καταφέρει» και το οχτάωρο , είχε κατοχυρώσει και τα συντάξιμα όριά της . Αυτό που περίμενε μέσα απ’ τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας ήταν να μειωθεί κι ο εργάσιμος χρόνος και το ωράριο εργασίας , να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος για όλους τους εργαζόμενους και να δουν «καλύτερες μέρες» .
Δυστυχώς κανένα απ’ τα οράματα αυτά δεν υλοποιήθηκε κι αντίθετα η εργατική τάξη έφτασε στο μέγιστο σημείο απόγνωσης , μέσα σε μια καταναλωτική κοινωνία και μια ολιγαρχική οικονομία . Το χειρότερο απ’ όλα είναι πλέον η εύρεση εργασιακής θέσης και η κάλυψη των αναγκών του ενστίκτου επιβίωσης .
Ο τίτλος του άρθρου φαίνεται χλευαστικός , όμως αντικατοπτρίζει την αδήριτη πραγματικότητα . Η υψηλή τεχνολογία έχει ελαχιστοποιήσει τις θέσεις εργασίας κι οι εργοδότες μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Καμιά ιστορική περίοδος δεν μπορεί να παραβληθεί μ’ αυτή που διανύουμε ως προς την εκμετάλλευση του λαού , ούτε καν οι ιμπεριαλιστικές αυτοκρατορίες . Θα το νιώσουν – αν δεν το ‘χουν νιώσει – οι νέοι της χώρας μας και κυρίως όσοι σπουδάζουν με στόχο μια καλύτερη ζωή από κείνη των γονιών τους .
Διάβαζα στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Σαββάτου , 3-5-08 , την έκθεση του ΔΝΤ . Αυτό «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης ζητάει να παρθούν νέα - πιο σκληρά μέτρα - στο Ασφαλιστικό , να επιβληθούν νέοι φόροι καθώς και να γίνουν ανατροπές στην αγορά εργασίας με καθήλωση μισθών και ευελιξία στο όριο απολύσεων» .
Αυτό που κράτησα στη μνήμη μου είναι μόνο η τελευταία του επιταγή : ευελιξία στο όριο απολύσεων, λες και υπάρχουν προσλήψεις στην εποχή μας ( δεν ξεχνώ τις προσλήψεις των ημετέρων από τα παράθυρα ) . Σε ποιες απολύσεις άραγε αναφέρεται η σύγχρονη νομισματική μαφία ; Στις απολύσεις των ανέργων ;
Ίσως δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία , μιας και η γενιά μας έχει την δύναμη να βοηθήσει βιοποριστικά τους γόνους της και να τους στηρίξει μέχρι να φτάσουν στη μέση ηλικία . Όσοι κατάφεραν μάλιστα μέσα στα τριάντα τελευταία χρόνια να κλέψουν το δημόσιο πλούτο έχουν ακόμη περισσότερες ελπίδες να διαιωνίσουν την κοινωνία που οραματίζεται το ΔΝΤ και η παγκόσμια Αρχή .
Τι απομένει στους νέους που προέρχονται από λαϊκά στρώματα ; Ήδη άρχισε να δείχνει το πράγμα . Πολύωρη απασχόληση για τριακόσια Ευρώ το μήνα και με το φόβο να χάσουν αυτή την απασχόλησή τους στο παραμικρό παράπτωμά τους . Ήδη η νεολαία έχει αφήσει τη χειρονακτική εργασία , παραμυθιασμένη από τους πολιτικούς της τελευταίας τριακονταετίας που υπόσχονταν καλύτερες μέρες μέσα από την παιδεία και τα πανεπιστήμια . Οι χειρονακτικές εργασίες έχουν περάσει στα χέρια των οικονομικών μεταναστών , που αργά και σταθερά - με την αιώνια αποταμιευτική νοοτροπία του μετανάστη - γίνονται η νέα μεσαία οικονομική τάξη . Η «εκπαιδευτική» βιομηχανία απορροφά τους νέους και το μόχθο των γονιών τους χωρίς αντίκρισμα επαγγελματικό , αλλά ούτε κι ανθρωπιστικό .

Ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της χώρας ; Η Ευρωρωμαϊκή αυτοκρατορία είναι μια παραλλαγή της Ρωμαϊκής . Σήμερα χρειάζονται ελάχιστοι εξειδικευμένοι δούλοι κι αυτούς προστατεύει η σημερινή αυτοκρατορία , το δημοκρατικό της προσωπείο δεν επιτρέπει την αρένα για την εξόντωση των πολλών . Η αρένα βρίσκεται τώρα στις χωματερές και τους κάδους απορριμμάτων , όπου συνωστίζονται για τη λεία τους οι «ελεύθεροι» πολίτες της χώρας . Ο πόλεμος για νερό και λίγο ψωμί ίσως να ξεκινήσει πολύ σύντομα , αλλά πάλι οι χορτάτοι θα κερδίσουν .

Υ.Γ.
Πέρασε ο φίλος από το σπίτι την ώρα που κατέγραφα τις μαύρες σκέψεις μου και μου μίλησε για μια αισιόδοξη προσπάθεια … κοινοβιακής συνδιαχείρισης των πραγμάτων .
Τα είχα βιωμένα όλα αυτά απ’ τα φοιτητικά μου χρόνια και τα είχα μελετήσει ιστορικά . Δεν είχα το κουράγιο να είμαι αισιόδοξος όπως ο φίλος , είχα βιώσει πολλούς «επαναστάτες» στη ζωή μου και γι’ αυτό το λόγο απόμενα μονάχος μες στο πιθάρι μου …
Είμαι έτοιμος να βγω απ’ το πιθάρι με το λυχνάρι στο χέρι και να συμπορευτώ σε καθαρές ιστορίες , όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σήμερα από τις μέρες του Διογένη …

Υπουργείο προστασίας των πολιτικών

Για κοίτα ποιοι κινδυνεύουν…

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Του Γ. Αντύπα

ΠΡΕΖΑ TV

Φόβος για χτύπημα σε βουλευτή την ημέρα ψήφισης ή την
επομένη του Ασφαλιστικού έχει καταλάβει την ΕΛ.ΑΣ. Τα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλά: απειλές κατά βουλευτών μέσω του Διαδικτύου, ανώνυμα sms και συνθήματα σε τοίχους απέναντι από πολιτικά γραφεία. Για τις επόμενες μέρες, και βλέπουμε, οι ρόλοι βουλευτή - αστυνομικού θα αλλάξουν. Οι δεύτεροι θα δίνουν οδηγίες στους πρώτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κινητά των αστυνομικών που συνόδευαν τους υπουργούς χθες στη Βουλή χτυπούσαν δαιμονισμένα. Κάθε τρεις και λίγο δέχονταν ένα τηλεφώνημα ή ένα γραπτό μήνυμα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Υψηλών Προσώπων. Σύμφωνα με τις νέες εντολές:

* Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της περιμέτρου γύρω από το σπίτι πριν παραληφθεί ο επίσημος.
* Οι διαδρομές από και προς το γραφείο θα πρέπει να αλλάζουν καθημερινά.
* Όσοι δουν την παραμικρή ύποπτη κίνηση να ειδοποιήσουν άμεσα την ομάδα «ΔΙΑΣ». Είτε αφορά σε παρακολούθηση στον δρόμο είτε στην περιοχή όπου βρίσκεται το γραφείο.
* Όταν τους μετακινούν σε ραντεβού, να βγαίνουν πάντα αυτοί και να τους ανοίγουν την πόρτα.
* Όταν ο επίσημος βρίσκεται σε κάποιον δημόσιο χώρο, να είναι πάντα δίπλα του.
* Όταν έχει ραντεβού σε καφέ ή εστιατόριο, να τον έχουν πάντα υπό τη διακριτική τους παρακολούθηση.
* Οι γραμματείς των βουλευτών να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους.
* Στους βουλευτές έφτασε σύσταση να ακυρώσουν τα ραντεβού τους με ψηφοφόρους, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντί τους στο γραφείο τους.
* Όσοι υπηρετούν δίπλα σε υπουργούς και βουλευτές ενημερώθηκαν από την υπηρεσία ότι σύντομα θα κληθούν για να γίνει έλεγχος των ικανοτήτων τους. Γιατί είναι κοινό μυστικό πως πολλοί πολιτικοί επιλέγουν τους αστυνομικούς τους με κριτήρια πελατειακών σχέσεων και όχι ασφαλείας.
* Ενημερώθηκαν ακόμη πως για τις επόμενες εβδομάδες θα ενισχυθούν οι πεζές περιπολίες -ένστολων και αστυνομικών με πολιτικά- στους δρόμους γύρω από πολιτικά γραφεία και υπουργεία. Οι «μυστικοί» αστυνομικοί θα αναφερθούν στους συνοδούς των βουλευτών, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.
* Όσοι υπηρετούν σε βουλευτές εντέλλονται να αρνούνται αλλότριες απασχολήσεις, π.χ. σούπερ μάρκετ, και να κρατούν την προσοχή τους εστιασμένη στο πρόσωπο που προστατεύουν. Αν πιαστούν σε λάθος θέση, θα κατηγορηθούν από την υπηρεσία τους και οι ίδιοι, ασχέτως του τι εντολές είχαν από τους πολιτικούς.

Από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι οι ανέμελες μέρες για τους βουλευτές και τους αποσπασμένους σε αυτούς αστυνομικούς ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί υπουργοί, κατά την προσέλευσή τους στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφραζαν φόβο ακόμη και για μέλη της οικογένειάς τους.
Γυναίκα υπουργός αποκάλυψε πως δέχεται απειλές ο γιος της επειδή θα σπουδάσει στο εξωτερικό, ενώ αρκετοί βουλευτές έδειχναν το sms που είχαν δεχθεί στα κινητά τους: «Θα σας κάψουμε και εσάς και τα παιδιά σας για να μην ξαναβγάλει φύτρα η γενιά σας»! Τις πιο πολλές απειλές τις δέχονται όσοι προέρχονται από τον συνδικαλιστικό χώρο. Τους δίνεται τελεσίγραφο να μην ψηφίσουν τον ασφαλιστικό νόμο, αλλιώς, σύμφωνα με τους άγνωστους αποστολείς, θα γνωρίσουν την οργή της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση δίστασε να ανάψει το «πράσινο φως» σ’ αυτά τα έκτακτα μέτρα, καθώς δεν θέλει να δώσει σήμα στους τρομοκράτες πως φοβάται και στην κοινωνία ότι υπάρχει κίνδυνος. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η οδός της εμπιστευτικής ενημέρωσης από την υπηρεσία στα στελέχη της. Από την άλλη, όμως, κρίθηκε ότι αν συμβεί κάποια νέα επίθεση, οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Το πλαίσιο το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ένα τμήμα της τοποθέτησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «έντονες πολιτικές ενάντια στη βία κάθε μορφής» και «πρακτικά μέτρα» που θα ανακοινώσουν ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Γ. Ραγκούσης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, μίλησε για «ύπουλο χτύπημα», ανέφερε ότι στόχος είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «γραφεία υπό κατάληψη από αριστεριστές» και ζήτησε «κοινό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων». «Κάποιοι, βέβαια, κρατούν ουδέτερη στάση ή αδιαφορούν», προσέθεσε με νόημα. Έκτακτα μέτρα θα ληφθούν και για την ασφάλεια των δημόσιων κτιρίων.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους επιτελείς του και κορυφαίους υπουργούς. Το παζλ που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση είναι πολύ σύνθετο: να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, τις «ιδιαίτερες» δράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και την τρομοκρατική βία που έκανε δυναμική επανεμφάνιση στη χώρα μας. Η ανησυχία χτύπησε κόκκινο από τα νέα για τον εκρηκτικό μηχανισμό.
«Δεν είναι ελληνικός - η εκρηκτική ύλη μάς είναι άγνωστη», υπογράμμισε στο «Έθνος» ανώτερη κυβερνητική πηγή. Μας μετέφερε ακόμη τις υποψίες στελεχών της Αντιτρομοκρατικής για τυφλό χτύπημα σε δημόσιο χώρο. Ένα ενδεχόμενο πραγματικά εφιαλτικό, τόσο για το τι μπορεί αυτό να σημαίνει σε ανθρώπινες ζωές όσο και για τη σταθερότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζει πλήρως τον Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού αποτελεί κοινό τόπο η θέση ότι «αυτό το γεγονός δεν μπορεί να περάσει χωρίς να πέσουν κεφάλια». Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ., είτε με τη μορφή αποπομπών, είτε με τη μορφή παραιτήσεων. Σε τι «βάθος» και «ύψος» θα φθάσουν αυτές οι αλλαγές είναι άγνωστο, καθώς η ηγεσία της αστυνομίας έχει στα υπέρ της τις συλλήψεις για τον «Επαναστατικό Αγώνα». «Όχι στις εν θερμώ αντιδράσεις» λένε από την άλλη στελέχη της Κατεχάκη, που δεν θέλουν να δουν τον μηχανισμό τους να αποσυντίθεται.

Ξεκάθαρο μήνυμα στους τρομοκράτες ότι η πολιτεία δεν τρομοκρατείται έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή το δολοφονικό χτύπημα στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το οποίο καταδίκασαν οι αρχηγοί του ΚΚΕ, και του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορετικές ωστόσο προσεγγίσεις. «Ας γνωρίζουν οι δολοφόνοι ότι θα αποτύχουν, γιατί έχουν απέναντί τους την πολιτεία και ολόκληρη την κοινωνία. «Η κοινωνία μας δεν τρομοκρατείται» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, που έκανε λόγο για «αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια», «κρούσμα τυφλής και απάνθρωπης βίας» από «άνανδρους και κρυπτόμενους δολοφόνους».