Μετρητής

Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2009

Περί οργής και άλλων δεινών


Η οργή είναι συναίσθημα δυνατό , πηγάζει, συνήθως, από το αίσθημα του δικαίου όταν το νοιώθεις να καταπατείται. Αν την αφήσεις ανεξέλεγκτη σε παρασέρνει και σένα σε δρόμους σκοτεινούς. Πρέπει να την εκτονώσεις , το θέμα είναι πώς.

Καθημερινά βλέπω ανθρώπους οργισμένους γύρω μου, άνδρες και γυναίκες,

έτοιμους να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλο, ρίχνοντας τις ευθύνες για όλα τα κακά της μοίρας τους ο ένας στον άλλο. Πόλεμος αέναος… Υπάρχει άραγε στον πόλεμο δίκαιο και άδικο, ή είναι μέρος της φύσης μας για την επικράτηση του ισχυρότερου, όπως σ’ όλο το ζωικό βασίλειο; Κάποτε ναι , κάποτε όχι, η ιστορική αναδρομή δίνει πολλά παραδείγματα και για τις δυο εκδοχές.

Η απόδειξη των αυτονόητων πολλές φορές είναι δύσκολη.

Γεννιόμαστε εγωιστές. Θεωρούμε πως έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας , ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια και το χειρότερο θέλουμε να την επιβάλλουμε. Είναι η ανάγκη επιβίωσης του ισχυρότερου γονιδίου αυτό που μας ωθεί.

Εδώ υπάρχει ανάγκη παρέμβασης της λογικής, της ανθρώπινης λογικής,

μέσα στις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται την κάθε χρονική στιγμή.

Εγώ το λέω λογική, εσύ το λες Λόγο.

Πέρα από τη λογική υπάρχουν μόνο τα ένστικτα και ο καιρός που ζούσαμε με βάση αυτά και μόνο, έχει παρέλθει προ πολλού…

Τα ένστικτα όμως είναι αυτόνομα και ισχυρά και καλούμαστε να τα τιθασεύσουμε

με τη γνώση, να τα εξανθρωπίσουμε, για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε χωρίς να φάμε ο ένας τις σάρκες του άλλου.

Ας ξαναγυρίσουμε στην οργή όμως.

Τη δική μου αυτή τη φορά:

Τα δυο κείμενα που διάβασα στο blog σου, του Δήμου και του Σπύρου, καταρχήν

με εξόργισαν πολύ. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως , με προβλημάτισαν.

Ο ένας φιλόσοφος με Λόγο, ο άλλος μαθητής σου με λαϊκή φιλοσοφία ,όπως λες.

Ο ίδιος μισογυνισμός, λέω εγώ.

Έψαξα το χιούμορ του πρώτου, άφαντο…

Προσπάθησα να κατανοήσω τη φιλοσοφία του δεύτερου, αδύνατον…

Να αποδείξω λοιπόν, ότι δεν είμαι ελέφαντας;

Θα προσπαθήσω.

Δεν δηλώνω φεμινίστρια, είμαι απλά άνθρωπος γένους θηλυκού.

Χιούμορ διαθέτω και σκετσάκια, σκιτσάκια , ανέκδοτα για ξανθές, χαζές , πανούργες γυναίκες, δεν μ’ ενοχλούν και ενίοτε με κάνουν να χαμογελώ.

Πιστεύω πως οι γυναίκες και οι άνδρες είμαστε μεν διαφορετικοί, αλλά έχουμε τις ίδιες βαθιές ανθρώπινες ανάγκες για αγάπη, κατανόηση, συντροφικότητα, επαφή, επικοινωνία.

Γιατί λοιπόν αυτός ο πόλεμος;

Η δική μου ταπεινή γνώμη είναι πως υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο φύλλα, όπως και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις εξάλλου, το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο σήμερα , καθώς άνδρες και γυναίκες είμαστε παγιδευμένοι σε ρόλους –πρότυπα μιας κοινωνίας στην οποία κυριαρχεί η εικόνα , το φαίνεσθαι αντί του είναι.

Για να μπορέσουμε όμως οι άνθρωποι να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ,ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει πρώτα να μάθουμε να ακούμε τον άλλο.

Για να μάθουμε να ακούμε τον άλλο πρέπει πρώτα να σκύψουμε μέσα μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, κόντρα στις σειρήνες του έξω κόσμου .

Όταν ξέρω ποιος είμαι και τι θέλω, μπορώ να ανοίξω τα αυτιά μου να σε ακούσω , να ανοίξω την καρδιά μου να αφουγκραστώ τις ανάγκες σου. Τότε μπορώ να σε δεχτώ όπως είσαι και δεν θέλω να σε αλλάξω, γιατί δεν θέλω ούτε εσύ να με αλλάξεις. Να επικοινωνήσουμε θέλω και να συμπορευτούμε.. Να αναλύσουμε τις διαφωνίες μας, να συνθέσουμε τις απόψεις μας, να προχωρήσουμε .

Στη ζωή μου, μέχρι τώρα , γνώρισα πολλούς ανθρώπους , ξεχώρισα αρκετούς για το μυαλό τους και το πνεύμα τους και κράτησα λίγους για την ανθρωπιά τους. Σίγουρα όχι για το φύλο τους.

Διάβασα και πολύ . Με το χρόνο έγινα κριτική ακόμη και απέναντι σε πολλούς «μεγάλους» του πνεύματος. Ακόμη και σε κάποιους από τους μεγάλους του δικού μας αθανάτου... Και παιδεία θαρρώ πως απόκτησα και Λόγο. Έμαθα να ακούω ,να σέβομαι τη διαφορετικότητα, την άλλη άποψη. Σ’ αυτό με βοήθησε η ψυχανάλυση , με την έννοια της αυτογνωσίας όμως. Δεν άλλαξα εγώ, άλλαξε όμως η οπτική γωνία απ’ την οποία βλέπω τα πράγματα γύρω μου, μπόρεσα να εξηγήσω γιατί είναι έτσι κι όχι αλλιώς. Δεν γιάτρεψα παιδικά τραύματα, κατανόησα συμπεριφορές όμως, που πήγαζαν από κει.

Ο καθείς και ο δρόμος του και οι επιλογές του.

Κατέγραψε η Μαρία της Ψυχανάλυσης


Είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω το διάλογο…


Παροτρυνθείς από το πετυχημένο άρθρο του συγγραφέα Δήμου Ν. σχετικά με τα θηλυκά, προσπάθησα να διευκρινίσω κάποιες πτυχές του θέματος το οποίο έθιξε και προσέγγισε με ικανή επιχειρηματολογία, σαφήνεια και αρκετό....χιούμορ.

Το θέμα αυτό είναι διαχρονικό και αιωνόβιο, όπως ορθά ανέφερε ο κάτοχος του blog.

Κατόπιν τούτου, χωρίς να έχω την ανάγκη να απολογηθώ σε κανένα, σας αναφέρω τα εξής: Αφιέρωσα αρκετό χρόνο και κόπο προκειμένου να συλλέξω κείμενα καταγραφές και μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα από την Αρχαιότητα έως την Νεώτερη εποχή, με μοναδικό σκοπό να φωτίσω κάποιες πτυχές του θέματος, οι οποίες ενδεχομένως να διαφεύγουν της αντίληψής σας.

Επιχείρησα μία επιλογή των πλέον αντιπροσωπευτικών και μετριοπαθών αναφορών από καταξιωμένους εις τους αιώνες Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Εν συνεχεία παρέθεσα συνοπτικά το τι ισχύει παγκοσμίως και πάλι μέσα από μελέτες καταξιωμένων Διεθνώς λογοτεχνών, συγγραφέων, ιστορικών.

Υπάρχουν παραπομπές σε βιβλία και διατριβές,

εάν και εφόσον μου ζητηθεί δια πάσαν πιστοποίησιν.

Οι απόψεις αυτές είναι Αξιωματικές.

Απευθύνομαι ειδικά σε κάποια "κυρία" η οποία θεώρησε ότι χρήζω ψυχανάλυσης.Της αναφέρω λοιπόν, για να μαθαίνει, ότι αξιωματική είναι μία θέση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Παραδειγματικώς αναφέρω τον Ευκλείδη(Αρχαίος Έλληνας μαθηματικός) ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι από δύο σημεία διέρχεται μόνο μία ευθεία. Σ' αυτό το αξίωμα στηρίχθηκε η Γεωμετρία. Δεν ήταν θεώρημα για να χρήζει αποδείξεως και αμφισβήτησης.

Της ιδίας βαρύτητος είναι τα γεγονότα τα οποία παρέθεσα. Δεν θα έγραφα ούτε μία λέξη ασύστολη και μακράν της αλήθειας, το γνωρίζει ο κάτοχος της ιστοσελίδας και δια τούτο πιστεύω δημοσίευσε την ανάρτησή μου. Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε τουλάχιστον την αυστηρή επιλογή του όσον αφορά την ποιότητα των συγγραφών ασχέτως του αποτελέσματος...η αλήθεια η ρημάδα είναι πικρή.

Είναι όμως εντελώς αδιανόητο για κάθε κοινό νου και λυπηρότατο εις τον υπερθετικό βαθμό ορισμένοι, μη σεβόμενοι είτε τον χρόνο πού αφιέρωσε κάποιος είτε τον κόπο του, να στέλλουν επιγραμματικά μηνύματα του τύπου "χρειάζεσαι ψυχανάλυση"!!

Δεν απαίτησα από το συγκεκριμένο άτομο, θηλυκού γένους φυσικά, όπως είχα μαντέψει εξ άλλου και το αναφέρω στο κείμενό μου, να σεβαστεί και να συμφωνήσει με τις απόψεις των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, εάν όμως διέθετε την στοιχειώδη παιδεία και στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας έπρεπε μέσα από το blog να σχολιάσει το κείμενο εκθέτοντας τις δικές τις απόψεις.

Όμως η "κυρία" αντέδρασε σπασμωδικά...ένα ενστικτώδες μίσανδρο ξέσπασμα, που οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν γνήσιο, ... πράγμα που επαληθεύει διατρανώς το μίσος που έχουν για τους άνδρες και δικαιώνει τον Δήμου, εμένα, τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ότι δηλαδή ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ !

Σ' ευχαριστώ, Δάσκαλε, πού δημοσίευσες το άρθρο του Δήμου διότι μού έδωσες λαβή γι’ αυτά πού θα αναφέρω εν συνεχεία......

Θα επανέλθω εξετάζοντας τις Νεοελληνίδες, θα δείτε πόσο διεφθαρμένες είναι, με ποια κίνητρα και κριτήρια επιλέγουν τους επιβήτορές τους...δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να εξετάσουν τον άνδρα που έχουν απέναντί τους αρκεί να είναι "ωραίος" και "μαχρής"...Οι έννοιες χαρακτήρας, συναισθήματα τους είναι παντελώς άγνωστες...γι' αυτό σπάνε τα μούτρα τους στην τελική,.. όμως θα το αναλύσω με λεπτομέρειες και αδιάσειστα ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ ντοκουμέντα....κάντε λίγο υπομονή...έπειτα θα δούμε ποιος θα πρέπει να επισκεφθεί τρελλογιατρό!

Δάσκαλε παρακαλώ όπως τύχω της ανοχής σου, εάν παρεκτράπην. Όπως γνωρίζεις αφιέρωσα την ζωή μου στην αναζήτηση της Αλήθειας, έζησα και ζω ως ασκητής σεβόμενος πάνω από όλα τον Άνθρωπο και τον... Λόγο, όπως συχνά πυκνά αναφέρεις, για τούτο λοιπόν ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΘΗΛΥΚΟου αν διέθετε το ένα δισεκατομμυριοστό του μυαλού που φοράω, θα ήταν ευτυχισμένο) να με αποκαλεί τρελό.

Fondol