Μετρητής

Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2008

Πιτσιώρης, Δαλέζιος, Νεοφύτου και ΣΙΑ

Το άρθρο αυτό είχε σταλεί στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Βόλου.
Φυσικά δε δημοσιεύτηκε…

Άρθρο του Μάκη Μίχου, ανένταχτου της
Πανελλήνια Τσιπρομένης και Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας

Καλό χειμώνα να ‘χουμε.
Εγώ αλλιώς είχα αποφασίσει την επιστροφή μου στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, όμως δε μ’ αφήσανε τα διαβόλια να κάνω αυτό που ήθελα. Τα διαβόλια ήρθαν μέσα στον Αύγουστο από τον Φορέα του θαλάσσιου πάρκου…
Ε, αρκετά πια με το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων. Κάποτε επιζητούσα την προστασία του απ’ τους ιθαγενείς, που ακολουθούσαν τον πανάρχαιο νόμο της Φύσης. Μετά ήρθε ο ΕΥΡΩρωμαϊκός πολιτισμός και νόμισα πως κάτι θα άλλαζε σ’ αυτόν τον άγιο τόπο.
Άλλαξαν πολλά. Στη δεκαετία του ΄80 χτίστηκε πάνω στο ακρωτήρι της Αλοννήσου, στο Γέρακα, ένα τεράστιο οικοδόμημα, που θα στέγαζε όλες τις δραστηριότητες του πάρκου καθώς και τους επιστήμονες και τους φύλακές του. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια άπειρα εκείνο τον καιρό, ο υπουργός Πιτσιώρης περιόδευσε με την κουστωδία του το νησί της Αλοννήσου και εγκαινίασε το κτίσμα. Έφαγαν και τους αστακούς τους στη Στενή Βάλα κι όλα όδευαν στον πεπατημένο δρόμο «κάνε έργα, κάνε μελέτες κι όλο και κάτι θα περισσέψει και για σένα».
Οι τυμπανοκρουσίες των εγκαινίων ξεχάστηκαν γρήγορα και το κτίσμα έμεινε ως βορά του κακούργου χρόνου. Όταν, ύστερα από είκοσι χρόνια, συστήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και επανδρώθηκε ο Φορέας του θαλάσσιου πάρκου παρέμεινε ανεκμετάλλευτο αυτό το κτίσμα κι ο Φορέας στεγάστηκε στο Πατητήρι. Είναι σκληρή η ερημιά…

Αναγκάστηκα πριν ένα χρόνο ν’ ασχοληθώ με το θέμα του θαλάσσιου πάρκου και με τα καμώματα των καλογέρων πάνω στο Νησί της Κυρά Παναγιάς και με την ανεξέλεγκτη βόσκηση των γιδιών. Ήρθαν άγριες μέρες μετά, με πυροβολισμούς και μηνύσεις κι όλα έδειχναν πως η Αλόννησος γινόταν Ζωνιανά (κατά τη γνώμη του κ. Νεοφύτου). Ήρθαν αργότερα και τα ταχύπλοα και φαινόταν πως ο έλεγχος του θαλάσσιου πάρκου θα ήταν επαρκής όχι μόνο για τους ψαράδες, που προσπαθούν να βγάλουν μεροκάματο, αλλά και για όλους τους επίδοξους εκμεταλλευτές του πάρκου.
Όπως είπε η Ροδούλα Ζήση «μπήκαν οι λύκοι να φυλάξουν τα πρόβατα». Δεν πιστεύω βέβαια πως υπάρχουν πρόβατα σήμερα στην κοινωνία μας, αλλά μετράω πόσο χοντροί λύκοι υπάρχουν στην ανθρώπινη κοινωνία στις μέρες μας. Ήδη καταλόγισα ευθύνες στο Φορέα για υπερ-προστατευτισμό των μεγαλοσχημόνων, που έχουν όλες τις δυνατότητες να διανυκτερεύουν με τα κότερά τους στην Κυρά Παναγιά, ενώ απαγορεύεται σ’ αυτούς που δεν είναι «εφοπλιστές» να διανυκτερεύσουν έστω και μια νύχτα πάνω στο Νησί. Οι ρομαντικοί θα ήταν ελάχιστοι, γιατί είναι πολύ σκληρές οι συνθήκες να παραμείνεις στο Νησί πάνω από δυο μέρες χωρίς προμήθειες, ενώ είναι πολύ απλό για τους έχοντες και κατέχοντες να μείνουν δεκάδες νύχτες μέσα στους όρμους του Νησιού και να το γευτούν και νόμιμα και παράνομα στη διάρκεια της νύχτας…

Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν κάτοικος της Αλοννήσου εντόπισε προσγειωμένο ελικόπτερο πάνω στο νησί Ψαθούρα και ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Περίμενε καρτερικά επί τρεις ώρες να καταφθάσουν τα πλεούμενα του Νόμου, όμως κανένα από αυτά δεν έφτασε. Ελικόπτερα θα κυνηγάμε ή τον ψαρά που μπορεί να παρανομήσει και λίγο για το μεροκάματό του.
Το ελικόπτερο τελικά είχε πάρει άδεια απ’ τον αερολιμένα Σκιάθου και κανείς εκεί δεν γνώριζε πως απαγορεύεται ακόμη κι ανθρώπου ποδάρι να πατήσει. Στα πετούμενα δεν υπάρχουν απαγορευτικές διατάξεις, γιατί τα «πετούμενα» δεν είναι ιδιοκτησία ψαράδων και φουκαράδων.
Ζήτησε ραντάρ κι άλλους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς ο κ. Νεοφύτου, σε λίγο ίσως να ζητήσει και κανόνια, για να χτυπήσει αμείλικτα τους εισβολείς. Είχε ζητήσει από το κράτος κάτι τέτοιο όταν ανέλαβε την προεδρία του Φορέα ή διαπίστωσε καθ’ οδόν πως είναι αδύνατη η φύλαξη του πάρκου χωρίς τέτοια μέσα; Πού θα τα στήσει άραγε αυτά τα ραντάρ και πόσο ασφαλή θα είναι από έναν επίδοξο καταστροφέα τους; Θα τρέχουν τα σκάφη του απ’ το Πατητήρι αμέσως μόλις εντοπιστεί εισβολέας, ακόμη κι αν είναι στις τρεις τα ξημερώματα; Μα τα σκάφη δεν έτρεξαν για το ελικόπτερο καταμεσήμερο, θα τρέξουν τέτοια βάρβαρη ώρα; Θα φυλάνε Θερμοπύλες όλη τη νύχτα; Ξεχνάει πως ο Παλαιοκώστας έφυγε με ελικόπτερο μέσα από άγριες φυλακές και με δεκάδες φύλακες εκπαιδευμένους. Θα μπορέσουν οι υπάλληλοί του ν’ αντιμετωπίσουν την πονηριά μέσα στο σκότος του πελάγους;
Και ήρθε και το δεύτερο χαστούκι για το Φορέα. Υπάλληλός του Φορέα συνελήφθη από υπαλλήλους του Φορέα να κολυμπάει με μάσκα δίπλα στις σπηλιές του νησιού Πιπέρι, εκεί όπου απαγορεύεται να πλησιάσεις στα τρία μίλια. Ο κ. Νεοφύτου στήριξε αυτή την ενέργεια του υπαλλήλου του, λέγοντας ότι εκτελούσε εντολή του. Ήθελε, λέει, να μάθει «αν τα μέτρα φύλαξης εφαρμόζονται». Δεν φορούσε ούτε στολή ούτε μπουκάλες αυτός ο εθελοντής «σπιούνος», έτσι ισχυρίστηκε ο κ. Νεοφύτου. Θα τον έβρισκαν το φουκαρά μετά από μέρες κατεψυγμένο αν δεν έρχονταν οι άλλοι συνάδελφοί του για να τον «συλλάβουν». Δε μας λέει επίσης ο κ. Νεοφύτου πώς είναι δυνατό ο πρόεδρος ενός τέτοιου Φορέα, που έχει Δ.Σ., να χρησιμοποιεί ως κατασκόπους υπαλλήλους του, χωρίς να έχουν γνώση τα άλλα μέλη του Δ.Σ. του; Τι σόι «δημοκρατικό συμβούλιο» είναι αυτό;
Φυσικά και δεν είναι πιστευτές οι δηλώσεις αυτές του κ. Νεοφύτου. Αν έχει προβλήματα με τους υπαλλήλους του μέσα στο Φορέα ας τα φέρει μέσα στο Δ.Σ. κι αυτό να πάρει τις αποφάσεις του, εκτός αν πιστεύει στην «αρχή του ενός ανδρός» κατά Θουκυδίδη. Έχει ο κ. Νεοφύτου το ανάστημα του Περικλή;
Το κακό είναι όμως πως ο πρόεδρος του Φορέα διαμαρτύρεται επειδή οι υπάλληλοί του ειδοποίησαν για τη σύλληψη του συνεργάτη του το λιμεναρχείο κι όχι το Φορέα, λες και ο ίδιος είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του για τη δράση του κατασκόπου του. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν απλά την υποτίμηση των ανώνυμων απ’ τους επώνυμους. Κάποιοι όμως αντιλαμβανόμαστε ακόμη και τα πολιτικά παιχνίδια και τη βουλιμία όλων αυτών που δήθεν αγωνίζονται για το καλό του τόπου.
Δεν έχω πρόθεση να επιτεθώ στον καθηγητή-πρόεδρο, όμως με πνίγει η αγανάκτηση. Η δημιουργία του Φορέα είχε αναπτερώσει κάποτε-βλακωδώς- τις ελπίδες μου και νόμισα πως κάτι θα γινόταν για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν όμως εκείνοι που θα προστάτευαν το πάρκο γίνονται «προστάτες», τότε δε μου απομένει παρά να διατυπώνω την ανησυχία μου ή να αμφισβητώ τον υποκριτικό σοφιστικό λόγο των μεγαλόσχημων.

Θα κουκουλωθούν όλα, όπως πάντα. Μην περιμένει όμως κανείς να πειστούν εκείνοι οι δύσπιστοι ψαράδες και να σεβαστούν τους νόμους των παραβατών. Παιχνίδι κλεφτών κι αστυνόμων θα είναι η ιστορία, με εναλλασσόμενους ρόλους. Δεν ξέρω ποιο είναι το καταστατικό του Φορέα και τι προβλέπει σε τέτοιες έκνομες καταστάσεις, όμως αν εγώ ήμουν στη θέση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα πετούσα έξω από την πόρτα του Φορέα εκείνους που ασχημονούν σε βάρος του. Σίγουρα ο Σουφλιάς έχει ενημερωθεί για τις παράνομες αυτές δράσεις(και τα ΜΜΕ της Αθήνας τις κατέγραψαν), όμως δεν έχει τα κότσια να παρέμβει και να αποκεφαλίσει. Έτσι κι αλλιώς όλα τα κόμματα σε τέτοια μονοπάτια περπατάνε.
Ο Φορέας πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της συνεννόησης με τους κατοίκους του νησιού, αν έχει σκοπό να βοηθήσει και να βοηθηθεί απ’ αυτούς. Η κόντρα αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, εκτός κι αν στόχος του Φορέα είναι μόνο η υλοποίηση των λόγων της Ροδούλας Ζήση (λόγους που δεν ασπάζομαι προσωπικά). Τα απολογητικά λόγια και η κάλυψη των σφαλμάτων διαιωνίζουν το άσχημο κλίμα κι εξαγριώνουν τους Λιαδρομίτες. Έτσι κι αλλιώς αυτοί βιώνουν αυτόν τον τόπο από τότε που γεννήθηκαν κι είναι δύσκολο να τους πείσει κανείς για τα νέα πολιτισμικά πρότυπα, που είναι χειρότερα απ’ τα δικά τους παραδοσιακά.

Υ.Γ.
Έγινε και διοικητικό συμβούλιο του Φορέα την περασμένη Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμα και τις συνεδριάσεις της Βουλής μπορεί να παρακολουθήσει ο πολίτης, η παρουσία των πολιτών στη συνεδρίαση του Φορέα είναι ανεπίτρεπτη.
Ξέρω επίσης πως παίζονται κομματικά παιχνίδια στην όλη ιστορία. Δεν ανήκω ευτυχώς σε κανένα πολιτικό κόμμα και παραμένω Πολίτης μέσα σε μια κοινωνία που αρνείται τους Πολίτες. Ούτε και τους «μαχόμενους πασόκους» υπερασπίζομαι. Ξέρω πως είναι ικανοί για κάθε κακό. Το απόδειξαν είκοσι χρόνια…
Μόνο τη θεά Φύση υπερασπίζομαι.

Υ.Γ. δεύτερο
Άκουσα στο ραδιόφωνο πως ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ο Φορέας επιχορηγείται με τρία εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, απ’ τα οποία το 45% πηγαίνουν σε μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων του. Δέκα υπαλλήλους έχει ο Φορέας και αμείβεται ο καθένας με εκατόν τριάντα χιλιάδες Ευρώ το χρόνο!
Ποιος μίλησε για τη γενιά των 700 Ευρώ το μήνα;

Εφραιμείτε και προσεύχεστε στη Μονή Βατοπαιδίου

Εφραιμείτε και προσεύχεστε
στη Μονή Βατοπαιδίου .

Επίτηδες υπογράμμισα το Βατοπαίδιον, επειδή με εξέπληξε η ορθογραφία .
Βατοπέδιον το ήξερα μέχρι σήμερα (βατό πεδίον) και ξαφνικά αναγκάστηκα να την ετυμολογήσω με άλλο τρόπο τη λέξη (βατό παιδίον ή βατεύω το παιδίον).
Κάτι θα ξέρουν οι καλόγεροί μας και δε διαμαρτύρονται για την ανορθόδοξη γραφή.
Έτσι κι αλλιώς η Ορθοδοξία μας ανορθόδοξα πορευόταν ανά τους αιώνες.
Ήταν η μόνη που δεν φοβήθηκε το φραγγέλιο του ιδρυτή της.

Εφραιμείτε και προσεύχεστε, Χριστιανοί.
Θα σας μοιράσει η Εκκλησία την περιουσία της στη…δεύτερη παρουσία.

Μάκης Μίχος

«Ο καημένος ο Βολιώτης»…

Άρθρο του Μάκη Μίχου, ανένταχτου της
Πανελλήνια Τσιπρομένης και Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας

«Ο καημένος ο Βολιώτης»…

Έτσι τον ονόμασε ο αντινομάρχης Ντίτορας αυτόν το λαμπρό άντρα που κοσμεί αλλά και προστατεύει την πόλη μας και τη χώρα μας από κάθε οικολογική καταστροφή. Αυτή η φράση του Ντίτορα με εξέπληξε, γιατί είναι ο πρώτος πολιτικός ανήρ που τόλμησε να προσβάλει την προσωπικότητα του μέγιστου οικολόγου.
Είπε κι άλλα ο «αναιδής» Ντίτορας. Κατηγόρησε τον «καημένο το Βολιώτη» ότι θέλει να στήσει «αλιευτικό καταφύγιο» στα Καλά Νερά κι ότι ζήτησε από τη Νομαρχία να μη δοθεί περαιτέρω άδεια στα λειτουργούντα ιχθυοτροφεία στις Νηες και τη Μηλίνα. Εγώ, ο αδαής, έμαθα για πρώτη φορά τη διαφορά μεταξύ αλιευτικών καταφυγίων και των ιχθυοτροφείων. Τα πρώτα βελτιώνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ τα δεύτερα, που τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες, προξενούν μόλυνση στο περιβάλλον. Το πιο αστείο όμως ήταν οι μετρήσεις που έγιναν στα Καλά Νερά από το ΠΑΚΟΕ κι έκριναν ακατάλληλες αυτές τις ακτές, ενώ σε μια βδομάδα κρίθηκαν από το ΠΑΚΟΕ κατάλληλες. Το ίδιο συνέβη και σ’ άλλες ακτές του νομού μας, κρίνονταν ακατάλληλες για μια βδομάδα και ύστερα από μια βδομάδα «καθάριζαν»…
Είναι «αναιδέστατος» ο Ντίτορας, μίλησε και για συνεργασία του Αρέθα με το Βολιώτη στη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου. Αυτό το καταφύγιο δεν πρόκειται να βλάψει το περιβάλλον, γιατί θα εκτρέφονται ειδικά ψάρια που θα τρέφονται με τα λήμματα του Παγασητικού, θα τον καθαρίζουν τον κόλπο και θα πουλιούνται σε καλύτερη τιμή μιας και θα έχουν επιτελέσει οικολογικό έργο. Όλα τα κέρδη του ΠΑΚΟΕ και του Δήμου θα μοιράζονται στους άπορους κατοίκους του Δήμου Μηλεών, γιατί είναι γνωστό πως και το ΠΑΚΟΕ και ο Δήμος και ο «καημένος ο Βολιώτης» δεν είναι κερδοσκόποι, αλλά το μόνο που στοχεύουν είναι η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.
Είναι «αναιδής» ο Ντίτορας, μίλησε για τριακόσιες χιλιάδες Ευρώ που ζήτησε το ΠΑΚΟΕ για τη μελέτη της ρύπανσης απ’ την ΑΓΕΤ. Τι είναι τριακόσιες χιλιάδες όταν μ’ αυτές πρέπει να θρέψεις τα παιδιά σου;
Είναι «αναιδής» ο Ντίτορας, γιατί δε βλέπει πως ο νομάρχης έχει στο πλευρό του τον «καημένο το Βολιώτη» σε θέματα περιβάλλοντος. Ο «καημένος ο Βολιώτης» κανένα δε φοβάται, γιατί επιτελεί κοινωνικό έργο. Επεξεργάζεται μελέτες και επιχορηγείται απ’ τα υπουργεία για τις μελέτες αυτές. Ξέρει περισσότερα ο «αναιδής» Ντίτορας από αυτούς τους υπουργούς μας, που ενισχύουν το πατριωτικό έργο του Βολιώτη;
Είναι «αναιδής» ο Ντίτορας, γιατί δεν κατονόμασε όλους τους άθλους «του καημένου του Βολιώτη. Έπρεπε να θυμίσει στους Βολιώτες τα αλυσοδεσίματα πάνω στα δέντρα της πόλης, τα ψάρια που πετούσε στα λιμεναρχεία, τα λάστιχα που έκαιγε έξω απ’ την ΑΓΕΤ, τις πυραμίδες που έχτιζε για να προωθήσει οικολογικά προϊόντα… Πάσχει από αμνησία ο «αναιδής» Ντίτορας και μόνο ο συνετός Σκυργιάννης θα μπορούσε ίσως να τον βοηθήσει στην αποκάλυψη των άθλων του «καημένου». Όμως ο Σκυργιάννης έχει πάθει κορυνίαση και φαναρίωση στα δυο τελευταία χρόνια κι οδηγείται στις ίδιες ατραπούς με τον «καημένο».
Είναι «αναιδής» ο Ντίτορας και «καημένος». Ο Βολιώτης μόνο καημένος δεν είναι, το γονίδιό του τον οδηγεί σε δρόμους επικερδείς και προσοδοφόρους. Απορώ μάλιστα πώς δεν έστειλε δικαστικό επιμελητή εναντίον του για να πληρώσει ο «καημένος» Ντίτορας την αναίδειά του και την ύβρη του ενάντια σ’ ένα πανελλήνια αναγνωρισμένο ακτιβιστή και κοινωνικό μαχητή. Είναι σώφρων ο Βολιώτης και δεν επιζητεί τη σύγκρουση με την εξουσία. Ξέρει πως πολύ σύντομα θα ξεχαστούν αυτές οι ιστορίες κι ότι πάλι το έδαφος θα είναι κατάλληλο για νέες δράσεις. Ξέρει πως οι αντιδράσεις έχουν ξεχαστεί από το κοινωνικό σύνολο κι ότι μόνο οι «καημένοι» επιβιώνουν. Οι καθαροί χαρακτηρίζονται από τους «καημένους» γραφικοί και ρομαντικοί.
Περιμένω απ’ τον «αναιδέστατο» Ντίτορα ν’ αποκαλύψει κι άλλα για τις δράσεις αυτού του «καημένου Βολιώτη». Περιμένω ν’ αποδείξει ποιανού προσόν είναι η αναίδεια και ο εμπαιγμός του κοινωνικού συνόλου.
Όμως το μυαλό μου γυρίζει πίσω κάποια χρόνια, όταν ήρθε δικαστικός επιμελητής μέσα στο σχολειό μου για να μου επιδώσει «εξώδικη διαμαρτυρία και πρόσκληση» επειδή τον συκοφάντησα μέσα από ραδιοφωνική εκπομπή. Δε συνηθίζω κάτι τέτοιο αλλά ούτε και τους δρόμους της Θέμιδος επιδιώκω, γιατί θα περνούσα όλη μου τη ζωή κυνηγώντας τα όρνεα που τρέφονται από τις σάρκες του λαού. Έγραφε λοιπόν ο «καημένος» σε κείνο το εξώδικό του:
«…από το ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ» προβήκατε σε συκοφαντικές δηλώσεις και καταφρονητικές φράσεις σε βάρος μου καθώς και μελών μου, που βλάπτουν τη φήμη μου, την πίστη μου και δημόσια εικόνα μου ως περιβαλλοντικής οργάνωσης, αφού είναι σε όλους γνωστό, όπως και σε σας, η ανιδιοτελής, διαρκής, συνεπής και με ηθικές αρχές και πίστη στην οικουμενική αξία του περιβάλλοντος, πολύχρονη και πολύμορφη αγωνιστική μου προσφορά και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο σε τοπικό και πανελλαδικό αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό πεδίο…».
Με απειλούσε στη συνέχεια «με τη ρητή επιφύλαξή του για κάθε νόμιμο δικαίωμά του» κι ίσως είχε στο νου του να κάνει κατάσχεση του οικολογικού μου σπιτιού και μέσα σ’ αυτό να ξαπλώσει την «οικολογική» του δράση.
Δεν προχώρησε τη διωκτική διαδικασία γιατί πήρε την πρέπουσα απάντηση εκ μέρους μου και προτίμησε να λουφάξει, έτσι όπως λούφαξε και στο σαρκασμό του «αναιδούς» Ντίτορα πριν μια βδομάδα. Έκανε μια ευτελή δήλωση στις εφημερίδες και θεώρησε το περιστατικό λήξαν.
Το σπιτάκι μου το γλίτωσα από την αδηφάγο του ορμή. Κατάλαβε πως τον κρατώ καλά στο χέρι μου, χωρίς κερδοφόρες τάσεις. Αυτές τις έχουν μόνο όσοι υποκρίνονται τους σωτήρες του τόπου.

Μου μένουν όμως διάφορες απορίες από τη δράση του «καημένου του Βολιώτη».
Πρώτον, πώς είναι δυνατό τα μηχανήματα του ΠΑΚΟΕ να κρίνουν ακατάλληλες αυτές τις ακτές και σε δέκα μέρες να τις βαφτίζουν καθαρές; Μήπως πρέπει να εξοπλιστεί το ΠΑΚΟΕ με πιο σύγχρονα μηχανήματα; Είναι δυνατό ο έμφρων πολίτης να πιστέψει στη θεωρία του ακατάλληλου κι αυτόματα του καθαρού ή δικαιολογημένα ταξιδεύει ο νους του σε βρώμικες διαπλοκές;
Δεύτερον, πώς είναι δυνατό να επιζητεί τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου μέσα στην καρδιά των ακτών του Παγασητικού, ενώ τα ιχθυοτροφεία βρίσκονται στις άκρες του κόλπου;
Τρίτον, μιας και το ονομάζει αλιευτικό καταφύγιο θα επιτρέψει σ’ όλα τα είδη ιχθύων να βρίσκουν προστασία εκεί μέσα; Θα εφαρμόσει τη λαϊκή ρήση «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» ή θα εφαρμοστεί η ανθρώπινη βουλιμία για το μεγάλο κι ακριβό ψάρι;
Ο «αναιδής» Ντίτορας μίλησε για ιχθυοτροφείο στα Καλά Νερά κι όχι για καταφύγιο. Ο «καημένος ο Βολιώτης» μιλάει για καταφύγια, που θα προσφέρουν στην αγορά καθαρό ψάρι. Πού θα το βρουν αυτό το ψάρι μέσα στον Παγασητικό;
Η σύμπραξη του Αρέθα με το Βολιώτη δε με εκπλήσσει καθόλου. Έχουν και οι δυο τους την αγαθή πρόθεση να βοηθήσουν την περιοχή τους, να πάρουν επιχορηγήσεις από την Ευρ. Ένωση κι από τα υπουργεία, να κάνουν μελέτες… Έργα δε θα δει ο τόπος, όμως η καλή πρόθεση είναι αρκετή.
Κάνετε μελέτες, όπως έγραφα παλιότερα. Άπειρες μελέτες, άχρηστες. Κάτι θα μείνει στα χρονοντούλαπα της ιστορίας και κάτι θα μείνει και στα ντουλάπια σας. Αρκεί μόνο να δείχνετε πως όλα γίνονται για το καλό της πόλης.

Υ.Γ.
Περίμενα να δοθεί διάσταση του εξωφρενικού αυτού θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. Παραμένω, φαίνεται, αφελής. Μόνο οι «αναιδείς» Ντίτορες έχουν την τόλμη να πούνε κάποιες αλήθειες…