Μετρητής

Παρασκευή, Ιανουαρίου 01, 2010

Ανακοίνωση του Δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα



Ανακοίνωση
Για τον εμπρησμό σπιτιού στο Πήλιο

Το βράδυ του Σαββάτου 26/12, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, το διώροφο σπίτι δύο νέων ανθρώπων, που πριν από τρία χρόνια μετακόμισαν από την Αθήνα στο χωριό επιλέγοντας να ζήσουν μια άλλη ποιότητα ζωής, τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Η επίσημη άποψη της πυροσβεστικής – έτσι όπως διατυπώθηκε στο νεαρό ζευγάρι, αλλά και στη δικηγόρο τους- είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό.
Επειδή πολλοί και πολλές από όσους και όσες εμπλεκόμαστε με τα κοινά της μικρής μας κοινωνίας έχουμε συναντήσει πολλές φορές τους δύο αυτούς νέους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά σε ποικίλες δραστηριότητες κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, σε δράσεις έμπρακτης υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε πρωτοβουλίες ανάδειξης περιβαλλοντικών και οικολογικών ζητημάτων, σε προσπάθειες συγκρότησης τοπικών και εργασιακών συλλογικοτήτων...
... και επειδή η αναμφισβήτητη αντιπάθεια -εξαιρετικά μειοψηφικής- μερίδας Πηλιορειτών προς κάθε τι «ξένο», δεν μας επαρκεί για να εξηγήσουμε τον εμπρησμό...
... δηλώνουμε απερίφραστα την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τους δύο αυτούς νέους ανθρώπους, που φαίνεται να στοχοποιούνται από «αγνώστους» λόγω της κοινωνικής τους ευαισθησίας και δράσης.

Βόλος, 31 Δεκέμβρη 2009

Σχόλιο πάνω στην ανακοίνωση:
Ήπια και προσεκτική η ανακοίνωση του Δικτύου.
Εγώ απλά παραθέτω την άποψη του Ζαν Ζακ Ρουσώ:


Στη φυσική κοινωνία ο άνθρωπος αισθάνεται κάποιον δικό του μόνο εφόσον τον γνωρίζει φυσιογνωμικά – ή τουλάχιστον αυτούς με τους οποίους έχει συγγένεια αίματος ή μύθου . Όποιος βρίσκεται έξω από την οικογενειακή , συγγενική ή φυλετική δομή είναι ξένος , καθώς ενσαρκώνει τη ριζική διαφορετικότητα , το απρόβλεπτο , την απειλή , γι’ αυτό, όπως συμβαίνει στη φύση , πολεμιέται , κυνηγιέται - αν δε σκοτώνεται .
Επομένως η φυσική κοινωνία είναι μια πρωτόγονη και αδύναμη μικρή κοινωνία , της οποίας υπολείμματα , στην Ευρώπη τουλάχιστον , υπάρχουν ακόμα και σήμερα κυρίως στα ορεινά και νησιωτικά μέρη .

Αυτά έγραφε ο Ζαν Ζακ Ρουσώ πριν διακόσια πενήντα χρόνια .
Το ίδιο γινόταν και πριν χιλιάδες χρόνια .
Αυτό που γίνεται μέχρι και σήμερα .

Είπε κανένας πως διώξαμε το Ζώο από μέσα μας ;