Μετρητής

Τρίτη, Αυγούστου 10, 2010

Τι έχουν να δουν τα μάτια μας ακόμη…

ΕΒΑΖΕ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ! ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ 38ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΣΒΗΝΕΙ...ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΣΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ...
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ...

ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ κατά συρροήν αποδείχθηκε 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Δήμο Θιναλίων της Κέρκυρας.
Ο 38χρονος όμως άφησε με ανοικτό το στόμα το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής όταν αποκάλυψε πως τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έβαλε φωτιές σε 9 διαφορετικά σημεία στο νησί!
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος επικαλέστηκε την ανάγκη του να μονιμοποιηθεί στην Πυροσβεστική. Αφού άναβε τις φωτιές ενημέρωνε σχεδόν αμέσως την Πυροσβεστική και στη συνέχεια έδειχνε ιδιαίτερο ζήλο για την κατάσβεσή της.
«Οι περισσότεροι μέχρι σήμερα φερόμενοι ως εμπρηστές δάσους είναι ΄΄αυτόκλητοι΄΄ εθελοντές ή δραστηριοποιούνται σε οργανώσεις των δήμων. Επιλέγουν τον τρόπο και τον χώρο αυτό για να χαρακτηριστούν «εθελοντές» δασοπυροσβέστες, γιατί δεν προβλέπεται ούτε υπάρχει κάποιος έλεγχος των προσόντων τους και μπορούν εύκολα να διεισδύσουν, ενώ οι εθελοντές του Π.Σ. και της Πολιτικής Προστασίας ελέγχονται βάσει κριτηρίων της σχετικής κείμενης νομοθεσίας» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, υποστράτηγος της Πυροσβεστικής ε.α., που έχει πραγματοποιήσει σχετική έρευνα για το προφίλ του εθελοντή πυροσβέστη - εμπρηστή.

Το φαινόμενο του εθελοντή πυροσβέστη- εμπρηστή έχει απασχολήσει αρκετές φορές την Πυροσβεστική και αρκετά συχνά υπάρχουν συλλήψεις. Όπως το 2002 στο Κιάτο Κορινθίας, το 2003 στη Σάμο, στις Σπέτσες το 2000, στην Κεφαλονιά το 2001, στη φωτιά της Πάρνηθας το 2002, στο Καλέτζι, τη Ραφήνα και τον Υμηττό το 2007.
Κίνητρο των εθελοντών πυροσβεστών- εμπρηστών, όπως έχει προκύψει από τις καταθέσεις τους είναι η πυρομανία, η διέγερση που νιώθουν από τη φωτιά που προκαλούν και σε αρκετές περιπτώσεις και το κέρδος.

Συνήθως οι εθελοντές δασοπυροσβέστες- εμπρηστές προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές για να εμπλακούν ως εθελοντές δασοπυροσβέστες, ενεργά στην καταστολή τους. Μάλιστα αναγγέλλουν στις αρχές τις πυρκαγιές που οι ίδιοι προκαλούν και σε όλες τις περιπτώσεις ενεργούν πρώτοι και πριν καταφθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον χώρο των πυρκαγιών, αφού επιδιώκουν να είναι κοντά στον χώρο της πυρκαγιάς. «Θέλουν να πιστωθούν την καταστολή για να επιδείξουν τις ικανότητές τους στους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Έτσι η προσφορά τους αυτή γίνεται είτε για να εκτιμηθεί από την τοπική κοινωνία, άρα κοινωνική καταξίωση, είτε για να επαινεθεί από τις πυροσβεστικές αρχές ως πράξη ηρωισμού, κι έτσι να μπορέσουν να προσληφθούν ως εποχικοί ή και μόνιμοι πυροσβέστες» συμπληρώνει ο κ. Γκουρμπάτσης.

ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2010