Μετρητής

Κυριακή, Αυγούστου 23, 2009

Συνέντευξη Κοροβέση

Ο Π. Κοροβέσης, που τάραξε τα νερά της αριστεράς μιλώντας για ενδεχόμενη εμπλοκή της στην υπόθεση Siemens, επανέρχεται δριμύτερος θέτοντας νέα ερωτήματα για τη στάση του ενιαίου Συνασπισμού επί οικουμενικής.

Επιμένει ότι αυτός απλώς ανακύκλωσε πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στην «Ελευθεροτυπία» και αποδίδει την επίθεση Κύρκου στις βαθιές πολιτικές διαφωνίες, γιατί «ο Λ. Κύρκος θέλει μια ΕΑΡ στη θέση του ΣΥΝ με προοπτική την αφομοίωσή της από το ΠΑΣΟΚ». Σ' ό,τι αφορά την παραίτησή του από τη θέση του βουλευτή, ο κ. Κοροβέσης σημειώνει: «Δεν έχει δικαίωμα ο ΣΥΝ να ζητάει κάτι τέτοιο γιατί εγώ ουδέποτε υπήρξα μέλος του ΣΥΝ. Παραίτηση θα υποβάλω μόνο στον εαυτό μου και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτά θα υπάρξουν». Θεωρεί ότι η ηγεσία Φλωράκη - Κύρκου του ενιαίου Συνασπισμού έβλαψε θανάσιμα την αριστερά.

* Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το σκάνδαλο Siemens ήταν δικομματικό. Με τις δηλώσεις σας βάλατε την αριστερά στο κάδρο. Εχετε στοιχεία;

- Ανακύκλωσα πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στην «Ελευθεροτυπία» και είχαν τις υπογραφές δύο εκλεκτών συναδέλφων: του Γ. Βότση και του Κ. Μπέη. Ιδιαίτερα ο τελευταίος, με δραματικό τρόπο, έθετε το ερώτημα γιατί η αριστερά δεν απαντά. Θεώρησα και τον εαυτό μου αποδέκτη αυτού του ερωτήματος και ετοίμαζα μάλιστα και σχετικό άρθρο. Στη συνέντευξη στο Κανάλι 1 δήλωσα τις πηγές μου και χρησιμοποίησα μάλιστα τη λέξη «ανακύκλωση» και όχι καταγγελία. Οι αντιδράσεις όμως στελεχών του ΣΥΝ παραποίησαν βάναυσα αυτήν την αλήθεια και δεν αναφέρθηκαν στις πηγές αυτής της συγκεκριμένης καταγγελίας των αρθρογράφων, αποδίδοντάς την απευθείας σε μένα, σαν να ήταν μια πρωτογενής μου δήλωση. Και η «Αυγή» ακόμα της Πέμπτης 20 Αυγούστου εξαλείφει τις αναφορές μου και αποδίδει τα πάντα σε μένα.

* Ο Λ. Κύρκος μίλησε για βδελυρό παραμύθι. Τι του απαντάτε;

- Δεν έχω απάντηση, αλλά έχω ερώτημα. Γιατί τόσο καιρό δεν απαντούσε στην «Ε» και απάντησε, ύστερα από 19 χρόνια, στον «ανακυκλωτή» και όχι στις πηγές του; Μήπως αυτή η επίθεση του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς είναι η βαθιά του πολιτική διαφωνία με τις απόψεις μου, που είναι διαμετρικά αντίθετες με τις δικές του; Ο Λ. Κύρκος θέλει μια ΕΑΡ στη θέση του ΣΥΝ, με προοπτική την αφομοίωσή της εντέλει από το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, εγώ παλεύω για μια ανασύνθεση της αριστεράς, στην προοπτική του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

* Το ΚΚΕ έκανε λόγο για προβοκάτσια. Υποστηρίζει ότι δώσατε σωσίβιο στον δικομματισμό.

- Το ΚΚΕ έχει ένα οπλοστάσιο από στερεότυπες εκφράσεις που τις χρησιμοποιεί διαχρονικά, όταν δεν έχει επιχειρήματα. Προβοκάτσια ο Αρης Βελουχιώτης, προβοκάτσια κι εγώ, όπως και τόσοι άλλοι. Προφανώς, αν μπορούσα να είχα ένα σωσίβιο που θα έσωζε το δικομματισμό, θα το έδινα στην αριστερά. Η αντίδρασή μου, μία ακόμη φορά, είναι μια βαθιά λύπη για αυτό το ιστορικό κόμμα της αριστεράς που έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα.

* Θεωρείτε ότι είναι περίπου μοιραίο, κόμμα που συμμετέχει στην εξουσία, να μην μπορεί ν' αντέξει στις σειρήνες της διαφθοράς;

- Η εξουσία διαφθείρει. Από τη φύση της είναι αντιδημοκρατική, γιατί προϋποθέτει την υποταγή του άλλου. Η στάση που κράτησε ο ενιαίος τότε Συνασπισμός δημιουργεί ακόμη και σήμερα ερωτήματα. Γιατί οι δύο ηγέτες της αριστεράς, Φλωράκης και Κύρκος, απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για ψηφιοποίηση του ΟΤΕ; Τι έγινε με τις προσωρινές άδειες για τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, που είναι ακόμα και σήμερα προσωρινές; Αυτήν την περίοδο πρέπει να την επανεξετάσουμε αν θέλουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Κατά τη δική μου ερμηνεία, εκείνη η ηγεσία της αριστεράς έβλαψε θανάσιμα την αριστερά, που για να ανακάμψει έπρεπε να περάσουν χρόνια. Κι έχει πολιτικές ευθύνες για όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, που πρέπει κάποτε να τις αναλάβει. Ο ανακριτής Νεκτάριος Βαζαίος δεν διέταξε έρευνα για τις δύο συμβάσεις του ΟΤΕ με τη Siemens;

* Αν διαβάζω καλά κάτω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του ΣΥΝ, σας ζητάει να παραιτηθείτε από βουλευτής.

- Ενας πολιτικός οργανισμός ζητάει από τα μέλη του να παραιτηθούν. Εγώ ουδέποτε υπήρξα μέλος του ΣΥΝ. Αρα με ποιο δικαίωμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ζητάει κάτι τέτοιο; Προφανώς φαντασιώνεται πως έχει τέτοια εξουσία πάνω μου, πράγμα που παραπέμπει σε μια λογική άλλου τύπου διώξεων. Παραίτηση θα υποβάλω μόνο στον εαυτό μου και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτά θα υπάρξουν. Κι όταν θα φύγω από τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπηρετώ αυτό το ενωτικό εγχείρημα.

* Είπατε ότι είναι πιο πιθανό να διασπαστεί ο ΣΥΝ παρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί;

- Ο ΣΥΝ έχει δύο ηγεσίες που ακολουθούν δύο διαφορετικές λογικές. Οι ανανεωτές έχουν μια λογική «Κύρκου», δηλαδή μια πολιτική ΕΑΡ που θέλει στο βάθος της ένα συγκυβερνητισμό με το ΠΑΣΟΚ. Το Αριστερό Ρεύμα, στο σημείο που μπορούμε να πούμε πως έχουν μία ενιαία πολιτική, επιθυμεί την ανασυγκρότηση της αριστεράς με άλλες δυνάμεις του ίδιου χώρου. Ιστορικά ρεύματα της αριστεράς, όπως οι λουξεμπουργκιστές, τροτσκιστές, μαοϊκοί και άλλες ενδιάμεσες αποχρώσεις , κατόρθωσαν πρώτη φορά να ανατρέψουν την παράδοση των διασπάσεων και να δημιουργήσουν μια πορεία ανασύνθεσης. Παρά το μέγεθός του, ο ΣΥΝ είναι σήμερα ο αδύνατος κρίκος του ΣΥΡΙΖΑ.

* Εχετε την άποψη ότι πρέπει να πάτε σε μια λογική ξεκαθαρίσματος λογαριασμών για να φτάσετε στην ιδεολογική καθαρότητα;

- Κάθε ιδεολογική καθαρότητα είναι φασιστική γιατί κινείται στη σφαίρα του απόλυτου. Η ενότητα ενός πολιτικού οργανισμού δεν είναι στις ιδέες του, αλλά στην ικανότητά του να αναγνώσει την πραγματικότητα, να δημιουργήσει συλλογική δράση για να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα, όταν η τελευταία έχει γίνει καταστροφική για τη ζωή. Και σε τούτη την προοπτική προσπαθούμε να χτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Ακούω από διάφορες πλευρές στο κόμμα σας ότι ο αριστερισμός έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον ΣΥΡΙΖΑ, απ' αυτό που πρέπει...

- Εχετε απόλυτο δίκιο. Υπάρχει ένας «αριστερισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ που τον επηρεάζει αρνητικά. Αλλά αυτόν δεν πρέπει να τον ψάξουμε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιο τον ΣΥΝ, και μάλιστα στους ανανεωτές του. Φυτρώνουν σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι, τους σπείρεις δεν τους σπείρεις, συχνά με ένα και μόνο στόχο, προκειμένου να ηγεμονεύσουν, να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν κάνουν και οι αριστεριστές που κλέβουν τις κάλπες από τις φοιτητικές εκλογές ή χαλάνε γενικές συνελεύσεις επειδή έτσι γουστάρουν; Αν κάτι έχει κανείς να προσάψει στις διάφορες συνιστώσες, και αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση, είναι ενίοτε ένας καθωσπρεπισμός και συντηρητισμός που δεν ταιριάζει στο χαρούμενο και ανήσυχο πνεύμα της αριστεράς.

* Εκφράσατε ισχυρές αμφιβολίες για την ηγετική επάρκεια του Α. Τσίπρα. Τη συμπεριφορά Αλαβάνου πώς τη χαρακτηρίζετε; Αλλωστε, ο Α. Τσίπρας ήταν δική του επιλογή...

- Η ηγετική ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα έχει να λύσει προβλήματα του ΣΥΝ που έχουν κληρονομηθεί ήδη από τη διάσπαση του ιστορικού ΚΚΕ από το '68. Χρειάζονται θαρραλέες υπερβάσεις, όπως αυτές που επιχειρεί ή προσπαθεί να επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τέτοια βήματα δεν έχει κάνει αυτή η ηγετική ομάδα. Ολες της οι ενέργειες, ώς σήμερα, είναι ένα είδος πολιτικού «ζογκλερισμού», δηλαδή ισορροπίες που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον ως θέαμα στην τηλεόραση, δεν παράγουν όμως καμιά πολιτική. Ο Αλέκος Αλαβάνος νομίζω πως είναι ένας πολιτικός ηγέτης της αριστεράς που έρχεται από το μέλλον. Τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλο βαθμό, τη χρωστάμε σ' αυτόν, χωρίς βέβαια να υποτιμάμε τις συνεισφορές των άλλων συνιστωσών. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ήταν επιλογή του Αλαβάνου, αλλά την ευθύνη για την εκλογή του την έχει η πλειοψηφία που τον ανέδειξε.