Μετρητής

Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

«Οικολογικές» απάτες

Μου έστειλε το άρθρο κάποιος «anemokamenos.
Μόνο ανεμοπαρμένος δεν είναι ο συντάκτης του άρθρου.
Τον ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί νιώθω ότι δεν είμαι μόνος.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ


Η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο «δημοσίου συμφέροντος» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που επιταχύνει τις διαδικασίες και εγκρίσεις για την ανέγερση ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. Αν και σε πρώτη ματιά ίσως πιστέψουμε ότι με την ενέργεια αυτή βοηθάμε να σωθεί ο πλανήτης μας, μια βαθύτερη εξέταση του θέματος αποκαλύπτει το αντίθετο.

Το νομοσχέδιο της «Πράσινης Ανάπτυξης» θα επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση 500 μέτρων από σπίτια και οικισμούς, θα επιτρέπει να απαλλοτριωθούν ιδιωτικοί δρόμοι και να διασχίζονται ιδιοκτησίες για τη δημιουργία οδών πρόσβασης. Λόγω εθνικού συμφέροντος και χωρίς περιβαλλοντική προτεραιότητα, θα είναι πια διαθέσιμες για αιολικά πάρκα περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, και Natura, βουνοκορφές και βιότοποι, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν αλώβητες από ανθρώπινες επεμβάσεις.

Το να αποψιλωθούν βουνά από βλάστηση, δασική ή μεσογειακή, για να εγκατασταθούν βιομηχανικά αιολικά πάρκα μοιάζει ασύμβατο με μία πρωτοβουλία που έχει ονομασθεί «Πράσινη Ανάπτυξη».

Οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στη φύση, κατ’ επέκταση και στον τουρισμό, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στην ανταγωνιστικότητα, χωρίς οικονομικό η περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.


Τα αιολικά πάρκα είναι ανεπανόρθωτες βιομηχανικές επεμβάσεις στο τοπίο

• Οι σημερινές ανεμογεννήτριες είναι σιδηροκατασκευές ύψους 80, 100 και 120 μέτρων (όσο ένα κτίριο 40 ορόφων) και εγκαθίστανται ανά 10-20, μέχρι και 80 μαζί. Για ένα πάρκο 85 ανεμογεννητριών των 150μ (V90), απαιτούνται 25.000 στρέμματα γης -- απέραντη γη για μικρή απόδοση.

• Η τρύπα που σκάβεται για τα θεμέλια μιας ανεμογεννήτριας έχει όγκο ανάλογο με μια πισίνα 25 μέτρων, ενώ για κάθε θεμέλιο απαιτούνται 65 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα.

• Σκάβεται εκτεταμένο οδικό δίκτυο γιά τη μεταφορά και έγερση των ανεμογεννητριών, καθώς και την πρόσβαση μεταξύ τους.

• Τα αιολικά πάρκα συνδέονται με το κεντρικό δίκτυο μέσω γραμμών μεταφορών ενέργειας υψηλής τάσης -- δηλαδή επιπλέον χωματουργικές εργασίες, πυλώνες υψηλής τάσης, υπέργειες γραμμές και υποβρύχιες καλωδιώσεις.

• Η πραγματική διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 15 χρόνια και μετά χρειάζονται αποσυναρμολόγηση.

Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, στη φύση και στην πολιτιστική μας κληρονομιά

• Τα αιολικά πάρκα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των γειτονικών κοινοτήτων, σε σημείο να προσβάλλεται ακόμη και η υγεία τους. Είναι τεκμηριωμένο ότι οι στροβιλισμοί, ο θόρυβος των ελίκων, και οι υπόηχοι διαταράζουν τον ύπνο και δημιουργούν ημικρανίες, αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους.

• Οι αλλαγές που τα αιολικά πάρκα χαράζουν στο περιβάλλον υποβαθμίζουν βίαια την αξία της γης και των ακινήτων (στη Δανία κατά 40%).

• Τα αιολικά πάρκα απωθούν ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και εξαλείφουν σημαντικές θέσεις εργασίας χωρίς να προσφέρουν αντίστοιχες μόνιμες θέσεις – ένα αιολικό πάρκο θα προσλάβει ένα μόνο υπάλληλο συντήρησης.

• Τα αιολικά πάρκα αλλοιώνουν σημαντικά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσω της επιβλαβούς επίδρασής τους στο τοπίο. Μία πολιτιστική ιστορία χιλιετιών καταστρέφεται σε ένα χρόνο.

• Τα αιολικά πάρκα θέτουν σε κίνδυνο την άγρια φύση, ειδικά τα αποδημητικά πουλιά και τις νυχτερίδες, καταστρέφουν την χλωρίδα & πανίδα και τους φυσικούς βιότοπους. Η ισορροπία των οικοσυστημάτων όπου δημιουργούνται αιολικά πάρκα διαταράσσεται ανεπανόρθωτα.

• Η διαρροή λιπαντικών και η εκτεταμένη χρήση του σκυροδέματος για τα θεμέλια και τα συνοδευτικά έργα προκαλούν ρύπανση και μόλυνση του εδάφους, των ρευμάτων, των ποταμών και των υπόγειων υδάτων.

• Η διαδικασία ανέγερσης ανεμογεννητριών προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος.

Τα αιολικά πάρκα είναι ασύμφορα

• H ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες δεν αποθηκεύεται.

• Ενέργεια παραγόμενη από ανεμογεννήτριες, λόγω της αστάθειας του ρυθμού παραγωγής (ο άνεμος είναι απρόβλεπτος και συνεχώς αλλάζει ισχύ), απαιτεί εφεδρική εγκατεστημένη ισχύς, που σημαίνει διπλό κόστος εγκατάστασης.

• Η απαραίτητη σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο απαιτεί μεγάλες δαπάνες εγκατάστασης, ενώ οι απώλειες ενέργειας στη μεταφορά είναι επίσης μεγάλες.

• Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα μόνο όταν η ισχύς του ανέμου είναι μεταξύ 4 και 8 Mποφώρ. Η παραγωγή της ανεμογεννήτριας μεταβάλλεται ανάλογα με την τρίτη δύναμη της ταχύτητας του ανέμου, που σημαίνει ότι η παραγόμενη ισχύς πέφτει απότομα εξαιρετικά χαμηλά όταν μειωθεί η ταχύτητα του ανέμου. Αν η ισχύς του ανέμου δηλαδή από το ανώτερο σημείο στα 7/8 Μποφόρ πέσει στα 4 Μποφόρ, η παραγωγή μειώνεται από το 100% στο 12,5% (1/2 x 1/2 x 1/2 = 1/8).

• Η αναμενόμενη, και συνεπώς επιδοτούμενη, απόδοση απέχει πολύ από την πραγματική. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η μέση απόδοση των αιολικών πάρκων είναι το 12.7% της μέγιστης δυνατής.

• Συνολικά, η εκπομπή CO2 και η κατανάλωση ενέργειας για την κατασκευή, μεταφορά και εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εξανεμίζει το όποιο περιβαλλοντικό όφελος από τη λειτουργία τους.

Τα αιολικά πάρκα υπάρχουν λόγω των γενναίων επιδοτήσεων

• Μετά από δεκαετίες τεχνολογικής εξέλιξης, τα αιολικά πάρκα παραμένουν οικονομικά μη-βιώσιμα και εξαρτώνται από κολοσσιαία ποσά δημοσίου χρήματος. Το νομοσχέδιο ενθαρρύνει προκλητικά τον επιχειρηματία να διεκδικήσει τις επιδοτήσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τη συμβατικά προσυμφωνημένη πώληση του ρεύματος σε εγγυημένα ακριβότερες τιμές. Το ρεύμα από τα αιολικά πάρκα είναι κατά 400% ακριβότερο από οποιαδήποτε συμβατική πηγή και το επιπλέον κόστος θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών της ΔΕΗ από το 2011. Ο επιχειρηματίας θα κερδοφορεί από τις επιδοτήσεις σε βάρος των φορολογούμενων και των καταναλωτών, παράλληλα μηδενίζοντας τις αντικειμενικές αξίες των γειτονικών ακινήτων και προσβάλλοντας την υγεία των περιοίκων.

Προς τι λοιπόν η εθνική προτεραιότητα; Βιαζόμαστε να εγκαταστήσουμε αιολικά πάρκα που θα καταστρέψουν τα νησιά και τα βουνά μας, για να έχουμε ακριβότερο ρεύμα, χωρίς κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος.

Χρειάζεται τουλάχιστον απαιτητική χωροθέτηση που θα λαμβάνει υπόψη την άποψη των κατοίκων στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ζούνε και την ανεκτίμητη αξία του Ελληνικού τοπίου. Όπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο, τα αιολικά πάρκα θα βρίσκονται στην αυλή του καθενός:
http://www.rae.gr/lic/FI-anns.html
http://www.rae.gr/GIS/framesetup.asp
http://www.nytimes.com/2009/08/29/business/energy-environment/29iht-sustain.html

Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ελεύθερη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, όπου θέλουν οι επιχειρηματίες/επιδοτούμενοι, σε βάρος των δασών και του περιβάλλοντος:
http://www.eksegersi.gr/keimena12/581/ananewsimes.htm

Δύο σημαντικές ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν λεπτομερώς τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο και προτείνουν μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων: μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού, στήριξη μικρής κλίμακας και διαφορετικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, βέβαια, χωροθέτηση ανεμογεννητριών, που λαμβάνει υπόψη τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, συν την άποψη των τοπικών κοινοτήτων.
http://www.diktioaigaiou.gr/contents/media/File/aiolika/Prop_APE_teliko_t.pdf
http://windwatch.gr/forum/t-209861/

Αναφορές στη διαφθορά και διαπλοκή πίσω από την Πράσινη Ανάπτυξη:
http://www.nytimes.com/2009/12/14/world/europe/14wind.html?_r=1
http://www.antinews.gr/?p=27290
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_7003.html
http://www.eksegersi.gr/keimena12/580/giati.htm


Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2010, και η άποψή σας μετράει: http://www.opengov.gr/minenv/