Μετρητής

Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Το «αλαλάζον κύμβαλον» του «καημένου του Βολιώτη».

Άρθρο του Μάκη Μίχου, ανένταχτου της

Πανελλήνια Τσιπρομένης και Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας


Η φωνή του πατριάρχη Κοντορίζου ήρθε να προστεθεί δίπλα στην πολιτική φωνή του Ντίτορα. Χάρηκα όταν διάβασα τη μεστή επιστολή του στις εφημερίδες πριν δεκαπέντε μέρες, χάρηκα που ένα καταξιωμένο πολιτικό πρόσωπο τόλμησε να πει τα σύκα σύκα…


Χάρηκα επίσης και το διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΙΑ που τόλμησε να κατακεραυνώσει τον «καημένο το Βολιώτη». Ένιωσα ξαφνικά πως έχω συμμάχους στο πλάι μου, για πρώτη φορά από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τι είναι ακτιβισμός και ποιο είναι το οικολογικό κίνημα σήμερα.


Δε χρειάζεται να επαναλάβω τα λόγια του Κοντορίζου, ούτε του Γιαννακόπουλου. Αυτά έχουν καταγραφεί στον Τύπο. Στέκομαι μόνο σε μια πετυχημένη αποστροφή του λόγου του Κοντορίζου:

«Τι στο καλό…Περισσότερο δημοκράτες είναι οι κ.κ. Γερόπουλος και Βολιώτης όταν, εν υστερογράφω, ονομάζουν ‘λουλούδια’ όσους τολμούν να αμφισβητήσουν τα θέσφατά τους;

Περισσότερο σαφείς είναι όταν, αγνοώντας ότι ειρωνεία είναι η λεπτή παρέκκλιση του λόγου που παράγει ένα μειδίαμα μόνο, αντιστρέφουν τα πάντα, μπερδεύοντας τους αναγνώστες για το ποιος δήλωσε τι;

Περισσότερο κομψοί στην αέναη μιζολογία τους, περισσότερο γενναίοι στον αυτοθαυμασμό τους, περισσότερο διαλεκτικοί στην απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων;

Τι να απαντήσεις σε κύμβαλα αλαλάζοντα»;


Ήταν επιεικής ο Κοντορίζος, όμως το κείμενό του το κατάλαβαν μόνο εκείνοι που έχουν ως όπλο τους το λόγο. Οι πολλοί δεν καταλαβαίνουν κι αυτός είναι ο λόγος που γράφω με κοινές λέξεις κι απλό λόγο. Δεν απευθύνομαι σε κείνους που ξέρουν τι συμβαίνει με την αγυρτεία γύρω μας, απευθύνομαι στους απλούς ανθρώπους.

Οι απλοί πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν τους μηχανισμούς που επινοεί η εξουσία για να διαφεντεύει το λαό. Επιδοτεί αυτούς τους μηχανισμούς κι έρχονται να στηρίξουν τη διαρκή της ανομία.

Η πολιτική μίζα είναι δεδομένη και το μόνο που περιμέναμε απ’ τα κινήματα και τις οργανώσεις ήταν να επιτεθούν εναντίον της, να την ξεσκεπάσουν και να την πνίξουν με τη δύναμή τους. Μπορεί και να καταφέρνανε κάτι τέτοιο, αν αυτά τα κινήματα δεν είχαν στόχο την κονόμα και την εκμετάλλευση, τον εμπαιγμό του πολίτη και τη δημιουργία ψευδών οραμάτων στους αφελείς πολίτες.


Θα μπορούσε ο «καημένος ο Βολιώτης» να παρασταίνει τον οικολόγο, να αποδέχεται τις ευρωπαϊκές και κυβερνητικές επιχορηγήσεις και να μην ενοχλεί τους άρχοντες.


Δυστυχώς οι «αντιστασιακοί» είναι ερμαφρόδιτοι στις μέρες μας.

Άλλωστε και πότε δεν ήταν;

Αυγαταίνουν όμως επειδή, αν διαβάσεις προσεκτικά την ιστορία στις μέρες μας, μόνο το κακό προσπαθείς να επαναλάβεις κι όχι το καλό.

Το καλό δε σωρεύει πλούτο, το κακό σωρεύει.


Όπως διάβασα σε μια ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας στο internet το εγχείρημα του «καημένου του Βολιώτη» επιτελεί ιεραποστολικό έργο. Τρελάθηκα με την ωμότητα της δήλωσης, γιατί ξέρω τι έργο επιτέλεσαν οι ιεραπόστολοι.

Ιεραπόστολος άλλωστε είναι κι ο Εφραίμ…


Διάβασα και κάτι άλλο. Έχει ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα για να καταθέτουν οι πολίτες χρήμα, ώστε να αγοραστούν δεντράκια…

Απ’ ό,τι ξέρω δε χρειάζονται χρήματα για δεντράκια. Υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που διαθέτουν δωρεάν αυτά τα δέντρα. Χέρια μόνο χρειάζονται για τη δενδροφύτευση. Άρα προς τι αυτός ο έρανος;

Εγώ όμως παραμένω ηλίθιος και δεν καταλαβαίνω το ιεραποστολικό έργο αυτού του αγίου της πόλης μας.

Απλά θυμάμαι πώς ξεκίνησε την ιεραποστολική του δράση μαζί με κείνο το μεγάλο κομμουνιστή της πόλης μας, το Λάκη το Δουμπιώτη.

Αλυσοδένονταν και οι δυο τους πάνω στα δέντρα, με το κινητό στο χέρι, και καλούσαν «απεγνωσμένα» όλα τα πουλημένα κανάλια να τραβήξουν εικόνες της «επαναστατικής» τους δράσης.

Ο Δουμπιώτης έχει πάρει το δρόμο που του χάραξε η δικαιοσύνη…

Ο «καημένος ο Βολιώτης» δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο του.

Θα τον βρει κι αυτός, αν το θελήσει ο Κοντορίζος κι ο Ντίτορας κι ο Παπατόλιας και οι συνοδοιπορούντες τους.

Θα το θελήσουν όμως; Ή θα υποστούν τη μηνυτήρια μανία του «καημένου Βολιώτη»;


Κύριε Κοντορίζο,

ωραία η επιστολή σου, αλλά ο Βολιώτης ξέρει να απαντά άμεσα με αερολογίες. Έχει τη δύναμη που είχαν οι αριστεριστές πριν ενθρονιστούν στα κόμματα εξουσίας.

Πολλοί πιθανό να μη διάβασαν τη δική σου επιστολή και να διάβασαν τις επιστολές του Βολιώτη και…των μελών του. Ίσως κάποιοι να παρασυρθούν απ’ τον επαναστατικό λαϊκισμό του μεγάλου ακτιβιστή και να στραφούν εναντίον σου.

Αποκαλύψτε όλη του τη δράση, αυτό που αποσπασματικά έκανε ο Νίκος Ντίτορας.

Ειδάλλως δεν είναι απίθανο να έχεις την τύχη του Ντίτορα…

Το μικρόβιο ξαπλώνεται επικίνδυνα.


Φυτρώνουν πάμπολλες τέτοιες αριστερίστικες και ακτιβιστικές ιστορίες και τρέφονται απ’ τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από μας τους πολίτες.

Ξεφυτρώνουν κι άλλοι επαναστάτες που τρέφονταν χρόνια τώρα από πλειστηριασμούς περιουσιών απλών ανθρώπων που χρωστούσαν στις τράπεζες και οι τελευταίες έβγαζαν στο σφυρί το βιος των απλών ανθρώπων έναντι πινακίου φακής. Οι επαναστάτες αυτοί δεν εναντιώθηκαν στις τράπεζες, κοιτούσαν μόνο πώς ν’ αρπάξουν την εύκολη λεία των χρεωμένων.


Υ.Γ. πρώτο

Νιώθω απέραντα θλιμμένος τα τελευταία αυτά χρόνια γιατί συνεργάστηκα μ’ αυτούς σε διάφορα μετερίζια. Ευτυχώς αντιλήφθηκα νωρίς τις μύχιες σκέψεις τους κι άνοιξα τα πανιά μου για έρημους τόπους.

Αντιστέκομαι όμως ακόμη σ’ οποιαδήποτε ασέλγεια πάνω στην κοινωνία.

Αντιστέκομαι στις εναλλακτικές κοινωνικές λύσεις που προσφέρουν κάποιοι λωποδύτες της «επανάστασης».

Παραμένω έφηβος κι «ανώριμος».

Δε θέλω να ωριμάσω, γιατί η ωρίμανση είναι το πρώτο στάδιο της σαπίλας.


Υ.Γ. δεύτερο

Την περασμένη Κυριακή η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έκοψε την πίτα της.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Μόνο ένας…κουμπαράς υπήρχε με προαιρετική συμμετοχή για την αντιμετώπιση των εξόδων της Πρωτοβουλίας. Τον διαφήμισαν αυτόν τον κουμπαρά και με ιστοσελίδες και με εφημερίδες.

Όταν σπάσουν τον κουμπαρά θέλω να μάθω πόσο στοιχίζει μια πίτα.

Με τρώει η περιέργεια του Τουταγχαμών για το τι κερδίζει ο Καρμιραμών…


Υ.Γ. τρίτο

Ανακάλυψα τυχαία μερικά απ’ τα «Διακεκριμένα μέλη» που διαφημίζει η ιστοσελίδα της Euro Charity και που διαφημίζει ταυτόχρονα την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

  1. ΟΤΕ
  2. Τσιμέντα ΧΑΛΥΨ (όχι ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ)
  3. VODAFONE (είναι αυτή που έκρυβε κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία)
  4. INTERAMERICAN
  5. BP
  6. Coca Cola (το πιο οικολογικό προϊόν του πλανήτη)
  7. ALPHA BANK
  8. COSMOTE
  9. ΔΕΗ
  10. Βασιλόπουλος (πουλάει οικολογικά τρόφιμα)
  11. Τράπεζα Πειραιώς (χωρίς Κοσκωτά)

Γιατί άραγε είναι διακεκριμένα αυτά τα μέλη;

Γιατί άραγε δέχεται αυτή τη διαφήμιση η Π. Πρωτοβουλία;

Όποιος απαντήσει θα πάρει μερτικό απ’ τα έσοδα του…κουμπαρά της.


Υ.Γ. τέταρτο

Έγραψα την περασμένη Κυριακή το «πρώτο μέρος».

Την επόμενη μέρα έλαβα την απειλητική απάντηση του Βολιώτη.

Θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη και θα μου κάνει αγωγή.

Χρήματα ζητάει πάλι.

Εγώ απλά απαντώ στην εφημερίδα τα εξής:


Κύριε ΤΑΧΥΔΡΟΜΕ,

την Κυριακή, 22-2-09, δημοσίευσα στην εφημερίδα σας ένα κριτικό άρθρο για το εντόπιο οικολογικό κίνημα. Αιτία του άρθρου υπήρξε η αντίδραση των τοπικών εξουσιών (αντινομάρχης περιβάλλοντος, δήμαρχος Πορταριάς, δημοσιογράφοι της πόλης μας) εναντίον της δράσης και της κριτικής του κ. Βολιώτη κατά πάντων.

Το άρθρο μου στηριζόταν ακριβώς πάνω σε όσα ειπώθηκαν από επίσημα χείλη και δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο τους τελευταίους μήνες.

Πιστεύοντας πως οι αιρετοί άρχοντές μας είναι αξιόπιστοι όταν επιτίθενται κατά πολιτών-πράγμα που πολύ σπάνια το έχω δει στην πολιτική μου ζωή-νόμισα πως το δικό μου κείμενο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σύνοψη της κριτικής σκέψης και γνώσης των τοπικών εξουσιών για το τοπικό οικολογικό κίνημα.

Είδα την επόμενη κιόλας μέρα την απειλητική επιστολή του Βολιώτη εναντίον μου. Είδα και την «απάντηση» που του έδωσε ο διευθυντής του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

«Ουδεμία έκπληξις», όπως έλεγε κι ο Σαββόπουλος στους Αχαρνής.

«Η επίθεση των καρβουνιάρηδων…».


Εγώ είμαι ένα μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό άτομο, δεν είμαι ΜΚΟ.

Συνήγορος διαπλεκομένων συμφερόντων δεν υπήρξα ποτέ, αντίθετα εκείνους που διαπλέκονταν με οποιονδήποτε και ξεπουλούσαν ιδεολογίες καυτηρίαζα.

Κατήγορος των τρωκτικών της κοινωνίας υπήρξα πάντα κι αυτό το πλήρωσα με την περιθωριοποίησή μου.

Με γεμίζει αυτή η περιθωριοποίηση, γιατί νοιώθω πιο περήφανος από κείνους που κέρδισαν μαύρο χρήμα ξεπουλώντας ιδεολογίες…


Μια μικρή συμβουλή μόνο έχω να δώσω στον κ. Βολιώτη: Να μην καταθέσει την αγωγή εναντίον μου, γιατί «ουκ αν λάβοι παρά του μη έχοντος».

Να καταθέσει μήνυση εναντίον μου και να δικαστώ ενώπιον ακροατηρίου. Θέλω να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.


Του υπόσχομαι πως δεν πρόκειται να προσλάβω συνήγορο…


Φυσικά το δεύτερο μέρος δε δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, ούτε η απάντησή μου στην αρπακτική απειλή του Βολιώτη.

Φταίω εγώ που δεν εγκατέλειψα το blog μου;