Μετρητής

Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

Κοντά στην επικαιρότητα

Οι ΜΥΘΟΙ του ΜΙΧΟΥ

Οι πυραμίδες του Καρμιραμών

Ο Καρμιραμών ήταν γιος έμπορου . Ο πατέρας του γεννήθηκε σε ένα μικρό και καρμίρικο χωριό της Παλαιστίνης , αλλά έφυγε μετά τον πόλεμο Φιλισταίων και Ισραηλιτών κι ήρθε κι εγκαταστάθηκε στη Ναζαρέτ . Εκεί γέννησε και τους τρεις γιους του , αλλά κανένας απ’ τους τρεις δεν πήρε το όνομα του Ναζωραίου . Δεν ήθελε αυτό το όνομα για τους γιους του , μιας κι ήξερε πως κανείς δεν θα είχε τα προσόντα του μελλοντικού Ναζωραίου .

Το όνομα Καρμιραμών έδωσε ο πατέρας στο μικρότερο γιο του . Έβλεπε πως ο γιος του αυτός είχε όλη τη γονιδιακή καρμιριά της οικογένειας κι αμέσως του ‘δωσε το πρέπον όνομα .

Ο Καρμιραμών μεγάλωσε κι έμαθε γράμματα κοντά στους Φαρισαίους . Πήγε και στην Ιερουσαλήμ και συμπλήρωσε τις γνώσεις του κοντά στους Υποκριτές . Είχε πλέον πάρει όλα τα εφόδια για να μπορεί να εκμεταλλευτεί τους συμπολίτες του και για να γίνει έμπορος , όπως ο πατέρας του .

Εκείνο τον καιρό γύρισε από την Αίγυπτο ο Μωυσής με τους περιπλανώμενους Ιουδαίους του . Ο Μωυσής είχε δει πολλά πράγματα στην Αίγυπτο . Είχε μάθει να κόβει τη θάλασσα στα δυο , είχε μάθει ορειβασία κι έτσι σκαρφάλωσε πάνω στο βουνό για να πάρει τις δέκα εντολές απ’ τον Γιεχβά , είχε δει και τις πυραμίδες των Φαραώ .

Αυτές τον εντυπωσίασαν περισσότερο και γι’ αυτές μιλούσε συνεχώς ο Μωυσής .

Ο Καρμιραμών παρακολουθούσε από κοντά το Μωυσή και μάθαινε όσες απ’ τις εντολές τον βόλευαν .

Περισσότερα ήθελε να μάθει για τις πυραμίδες , για να ασκήσει τις μαθηματικές και οικονομικές σκέψεις του . Έλεγε ο Μωυσής για τις ανακαλύψεις των ιερέων της Αιγύπτου στη μαθηματική σκέψη και στη γεωμετρία και ο Καρμιραμών προσπαθούσε να χώσει τη γνώση αυτή μέσα στο μυαλό του και να τη βελτιώσει με κάθε τρόπο .

Τα οικονομικά του οίκου του ήθελε να βελτιώσει και προωθούσε τη μετάλλαξη του λόγου του Μωυσή . Ο Μωυσής του είχε μιλήσει για τις πυραμίδες στη χώρα της Αιγύπτου κι ο Καρμιραμών σκέφτηκε με το καρμίρικο μυαλό του πως αυτές οι πυραμίδες μπορούσαν να χτιστούν και στην Παλαιστίνη . Θα μπορούσαν κι άλλοι Εβραίοι να χτίσουν τις πυραμίδες τους , όχι όμως για να θάψουν το χρυσάφι τους , αλλά για να κερδίσουν χρυσάφι μέσα από τις πυραμίδες .

Για το χρυσάφι νοιαζόταν ο Καρμιραμών γονιδιακά . Ξεκίνησε την αναρρίχησή του με αλυσίδες . Είχε και κάποιους άλλους Υποκριτές επαναστάτες στο πλάι του , αριστερούς επαναστάτες . Έπαιρναν αλυσίδες και δένονταν πάνω στα δέντρα . Κανένας δεν μπορούσε να τους ξεκολλήσει απ’ τα δέντρα , μόνο οι ζωγράφοι της εποχής προλάβαιναν να ζωγραφίσουν τις επαναστατικές ασκήσεις τους .

Έσωναν το δέντρο οι ακτιβιστές κι ο Καρμιραμών , αλλά το δάσος δίπλα τους χανόταν .

Όλα όσα είδε ο Μωυσής στην Αίγυπτο δεν τον ενδιέφεραν . Αυτός πρότεινε στους Εβραίους να ξεκινήσουν την εβραϊκή προσπάθεια για την ανέγερση πυραμίδων και στην Παλαιστίνη . Δεν χρειάζονταν δούλους αυτές οι πυραμίδες .

Δεν ήταν δύσκολο να ακολουθήσουν οι Εβραίοι την πρότασή του . Οι Εβραίοι ήταν γνωστοί - παγκόσμια - για την καρμιριά τους . Ακόμα και τα λαϊκά τραγούδια της ανατολικής Μεσογείου διατυμπάνιζαν την καρμιριά των Εβραίων .

Ο Καρμιραμών θέλησε να προωθήσει τις πυραμίδες μέσα σ’ όλη την Παλαιστίνη και να κερδίσει ο ίδιος και οι ανάπηροι συνοδοιπόροι του . Οι πυραμίδες πλέον θα έφερναν άμεσο κέρδος στους κατασκευαστές τους κι όχι στους μελλοντικούς εκμεταλλευτές της ιστορίας .

Είχε πολλά προσόντα ο Καρμιραμών να προωθήσει τις πυραμίδες του . Γνωστός ήταν στην Ναζαρέτ για την οικολογική του συνείδηση , αυτός μόνο φρόντιζε μέσα στην πόλη του για τα προβλήματα που την απασχολούσαν . Είχε γίνει αρχηγός σε πρωτοβουλίες πολιτών της Ναζαρέτ για τη διάσωση της πόλης , είχε αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών μιας οικολογικής πρωτοβουλίας κατά των πυραμίδων των Φαραώ και είχε αποκρύψει πως ο ίδιος είχε επιμορφωθεί από το Μωυσή για την κατασκευή των πυραμίδων .

Τον πίστεψαν οι πολίτες της Ναζαρέτ αλλά κι όλης της Ιουδαίας κι όλοι αυτοί που είχαν ίδιους στόχους με τον Καρμιραμών συντρέχανε στο πλάι του . Έτρεχαν στο πλάι του και οι Φαρισαίοι της Ιερουσαλήμ και του πρόσφεραν δώρα για να μην κάνει άλλες επαναστάσεις . Αρκετές είχαν δει τα μάτια τους από αληθινούς επαναστάτες , τώρα στήριζαν τους «επαναστάτες» που στήριζαν τους φαρισαϊκούς νόμους .

Ο Καρμιραμών θριάμβευε . Οι πυραμίδες που έχτιζε στη Ναζαρέτ του πρόσφεραν άπλετο μαύρο χρυσό , οι Φαρισαίοι τον ταΐζανε πλουσιοπάροχα . Η Ροδάνθη , που ήταν κόρη της Ναζαρέτ , του έδινε χρυσό απ’ το βαλάντιο της Ιερουσαλήμ για να κάνει μελέτες πάνω σε ιουδαϊκά έργα . Έπαιρνε ο Καρμιραμών τα βαλάντια της Ιερουσαλήμ , έπαιρνε και τα βαλάντια των πυραμίδων και ψήλωνε . Από άχρηστος που ήταν ως τότε έγινε χρήσιμος για τη Ναζαρέτ και για τους Εβραίους της .

Όμως τι ήταν αυτές οι πυραμίδες ; Ο Μωυσής έλεγε στη διδασκαλία του πως τις πυραμίδες τις χτίζανε οι Αιγύπτιοι κουβαλώντας ογκόλιθους από τον άνω Νείλο . Ο Καρμιραμών ήταν σοσιαλιστής και δεν ήθελε να κουράσει τους δούλους του . Τους παράγγελνε να κουβαλάει ο καθένας δυο νέους δούλους για ν’ αγοράσουν την οικολογική πραμάτεια του . Οι δυο νέοι δούλοι κουβαλούσαν ο καθένας από δυο νέους δούλους κι αγόραζαν κι αυτοί πραμάτεια απ’ τον Καρμιραμών .

Αλυσίδα πήγαινε το πράγμα . Κάθε νέος δούλος κέρδιζε το μερτικό του από την κάθε εγγραφή , ο Καρμιραμών κέρδιζε απ’ όλες τις εγγραφές όλων των δούλων .

Εύκολα χτίζονταν οι πυραμίδες στη Ναζαρέτ και μέσα σε ελάχιστο χρόνο . Ούτε οι δούλοι παραπονιούνταν , ούτε ο Καρμιραμών τους χτυπούσε με το βούρδουλα για να βιαστούν . Βιάζονταν μόνοι τους οι δούλοι για να οικονομήσουν , ο ίδιος ο Καρμιραμών καμάρωνε με την ανέγερση της πυραμίδας . Κορυφαίος λίθος της θα ήταν ο ίδιος κι αυτός θα καρπωνόταν όλους τους ογκόλιθους που έχτισαν οι δούλοι εθελοντικά .

Πόσες πυραμίδες έχτισε ο Καρμιραμών στη Ναζαρέτ κανένας δεν έμαθε . Ούτε το χρήμα του έβλεπαν οι κάτοικοι της Ναζαρέτ . Το έκρυβε μέσα στις πυραμίδες του για να το πάρει μαζί του στην αιώνια ζωή .

Όταν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος θα έβρισκαν τις πυραμίδες της Ναζαρέτ , τότε θα καταλάβαιναν πως ο Καρμιραμών έζησε πάμφτωχος αλλά πέθανε πλούσιος .

Μόνο ο προφήτης Ηλίας έβλεπε ψηλά απ’ το βουνό του αυτές τις ατασθαλίες του Καρμιραμών κι εξαπόστελλε τους κεραυνούς του εναντίον του . Δεν φοβόταν τους κεραυνούς ο Καρμιραμών , ήξερε ότι του συμπαραστέκονταν και Φαρισαίοι και Υποκριτές . Ο προφήτης Ηλίας δεν είχε συμμάχους , μόνο με τους κεραυνούς του κατάφερνε να πολεμάει τα σκουλήκια που ήθελαν να γίνουν Φαραώ . Όμως οι κεραυνοί του δεν έβρισκαν το στόχο τους μέσα από τις πυραμίδες που έχτιζε ο Καρμιραμών . Άλλωστε μόνο κρότο είχαν οι κεραυνοί του προφήτη και κανείς από τη φάρμα του Καρμιραμών δεν φοβόταν τέτοιους κεραυνούς . Αυτοί μόνο με φωτιά και τσεκούρι ξεπαστρεύονταν , αλλά αυτά τα όπλα τα είχε καταχωνιάσει ο λαός από τα χρόνια του πολέμου Φιλισταίων - Ισραηλιτών .

Ούτε κι ο προφήτης δεν μπορούσε να βρει αυτά τα όπλα .

Η τελευταία του όμως έκπληξη ήταν σαν είδε απ’ το βουνό του τον Καρμιραμών να πηγαίνει στο σπίτι της αδελφής του και να της προτείνει να γίνει και η ίδια μεταφορέας νέων δούλων στην υπηρεσία των πυραμίδων . Μια αδερφή είχε κάτω στην πόλη ο Ηλίας και λύσσαξε σαν είδε τον Καρμιραμών να εισβάλλει μέσα στο άδυτο του οίκου του .

Δεν είχε ιερό και όσιο ο Καρμιραμών .

Ένας Εβραίος Φαραώ θα έμενε σ’ όλη του τη ζωή .

Υ.Γ.

Ο Καρμιραμών θα έμενε στην ιστορία ως ο Φαραώ της καρμιριάς .

Δεν τον πείραζε ο χαρακτηρισμός αυτός .

Αυτός μετρούσε τους δόμους των πυραμίδων του και μπερδευόταν μόνο μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους .

Ξανάρχιζε το μέτρημα απ’ την αρχή .

Έτσι όπως έκαναν όλοι οι αθάνατοι .

Μάκης Μίχος , ανένταχτος της

Εβραϊκής Λαϊκής και Συνασπισμένης Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας .


Ακατονόμαστες σκέψεις.

Ο Ακατονόμαστος και η θρασύτητά του αναμόχλευσαν τη σκέψη μου.


Θυμήθηκα τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

πριν από πενήντα χρόνια:


«Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί

όχι τόσο για τις κακές πράξεις των μοχθηρών ανθρώπων,

όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων».


Εγώ ψάχνω ακόμη να βρω καλούς ανθρώπους.

Περιμένω να μιλήσουν οι καλοί άνθρωποι.


Αν δε μιλήσουν χανόμαστε.

Οι Ακατονόμαστοι είναι άπειροι στις μέρες μας…