Μετρητής

Κυριακή, Μαΐου 29, 2011

Επιστολή Μίκη σε «αγανακτισμένους»


Ανοικτή επιστολή στους πολίτες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις πλατείες της χώρας απέστειλε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ολόκληρη η επιστολή

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο, ζητώντας να φύγει η Κυβέρνηση της Ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα.
Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή. Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση. Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι, όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Έλληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους. Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα. Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα.

Διερωτώμεθα γιατί ο Εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου. Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ’ υπαγόρευση της τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους ΄Ελληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας. Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας. Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι ΄Ελληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στην υπηρεσία του.

Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματά τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να 'ναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο! Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος. Ή τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία, και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους.

Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις Τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πώς μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs… Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση, γιατί υποστήκαμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη, αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων.

Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς. Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη, κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό.

Διατριβή πάνω στο «μεγάλο» Μίκη.

Αγαπητέ Μίκη,

Μετά από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μας και την δέσμευση να τα πούμε το συντομότερο δυνατόν από κοντά, επιστρέφω για μια ακόμα φορά με τον γραπτό λόγο, μια και είναι πιστεύω απαραίτητο να προηγηθεί της επικείμενης συνάντησης μας.

Τα θέματα που θα ήθελα να κουβεντιάσουμε είναι δυο.. το πρώτο είναι σχετικό με την "Σπίθα" και το δεύτερο είναι σχετικό με "δράση..", αλλά κάλλιστα συνοψίζονται σε ένα.. ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!..

Αν συμφωνούμε και οι δυο ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε ΕΞΑΡΧΗΣ, είναι η ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος που λυμαίνεται την χώρα μας εδώ και δεκαετίες καμουφλαρισμένο.. και η αλλαγή του πολιτεύματος σε ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τότε εδώ και πέντε μήνες, ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΑΔΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ.. ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ..!

Επειδή μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομα τους και ειδικά στην περίπτωση που μας απασχολεί, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ , θεωρώ υποχρέωση μου να γίνω ιδιαίτερα ΕΥΘΥΣ.

Η Σπίθα δεν είναι και δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.. αντί αυτού, έχει γίνει καταφύγιο ΣΦΟΓΓΟΚΩΛΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ, που είδαν μέσω αυτής μια "ευκαιρία" για να γίνουν "κάποιοι"..
Η αρχική αίγλη και η ελπίδα για κάτι πραγματικά "αγνό", που επικρατούσε τις πρώτες 30-40 ημέρες, είναι πλέον ιστορία.. ο απλός "Έλληνας πολίτης" που έτρεξε με αγωνία στις πρώτες συναντήσεις, έφυγε απογοητευμένος, αηδιασμένος.. μια από τα ίδια, γιατί ΟΙ ΓΛΕΙΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.

Πέντε μήνες πέρασαν από την 1/12/2010 και οι μόνες "ΔΡΑΣΕΙΣ" της Σπίθας, ήταν οι δικές σου ομιλίες και αρκετές τοπικές συναντήσεις που δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να μιλάνε για το ένα ή το άλλο "ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ", καταφέρνοντας έτσι να διώξουν και τους τελευταίους "ανεξάρτητους πολίτες" προκειμένου να παραμείνουν πλέον ως επί το πλείστον οι "σκληροπυρηνικοί Θεοδωρακικοί" - άτομα που συνήθως δεν έχουν δική τους κρίση και γνώμη, απλά ακολουθούν την "σκιά σου" - και φυσικά οι μη εξαιρετέοι ΣΦΟΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΙ..

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πράγματα και ζυμώσεις.. αλλά το πιο σημαντικό ίσως να έγινε σήμερα, με την ευκαιρία της διαδήλωσης στο Σύνταγμα, όπου είδαμε πλέον την πάγια τακτική της λευκής χούντας των ΜΑΤ και των χημικών για άλλη μια φορά στην πράξη.

Πριν από μερικές ημέρες ο Θωμάς Παπατόλης σου έστειλε ένα κείμενο σχετικά με ένα βίντεο.. επίσης πριν από μερικές ημέρες, πήραμε ορισμένοι την απόφαση να ξεκινήσουμε μια διαδικτυακή προσπάθεια για να κατεβάσουμε κόσμο στο Σύνταγμα στις 22/5, και την ονομάσαμε 300 ΕΛΛΗΝΕΣ (http://300ellines.org)

Επειδή είμαστε πολύ κοντά πλέον σε μια ανεξέλεγκτη ένοπλη εξέγερση, νομίζω ότι όλοι έχουμε καθήκον να κάνουμε μια προσπάθεια πριν να φτάσουμε εκεί.. και αυτή ειδικά η προσπάθεια θα χρειαστεί την συμμετοχή σου.

Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση και μοντέλο ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Το δημοσιεύσαμε τέλη Μαρτίου.
Υπάρχει μια επιστολή ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, επίσης δημοσιευμένη εδω και κάποιο καιρό, με απαίτηση δημοψηφίσματος.

Στις 22/5 οι "300 Έλληνες", καλούν τον Έλληνα πολίτη να κατέβει στο Σύνταγμα αλλά και στις άλλες πόλεις και χωριά προκειμένου ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ..!

  • Ο μόνος τρόπος που κάτι τέτοιο μπορεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
  • Ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει μια αλλαγή πολιτεύματος ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
  • Ο μόνος τρόπος για να συγκληθεί Συντακτική Εθνοσυνέλευση ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
  • Ο μόνος τρόπος για να διεξαχθεί ένα Δημοψήφισμα ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!
  • Ο μόνος τρόπος για να ζητηθεί κάτι τέτοιο από τόσους Βουλευτές ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΗΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΙΕΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΑΝ ΑΨΗΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.


Αυτή τη στιγμή λοιπόν και περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται η βοήθεια σου.

  1. ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ(ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΠΑΤΟΛΗ).
  2. ΤΟ ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ
  3. ΣΤΙΣ 22/5 ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ, ΕΝΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.


ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ.. ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ, ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ..!

Μιχάλης Βρεττός


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Την παραπάνω επιστολή θεωρώ ιδιαίτερα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να την κρίνουν όλοι οι Έλληνες που όπως και εγώ ο ίδιος πιστέψαμε στην ΜΕΓΑΛΗ ιδέα της "Σπίθας" αλλά και στην βοήθεια ενός ΜΕΓΑΛΟΥ Ελληνα..

Εδώ και πολλούς μήνες, δίνουμε έναν αγώνα προσπαθώντας να κρατήσουμε ισορροπία μεταξύ της καθαρής ιδεολογίας για μια Σπίθα που θα φέρει την ΚΆΘΑΡΣΗ και των προσπαθειών που κάνουν κάποια ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΥ..

Σήμερα, με πληροφόρησαν ότι ο νέος υπεύθυνος της 3ης, 4ης ή 5ης "Οργανωτικής επιτροπής".. θα βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για να μιλήσει με "Σπιθιστές" και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω τον Θωμά τηλέφωνο για να παρευρεθεί μια και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να γίνει κάποια ανταλλαγή απόψεων αλλά και μεταφορά του παλμού των 17.000 μελών της σελίδας που εδώ και μήνες ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗ ΣΠΙΘΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ!..

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΡΥΨΩ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ, ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ...

ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΨΩ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΟΙ "ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ" ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ "ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ" ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ.. ΑΠΛΑ ΔΕΝ "ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ" ΤΟΝ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟ ΤΟΥ kinima.org.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΨΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ "ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ" ΣΦΟΥΓΟΚΩΛΑΡΙΟΙ ΤΟΥ ΤΑΛΗΡΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ..

ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΨΩ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ "ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΣΤΕ" ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ, ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΥΑΙΝΕΣ.. ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ.. ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ, ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ.. ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΗΚΙΑ ΣΑΝ ΕΣΑΣ, ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ "ΣΠΙΘΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ", ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ..!

ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΨΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΚΗ.. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, Ο ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΣ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΥΣ.. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ "ΕΧΕ ΜΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.." ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ.. ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ, ΕΓΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΣΩΣ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΨΑΞΑΜΕ ΤΟΝ "ΗΓΕΤΗ".. ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΑΤΡΙΩΤΗ..!

ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΙΚΗ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ..

ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΣΠΙΘΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ"... ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΗ "ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"..


Για τις μέρες που έρχονται για το λαό.

Η λέξη της εβδομάδας: Παξιμάδι

Το παξιμάδι οφείλει το όνομα του στο Λόγιο Πάξαμο (α' αιώνα μ.Χ) από τη Βοιωτία.

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Από την αρχαιότητα, οι φτωχές κοινωνικές τάξεις δεν έτρωγαν, πάντα, το πολυπόθητο ψωμί αλλά βολεύονταν, συνήθως, με την πιο φτηνή εκδοχή του, τα "κρίθινα" ή τις "κριθαρίδες" (άρτος με κριθάλευρο). Μάλιστα, κατά τον α' αιώνα μ.Χ, ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος (άρτος διπυρίτης), ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτευχθεί η μακροχρόνια διατήρηση του. Με αυτό τον τρόπο θα χόρταινε ψωμί τόσο ο φτωχός κοσμάκης όσο και οι ναυτικοί, οι ταξιδιώτες και όσοι εργάζονταν μακριά από το σπίτι τους. Προς τιμή του "εφευρέτη", Παξάμου, το αρτοπαρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε "παξαμάς", "παξαμάτιον", “παξιμάδιον", "παξαμίδα". Ο Αndrew Dalby, στο βιβλίο του «Siren Feasts», υποστηρίζει ότι από την ελληνική λέξη παξιμάδι δημιουργήθηκαν: η Αραβική: bashmat ή basquimat, η Τούρκικη: beksemad, η Σερβοκροατική: peksimet, η Ρουμάνικη: pesmet και η Βενετσιάνικο: pasimata (στη διάλεκτο της Τοσκάνης το pasimata προσδιορίζει ένα παραδοσιακό γλυκό). O δίπυρος ή διπυρίτης άρτος στα Λατινικά μεταφράστηκε ως pane biscoctus< pane: ψωμί, bis: δύο φορές, coctus: ψημένο > biscoctus > biscotto> μπισκότο ή, κατά τους αρχαίους Έλληνες, "διπυρίτης"