Μετρητής

Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011

Αυτά είπε ο μέγας οικολόγος της πόλης…

Δέκα φορές κάτω από το όριο οι εκλυόμενες διοξίνες


Το γεγονός ότι υπάρχει μια ανευθυνότητα από πολλούς, σχετικά με την επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κώστας Βολιώτης, ο οποίος τόνισε ότι, σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το υλικό που θα καίγεται είναι 685.000 τόνοι ετησίως και η έκλυση διοξινών θα είναι δέκα φορές κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν έχει διαμορφώσει οριστική άποψη για το θέμα, αλλά παρακολουθώντας αυτά που λέγονται και γράφονται, θεωρούμε ότι «υπάρχει μια ανευθυνότητα σε πολλούς, όταν εκφράζονται σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση», δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Κώστας Βολιώτης.

Επιδοτούμενη επένδυση
Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, τόνισε ο κ. Βολιώτης, η βιομάζα είναι ένα πιστοποιημένο από την Ε.Ε. υλικό, που χαρακτηρίζεται οικολογικό, γι’ αυτό και η επένδυση αυτή είναι επιδοτούμενη ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας τόνισε ότι όσα ακούγονται περί σκουπιδιών είναι ανοησίες.

«Γράφονται και λέγονται πολλές ανοησίες, από ανθρώπους, που δεν μπήκαν καν στον κόπο, να δουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο υπουργείο», τόνισε ο Κώστας Βολιώτης.

Αν και η σωστή μελέτη δεν σημαίνει 100% ότι είμαστε διασφαλισμένοι, ο κ. Βολιώτης επισήμανε, ότι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, δεν θα καίγονται 7 εκ. τόνοι προϊόντος, αλλά 685.000 περίπου τόνοι υλικού, το οποίο θα έρχεται συσκευασμένο από την Ιταλία.

Όσον αφορά τη χώρα προέλευσης του υλικού, ο κ. Βολιώτης επισήμανε ότι έρχεται από την Ιταλία, γιατί στην Ελλάδα δεν κάνουμε σωστή ανακύκλωση και δεν παράγεται ανάλογο προϊόν, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για βιομάζα, αλλά για προϊόν επεξεργασίας σκουπιδιών, από το οποίο έχει αφαιρεθεί χαρτί, ύφασμα και ξύλο και έχει δεματοποιηθεί και αποτελεί προϊόν προς καύση, για την παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με τη ΜΠΕ που κατατέθηκε, οι προδιαγραφές της μονάδας είναι ότι από την καύση θα παράγονται διοξίνες, δέκα φορές κάτω από το επιτρεπόμενο όριο καύσης, όπως ανέφερε ο Κώστας Βολιώτης.

Χρειάζονται διευκρινήσεις
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας εντόπισε και ένα αδύνατο σημείο, που είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί, παρά μονάχα για τις στρατιωτικές ανάγκες στις ΗΠΑ και υπάρχει μια επιφύλαξη, κατά πόσο τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που αναφέρονται στη ΜΠΕ. Ωστόσο ακούγεται ότι πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνολογία, που δεν αφήνει καθόλου κατάλοιπα.

Καταλήγοντας ο κ। Βολιώτης επισήμανε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρίζουν διευκρινίσεων και όταν κατατεθεί η οριστική μελέτη, θα μπορέσει κανείς να τοποθετηθεί οριστικά.


…κι αυτά είπαν οι οικολόγοι


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας συναντήθηκαν με την κ. Ελένη Λαίτσιου, Δήμαρχο Δήμου Ρήγα Φεραίου με αφορμή την επικείμενη ανέγερση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση σκουπιδιών στην περιοχή. Έχουμε καταθέσει πριν από καιρό 17 συγκεκριμένα ερωτήματα προς την εταιρία και λάβαμε αντί απαντήσεων την πολυσέλιδη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, στην οποία πολλά από αυτά παραμένουν αναπάντητα. Μετά από την ενδελεχή ανάγνωση της ΜΠΕ καταλήξαμε ότι οι Οικολόγοι πράσινοι είμαστε αντίθετοι προς αυτό το έργο καθώς πιστεύουμε ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα είναι επιβαρυντικό για το περιβάλλον χωρίς να προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος. Ως γνωστόν, η εταιρία σχεδιάζει να αγοράζει σκουπίδια από την Ευρώπη για να τα καίει στην τοπική μονάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πωλείται στην ΔΕΗ σε επιδοτούμενη από το ελληνικό κράτος υψηλότατη τιμή. Και αυτό γιατί το κλάσμα των σκουπιδιών προς καύση χαρακτηρίζεται ως βιοαποικοδομήσιμο και γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ανταγωνιστική προς την ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εγκατάσταση της μονάδας επίσης θα επιδοτηθεί από το ελληνικό κράτος για την δημιουργία της και για την λειτουργία της (επιδότηση τιμής κιλοβατώρας).

Η καύση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ρεαλιστική λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών. Η πολιτική της χώρας και της περιοχής μας θα έπρεπε να επιδιώκει α) την μείωση της παραγωγής σκουπιδιών και β) την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση όσων υλικών μπορούν να αξιοποιηθούν και κομποστοποίηση του οργανικού υπολείμματος τους. Η μονάδα αυτή εντάσσεται στην λογική αύξησης της παραγωγής σκουπιδιών και της κατανάλωσης ενέργειας και επομένως αντιστρατεύεται την πολιτική εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας η οποία υποκριτικά προτείνεται μόνο προς τους οικιακούς καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, το εργοστάσιο θα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού το οποίο θα καταλήγει στη θάλασσα και ενώ (σύμφωνα με την εταιρεία) δεν θα παράγεται αέρια ρύπανση θα αφήνει πίσω του μια μεγάλη ποσότητα εξαιρετικά τοξικών υγρών αποβλήτων. Η ανυπαρξία εθνικών και τοπικών μηχανισμών ελέγχου της διαχείρισης αυτών των αποβλήτων δημιουργεί βάσιμους φόβους για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει έδαφος, υδροφόρο ορίζοντα, πόσιμο νερό και πιθανό θα κάνει επικίνδυνο κάθε γεωργικό και κτηνοτροφικό προϊόν της περιοχής. Παράλληλα η διακίνηση του καύσιμου και η λειτουργία του εργοστασίου θα συμβάλει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι με στοχευμένες δράσεις χρηματοδοτούμενες από την εθνική επιχορήγηση της επένδυσης αυτής, θα μπορούσε το όφελος να είναι πολλαπλάσιο και να αφορά περισσότερους πολίτες, ιδιαίτερα αν κατευθυνθεί προς τους αγρότες και τους πολίτες της περιοχής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα της τοπικής κτηνοτροφίας.

Η Δήμαρχος άκουσε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση μας και τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνουμε για την παραγωγή ενέργειας και δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας και τοπικής ανάπτυξης ενώ παράλληλα συμμερίστηκε τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Συμφωνήθηκε η κοινή προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων και των τοπικών αρχών με παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και την διεξαγωγή ημερίδων και ανοιχτών συζητήσεων.

Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας

……………………………………………………………………………………

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ecogreen@otenet.gr www.ecogreens.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Υ.Γ. δικό μου.

Ποιος απ’ τους δυο λέει την αλήθεια;

Ποιος απ’ τους δυο έχει γνώση του αντικειμένου;

Κάτι βρωμάει μέσα απ’ τις αντιφατικές δηλώσεις…