Μετρητής

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2011

Μια αλήθεια κι ένας μύθος για την Αίγυπτο

Η Αλήθεια

Ο Γκαμάλ Νάσερ (1918-1970) υπήρξε μία ασύγκριτη φυσιογνωμία για την Αίγυπτο. Εθνικοσοσιαλιστής ο ίδιος εφάρμοσε μια πατριωτική πολιτική, μακριά από τις Αμερικανικές παγίδες, κοντύτερα στις Ρωσικές σειρήνες.
Πραξικοπηματίας μεν αλλά αγαπητός στο λαό αφού πρωτοστάτησε το 1953-54 στην ανατροπή του χαρτοπαίκτη βασιλέα Φαρούκ, εθνικοποιώντας ξένες επιχειρήσεις και μοιράζοντας γη στους ακτήμονες.

Χειρίστηκε κρίσεις κόντρα στις μεγάλες δυνάμεις ειδικά όταν κήρυξε τη Διώρυγα του Σουέζ “Αιγυπτιακή περιουσία και μόνον”, έχασε τις πολεμικές εμπλοκές που αναμίχθηκε, ειδικά εκείνη του πολέμου των 6 ημερών (1967) με το Ισραήλ, αλλά όταν ηττημένος δήλωση πρόθυμος να παραιτηθεί, ογκώδεις αυθόρμητες διαδηλώσεις ζήτησαν την παραμονή του στην εξουσία.

Η κηδεία του Νάσερ -πέθανε ξαφννικά από έμφραγμα- θεωρείται μέχρι σήμερα η πολυπληθέστερη που συνέβη ποτέ στον αραβικό κόσμο. Παρά το αστυνομικό κράτος που καλλιέργησε, αποτέλεσε το ίνδαλμα που αποκατέστησε την εθνική Αιγυπτιακή αξιοπρέπεια.

Ο Μύθος

Οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ήταν ανέκαθεν θερμότατες. Οι λαοί τρέφουν βαθιά αμοιβαία αγάπη, ιδιαίτερα οι άραβες προς εμάς, από την αρχαιότητα ακόμη, αναγνωρίζοντας στα φύλα μας τα προσόντα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης σε επίπεδο παγκόσμιων ιδρυτών πολιτισμού. Η πορεία δε του Μεγ. Αλεξάνδρου στη γη τους, άφησε ανεξίτηλα σημάδια λατρείας.

Το μεγάλο λιμάνι του Pord Said είναι η βόρεια είσοδος του μεγάλου καναλιού των 168 χιλιομέτρων. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός του Said δίδει τη λέξη Dias = Δίας ?

Το Σουέζ είναι μια πόλη 500.000 κατοίκων περίπου όπου από την πρώτη ημέρα ναυσιπλοϊας της την 17.11.1869, καταλήγει προς νότον η περίφημα διώρυγα. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Suez δίδει τη λέξη Zeus = Ζεύς (ήτοι Ζεύξις, δηλαδή διώρυγα) ?

Νότια, κατά μήκος του Νείλου βρίσκεται το τιτάνιο φράγμα του Ασσουάν, από το οποίο καλλιεργούνται εκατομμύρια γόνιμα στρέμματα της Αιγύπτου. Αποτρέπονται οι πλημμύρες, υδροηλεκτρικώς παράγει το 50% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας κ. α. πολλά. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Assuan δίδει τη λέξη Naussa όπερ σημαίνει ναυς, πλοίο, ύδατα κλπ ?

Υπενθυμίζεται χάριν μαγικότητας του μύθου ότι οι άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το όνομα Suez είναι αντιδάνειο της αιγυπτιακής από την λατινική γλώσσα. Προέρχεται από το αραβικό όνομα Bir Suweis, ένα οχυρό στην περιοχή που προστάτευε τα καραβάνια των προσκυνητών προς την Μέκκα.

Μάκης Μίχος είπε...

Διαφώνησα και μ' ένα φίλο πάνω σ' αυτό. Όλα ξεκίνησαν απ' τον Πλούταρχο και τις παπαριές του...
Απλά εγώ διατείνομαι «αιώνες» τώρα πως η ανατολική Μεσόγειος γέννησε τα πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό πίστευα και γω, αλλά μετά άρχισα ν' αναρωτιέμαι για τον ρόλο (και την ιστορία) της Μεσοποταμίας, της Περσίας, της Ινδίας, της Κίνας... Μαθηματικά, ιατρική, αστρονομία, τέχνη, φιλοσοφία... Καλοί οι ανατολικομεσόγειοι, αλλά είχαν τις επιρροές τους και τα δάνειά τους. Κάτι σαν ένα μεγάλο (γόνιμο και υπέροχο) ιστορικό, και πολιτιστικό μπαστάρδεμα. Αλλά τι να το κάνεις; Όπως έχει σωστά ειπωθεί, την ιστορία γράφουν οι νικητές κι επομένως πολλά μπορεί να αγνοούμε ή να τα ξέρουμε αλλιώς...