Μετρητής

Τρίτη, Φεβρουαρίου 16, 2010

Σχολιασμός στους Σπανουδάκηδες


Απομονωμένος για το τριήμερο σε μια ερημιά.

Χωρίς internet και με φίλους.

Περίμενα με το γυρισμό μου να βρω σχόλια.

Σχόλια πάνω στο προηγούμενο ανακοινωθέν.

Δεν βρήκα τίποτε. Ευτυχώς.


Με σχολίασε όμως προφορικά κάποιος φίλος,

που δεν μπορούσε να κατανοήσει

πώς εγώ στάθηκα δίπλα στους Σπανουδάκηδες

κι αρνήθηκα να χειροκροτήσω το χαμό του μπάτσου.

Εργατικό ατύχημα βάφτισε το φόνο του μπάτσου,

λες κι εγώ στάθηκα ποτέ στο πλευρό της εργοδοσίας.


Εργατικό ατύχημα ήταν λοιπόν η δολοφονία του Λαμπράκη,

εργατικό ατύχημα η δολοφονία του Τεμπονέρα,

εργατικά ατυχήματα ήταν όλα αυτά που γίνανε

μέσα στους αιώνες της ιστορίας.


Ο μπάτσος ασκεί ένα επάγγελμα.

Όπως όλοι μας.

Θα μπορούσε να το κάνει λειτούργημα.

Όπως όλοι μας.


Πόσοι άραγε έχουν σκοτώσει το μπάτσο

που βόσκει στο μυαλό και στην καρδιά τους;

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως και να βαφτιστεί ο θάνατος ενός ανθρώπου, είναι νεκρός πια και δεν παίζει ρόλο. Θλίψη θα νιώσουν μόνο οι συγγενείς του και οι κοντινοί φίλοι. Από' κει και πέρα αν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά θα τρέξει κόσμος και θα υπάρξουν και αυτοί που θα προσπαθήσουν να βγάλουν πολιτικό κέρδος (φοιτητής είμαι και στα αμφιθέατρα όταν είχε γίνει η δολοφονία του Αλέξη, άκουγα αρρωστημένα πράγματα ώρες ώρες, μη μιλήσω γι αυτά που άκουγα από πλευράς μπάτσων στις πορείες.)
Εγώ πάντως θέλω να πω το εξής: Ο θάνατος ενός μπάτσου με άφησε παγερά αδιάφορο, αντιθέτως ενός παιδιού με προβλημάτισε αρκετά, αλλά, αν αντί για τον Αλέξανδρο είχαν σκοτώσει κάποιον άλλο ,πχ ένα 50ρη ή ένα 40ρη θα γινόταν όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια? Γνώμη μου είναι πως θα γινόταν δράσεις μόνο από συγκεκριμένες ομάδες που "τρέχουν" να ενημερώσουν το κόσμο για όλα αυτά, και δε θα έβγαινε στο δρόμο ο κάθε πικραμένος ή τρελαμένος να κάνει το κομμάτι του.
Όσο για το μπάτσο, στάθηκε πραγματικά άτυχος...

Άρης Μεσολογγίτης είπε...

Κατ` αρχήν, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής είναι η χειρότερη εξέλιξη, πρώτα-πρώτα για τον ίδιο και έπειτα για όλους τους υπόλοιπους. Ειδικά όταν ο νεκρός είναι παιδί, είναι ότι χειρότερο.
Αλλά πάνω σ` αυτό θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον "ανώνυμο". Πόσο "παγερά αδιάφορο" θα σ` άφηνε ο θάνατος του "μπάτσου", εάν αυτός ο "μπάτσος" ήταν ο πατέρας σου ή ο αδερφός σου?
Επίσης θέλω να επισημάνω κάτι λυπηρό για τον ανώνυμο που αναφέρει πως είναι φοιτητής, (δηλαδή μικρής ηλικίας). Την απαξίωση για την ανθρώπινη ζωή.

Άρης Μεσολογγίτης είπε...

Και 10 νεκροί "μπάτσοι" να υπήρχαν από ένα περιστατικό, πάλι κανείς δε θα έλεγε τίποτα. Αν υπάρξει όμως ένας "ξυλοδαρμός" σε λαθρομετανάστη, τότε όλοι έχουν κάτι να πουν, κάτι συγκεκριμένο.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και θα ήταν πολύ άσχημο για μένα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμιά απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Δε μπορεί κάποιος να νιώσει θλίψη για άτομα που "φεύγουν", τα οποία δε τα γνωρίζει. Μπορεί να εξοργιστεί για το πόσο εύκολα αφαιρεί κάποιος τη ζωή του άλλου (άσχετα αν αργότερα μετανοεί- που πιστεύω ότι μετανοεί αλλιώς παύει να είναι άνθρωπος), αλλά δε πιστεύω ότι νιώθει θλίψη...

Σήμερα πέθανε άλλος ένας 25χρονος στην Αθήνα, από πυρά μπάτσων από "ατυχία", όπως αναφέρουν διοικητές και υπουργοί . Να δεις που θα γίνουν πάλι ιστορίες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως του Αλέξη, 1ον γιατί δεν ήταν μαθητής και 2ον γιατί ήταν μετανάστης. Εκεί που ήθελα να καταλήξω και στο 1ο σχόλιο, είναι ότι η αντίδραση μας σε τέτοιους φόνους δεν είναι για όλους το ίδιο (κακώς).

Άρης Μεσολογγίτης είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Υιοθετείς και υποστηρίζεις αυτά που θέλουν κάποιοι "δημοσιοκάφροι". Τα πράγματα ΠΟΤΕ δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν αυτοί. Το γνωρίζω εκ πείρας. Είναι θλιβερό να ακούς για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ανεξάρτητα τόπου γέννησης. Όπως είναι θλιβερό να καταδικάζουμε ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε. Αυτό το προνόμιο το έχουν μόνο οι δημοσιογράφοι, μόνο και μόνο γιατί έχουν τη δύναμη της δημοσίευσης του λόγου τους. ΤΟΥ ΑΝΑΛΗΘΟΥΣ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥΣ.

Ιησούς του Ναζή είπε...

Ανώνυμε αυτά που γράφεις είναι μαλακίες χειρίστου είδους.
Δεν θα περιμέναμε να ακούσουμε βέβαια κάτι ουσιαστικό από άτομο της ηλικίας σου.
Για να μαθαίνεις, (αν και δεν θα μάθεις... μόνο όταν φτύσεις αίμα γιά το μεροκάματο θα μάθεις, πράγμα που φυσικά θα αργήσει να γίνει γιατί άλλοι σε ταίζουν τώρα),όση αξία έχει η ζωή ενός 15χρονου,ακριβώς την ίδια αξία έχει και η ζωή ενός αστυνομικού, όπως και οποιαδήποτε άλλη ζωή.
Ο 15χρονος προκάλεσε και μάλιστα άσχημα,τι δουλειά είχε στα Εξάρχεια εκείνη την ώρα? Μήπως σχολούσε από το φροντιστήριο?
Οχι, ήταν εκεί γιά να προκαλέσει, τον έτρωγε ..το αίμα του,γιά να μην πω τίποτα άλλο, ήθελε να παραστήσει τον ήρωα στους άλλους 30 πιτσιρικάδες που ήταν μαζί του,ότι και καλά οι μπάτσοι είναι κότες σήμερα και κάνω ότι γουστάρω και βρίζω και πετάω μπουκάλια στα περιπολικά, έπεσε σε λάθος μπάτσο όμως...Μανιάτη που δεν καταλάβαινε από προσβολές...
Ο ΣΑΒΒΑΣ Νεκτάριος που τον εκτέλεσαν με 23 σφαίρες ποιόν προκάλεσε?
ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ,πήγε ο άνθρωπος στην δουλειά του το πρωί και τον κάνανε κομμάτια κάτι τύποι που μάλλον το δικό σου μυαλό φοράνε...όμως φιλαράκι ελπίζουμε ότι θα βρεθεί ένας άντρας με αρχίδια και όχι φρεσκογαμημένος όπως οι σημερινοί..και τότε να σας δω, πως θα ..χορεύεται...κορμάκια.

Ανώνυμος είπε...

Ιησού του Ναζή είσαι ΒΛΑΚΑΣ πέρα για πέρα. Κάτι τέτοιες μαλακίες λένε και οι μπάτσοι σε πορείες και φουντώνει το μίσος μας γι αυτούς. Αλλά θα σου απαντήσω σε όλα:
1ον: Αν δεν ακούσεις άτομα της ηλικίας μου ποιους θα ακούσεις, τον εαυτό σου και τους φίλους σου που κάθεστε σε μια πολυθρόνα και σχολιάζετε την επικαιρότητα μη κάνοντας τίποτε άλλο, και με τέτοιες συζητήσεις ξεπλένετε τη μιζέρια σας?
2ον: Θα εκπλαγείς αν καταλάβεις πόσοι είναι οι φοιτητές που δουλεύουν γιατί δεν έχουν ή δεν τους ταϊζουν όσο χρειάζεται οι γονείς. Να εύχεσαι τα παιδιά σου να μη τα ταΐζεις απλά.
3ον:Ναι η ανθρώπινη ζωή ΔΕΝ έχει την ίδια αξία, όσο γερνάει ο άνθρωπος. Όση μαγκιά και να ήθελε να πουλήσει ο μαθητής δε του άξιζε ο θάνατος, γιατί πρώτα απ' όλα δε δοκίμασε και δε δοκιμάστηκε από τη ζωή. Το ίδιο είναι να φύγει ένας 60ρης στην αρχή των γερασμάτων του και ένας 15χρόνος στα μέσα της εφηβείας του? Μη τα ισοπεδώνεις όλα. Φυσικά δε λέω να πεθάνει ένας άνθρωπος (και ΦΥΣΙΚΑ συμπεριλαμβάνεται και ο αστυνομικός) και είσαι ηλίθιος αν κατάλαβες αυτό.
4ον καταλαβαίνω ότι έχεις κάποια χρονάκια και πραγματικά από τα λίγα που έγραψες, εύχομαι αν έχεις παιδιά να μην υιοθετήσουν τις ηλίθιες ιδέες σου.
5ον κάτι άντρες "αρχιδαράδες" σα του λόγου σου έχουν καταντήσει τη κοινωνία μας αυτό που είναι σήμερα, και μεις οι "φρέσκο-γαμημένοι" φταίμε που διαμαρτυρόμαστε.
6ον Το δικό μου το μυαλό δε το ξέρεις, αλλά και να το μάθεις με τα σκατά που κουβαλάς στο κεφάλι σου δε θα το καταλάβεις. Γερασμένες και σάπιες ιδέες κουβαλάς, πέτα τες ή σιώπησε. αυτά!

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

Υ.Γ το να σχολιάσω ανώνυμα είναι κάτι που το επέλεξα συνειδητά εξ'αρχής. Βέβαια μετά τα σχόλια του Ιήσου του Ναζή, χαίρομαι που αποφάσισα έτσι, δε περίμενα τόσο ελαφρόμυαλα άτομα να παρακολουθούν ένα σοβαρό blog.

Ιησούς του Ναζή είπε...

Είναι πολύ εύκολο να γράψω δέκα σελίδες με "μπινελίκια". έτσι για να σε στολίσω.
Δεν θα πέσω στο επίπεδό σου διότι σέβομαι τον ιδιοκτήτη του blog,που έδωσε το ελεύθερο βήμα σε κάθε άνθρωπο να εκφράζει σκέψεις, όχι ύβρεις.
Oταν ανέφερα την λέξη "φρεσκογαμημένοι", δεν αναφέρθηκα σε σένα, όπως κακώς το εξέλαβες, αλλά σε αυτούς που ασκούν κυβερνητικό έργο'δεν υπαναχωρώ ως προς την συγκεκριμένη λέξη.
Η χυδαία επίθεσή σου δεν είναι χαρακτηριστικό ανδρών,αλλά μάλλον γυναικών, αυτές έχουν το προνόμιο της ασύστολης γλώσσας.
Θα απαντήσω σε κάθε παράγραφό σου.
1ον)Με τις πολυθρόνες και τους καναπέδες δεν τα πήγαινα ποτέ καλά.
Θα με βρείς ή στην θάλασσα να κάνω μαραθώνια χειμερινή κολύμβηση,με μεγάλο ψύχος,ή να τρέχω 30 χιλιόμετρα προπονούμενος γιά τον επόμενο μαραθώνιο.
Οσον αφορά τους φίλους μου αυτοί είναι 3,αλλά δοκιμασμένοι'οι δύο λιτοδίαιτοι,λιγομίλητοι και σκληραγωγημένοι 45αρηδες και ο τρίτος 62αρης με μυαλό και χαρακτήρα κάτι ανάμεσα σε χριστό και Σωκράτη.
2ον)Αν δουλεύεις είσαι από τις εξαιρέσεις που επαληθεύουν τον κανόνα.Οι περισσότεροι φοιτητές δεν δουλεύουν, γιατί είναι δύσκολη η "χαμαλίκα".
3ον)Η ανθρώπινη ζωή, όταν ο άνθρωπος είναι υγιής, έχει την ίδια αξία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τι θα πεις στα παιδιά του 41χρονου "μπάτσου",(που ο θάνατός του σε άφησε παγερά αδιάφορο), όταν ρωτήσουν "γιατί σκοτώσανε τον μπαμπά μου;".
4ον)Είμαι 45αρης, αλλά αν έρθουμε στα χέρια δεν θα σε γλυτώσει καμία δύναμη,στο υπογράφω αυτό!
Παιδιά δεν έχω, γιατί μέχρι τώρα υπήρξα εργένης και συνεχίζω να είμαι.Αφιέρωσα την ζωή μου σε τρία πράγματα, δουλειά, σκληρή προπόνηση και μελέτη.
Από το 5ον, 6ον και το Υ.Γ, δεν έχω να σχολιάσω κάτι,εκεί δεν γράφεις αλλά βρίζεις.
Πριν απαντήσεις, αν απαντήσεις, σκέψου τι θα γράψεις, εγώ σου αναγνωρίζω το ελαφρυντικό της ηλικίας, κάποιοι άλλοι όμως δεν αναγνωρίζουν τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω ότι έπεσες σε κάποιο "επίπεδο"...
Δε καταλαβαίνω γιατί όταν χρησιμοποιείς χυδαίες λέξεις "πέφτεις" σε κάποιο επίπεδο. Παρόλα αυτά βρίζω πολύ σπάνια και η λέξη "βλάκας" είναι από τις αγαπημένες μου (ίσως γιατί έχει χάσει την αξία της σήμερα).
Η απάντηση μου ήταν στο δικό σου ύφος, ίσως λίγο πιο προκλητική. Άλλα με αυτά που διάβασα την 1η φορά ήμουν σε δίλημμα αν αξίζει να απαντήσω ή όχι, αποφάσισα ναι.
Δεν άλλαξε κάτι με τη νέα ανάρτηση σου, γιατί δε σε ξέρω και δε με ξέρεις... Και εγώ έχω όμορφα ενδιαφέροντα αλλά δε σημαίνει τίποτε απολύτως! Την εικόνα που άφησες δε την αλλάζεις. Βέβαια και εγώ για σενα τη χειρότερη "εικόνα" άφησα, αλλά δε με ενδιαφέρει κιόλας.
Στα παιδιά του μπάτσου δε μπορώ να πω τίποτε και δε θα είχα άλλωστε κάτι να τους πω. Θερμά συλλυπητήρια όπως δίνουν οι υπουργοί δε μπορώ να δώσω, όχι γιατί δε τους λυπάμαι, αλλά γιατί την επόμενη μέρα θα συνέχιζα τη ζωή μου και θα ήταν σα να τους κοροϊδεύω. Όπως όλοι άλλωστε. Δεν επικρότησα πότε το θάνατο του, αλλά αφού το θέτεις έτσι γιατί δεν απαντάς εσύ σε όλους αυτούς τους συγγενείς θυμάτων κρατικών δολοφονιών? Δε χρειάζεται, γιατί με αυτό το τρόπο άκρη δε βγαίνει.
Γι αυτό που έγραψα για την αξία της ανθρώπινης ζωής σχετικά με την ηλικία το πιστεύω ακόμη. Ο ένας διέγραψε μια τροχιά στη ζωή, ο άλλος δε πρόλαβε. Ο ένας πρόλαβε να προσφέρει κάτι στη κοινωνία (αν το έκανε, και το θέτω έτσι γιατί δε γνωρίζω), ο άλλος δε προσέφερε ,ίσως δε μπόρεσε καν να ονειρευτεί πως θα προσφέρει. Σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ ότι κάποιος απ'τους 2 έπρεπε να φύγει.
Το γεγονός της αδιαφορίας μου, ήταν ότι απλά το διάβασα και το προσπέρασα. Έτσι έγινε όπως και με πολλές άλλες ειδήσεις. Αυτό με κάνει απάνθρωπο? ή να μη σέβομαι την ανθρώπινη ζωή?
Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να δω μπάτσο μεσ' τα αίματα στο δρόμο και να μη τρέξω να βοηθήσω, αλλά αντίθετα να αρχίσω να το χτυπάω? Ούτε μια στο εκατομμύριο.
Κι όμως υπάρχουν πολλά παραδείγματα μπάτσων που ξυλοκοπούν μετανάστες, φοιτητές, απεργούς, μέχρι και συνταξιούχους. Υπάρχουν φωτογραφίες να είναι αιμόφυρτα άτομα στο έδαφος, ανίκανα έστω να προστατευτούν και οι μπάτσοι να τους κλωτσάνε ή να τους χτυπούν με τα γκλομπ (έχω φάει γκλομπιά χωρίς λόγο και γνωρίζω το πόνο). Και αυτό είναι ΑΛΗΘΕΣ, εκτός αν και οι φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται είναι πλαστές.
Εσείς ακόμη που εκτιμάτε "περισσότερο" την ανθρώπινη ζωή από μενα τι κάνετε?
Ελαφρυντικά ηλικίας δεν υπάρχουν. Συνηθίζω να συνδιαλέγομαι με άτομα της ηλικίας μου, και παρόλο που όλοι μας μελετάμε κανείς ποτέ δεν έχει έρθει στα "χέρια" με άλλους, παρ'όλες τις διαφωνίες. Κι όμως εσύ με περίσσεια ευκολία υπονοείς κάτι τέτοιο για εμάς. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ.
Τέλος αν το παρερμήνευσα ("αρχίδια") κρίμα μου, αν και θέλει αρχίδια να κοροϊδεύεις το λαό κατάμουτρα, και να σε ψηφίζει από πάνω. Φταίμε εμείς που δε τους τα κόβουμε.

Ιησούς του Ναζή είπε...

Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει,μόνο χυδαίοι άνθρωποι...έτσι είπε ο Αλεξανδρινός ποιητής και θα συμφωνήσω.
Αν συναντηθούμε..ίσως γίνουμε και φίλοι(ΑΦΟΎ ΧΤΥΠΗΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ)....να ξέρεις ότι έτσι γίνονται οι καλύτερες φιλίες!