Το άρθρο αυτό είχε σταλεί στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Βόλου.
Φυσικά δε δημοσιεύτηκε…
Άρθρο του Μάκη Μίχου, ανένταχτου της
Πανελλήνια Τσιπρομένης και Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας
Καλό χειμώνα να ‘χουμε.
Εγώ αλλιώς είχα αποφασίσει την επιστροφή μου στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, όμως δε μ’ αφήσανε τα διαβόλια να κάνω αυτό που ήθελα. Τα διαβόλια ήρθαν μέσα στον Αύγουστο από τον Φορέα του θαλάσσιου πάρκου…
Ε, αρκετά πια με το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων. Κάποτε επιζητούσα την προστασία του απ’ τους ιθαγενείς, που ακολουθούσαν τον πανάρχαιο νόμο της Φύσης. Μετά ήρθε ο ΕΥΡΩρωμαϊκός πολιτισμός και νόμισα πως κάτι θα άλλαζε σ’ αυτόν τον άγιο τόπο.
Άλλαξαν πολλά. Στη δεκαετία του ΄80 χτίστηκε πάνω στο ακρωτήρι της Αλοννήσου, στο Γέρακα, ένα τεράστιο οικοδόμημα, που θα στέγαζε όλες τις δραστηριότητες του πάρκου καθώς και τους επιστήμονες και τους φύλακές του. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια άπειρα εκείνο τον καιρό, ο υπουργός Πιτσιώρης περιόδευσε με την κουστωδία του το νησί της Αλοννήσου και εγκαινίασε το κτίσμα. Έφαγαν και τους αστακούς τους στη Στενή Βάλα κι όλα όδευαν στον πεπατημένο δρόμο «κάνε έργα, κάνε μελέτες κι όλο και κάτι θα περισσέψει και για σένα».
Οι τυμπανοκρουσίες των εγκαινίων ξεχάστηκαν γρήγορα και το κτίσμα έμεινε ως βορά του κακούργου χρόνου. Όταν, ύστερα από είκοσι χρόνια, συστήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και επανδρώθηκε ο Φορέας του θαλάσσιου πάρκου παρέμεινε ανεκμετάλλευτο αυτό το κτίσμα κι ο Φορέας στεγάστηκε στο Πατητήρι. Είναι σκληρή η ερημιά…
Αναγκάστηκα πριν ένα χρόνο ν’ ασχοληθώ με το θέμα του θαλάσσιου πάρκου και με τα καμώματα των καλογέρων πάνω στο Νησί της Κυρά Παναγιάς και με την ανεξέλεγκτη βόσκηση των γιδιών. Ήρθαν άγριες μέρες μετά, με πυροβολισμούς και μηνύσεις κι όλα έδειχναν πως η Αλόννησος γινόταν Ζωνιανά (κατά τη γνώμη του κ. Νεοφύτου). Ήρθαν αργότερα και τα ταχύπλοα και φαινόταν πως ο έλεγχος του θαλάσσιου πάρκου θα ήταν επαρκής όχι μόνο για τους ψαράδες, που προσπαθούν να βγάλουν μεροκάματο, αλλά και για όλους τους επίδοξους εκμεταλλευτές του πάρκου.
Όπως είπε η Ροδούλα Ζήση «μπήκαν οι λύκοι να φυλάξουν τα πρόβατα». Δεν πιστεύω βέβαια πως υπάρχουν πρόβατα σήμερα στην κοινωνία μας, αλλά μετράω πόσο χοντροί λύκοι υπάρχουν στην ανθρώπινη κοινωνία στις μέρες μας. Ήδη καταλόγισα ευθύνες στο Φορέα για υπερ-προστατευτισμό των μεγαλοσχημόνων, που έχουν όλες τις δυνατότητες να διανυκτερεύουν με τα κότερά τους στην Κυρά Παναγιά, ενώ απαγορεύεται σ’ αυτούς που δεν είναι «εφοπλιστές» να διανυκτερεύσουν έστω και μια νύχτα πάνω στο Νησί. Οι ρομαντικοί θα ήταν ελάχιστοι, γιατί είναι πολύ σκληρές οι συνθήκες να παραμείνεις στο Νησί πάνω από δυο μέρες χωρίς προμήθειες, ενώ είναι πολύ απλό για τους έχοντες και κατέχοντες να μείνουν δεκάδες νύχτες μέσα στους όρμους του Νησιού και να το γευτούν και νόμιμα και παράνομα στη διάρκεια της νύχτας…
Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν κάτοικος της Αλοννήσου εντόπισε προσγειωμένο ελικόπτερο πάνω στο νησί Ψαθούρα και ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Περίμενε καρτερικά επί τρεις ώρες να καταφθάσουν τα πλεούμενα του Νόμου, όμως κανένα από αυτά δεν έφτασε. Ελικόπτερα θα κυνηγάμε ή τον ψαρά που μπορεί να παρανομήσει και λίγο για το μεροκάματό του.
Το ελικόπτερο τελικά είχε πάρει άδεια απ’ τον αερολιμένα Σκιάθου και κανείς εκεί δεν γνώριζε πως απαγορεύεται ακόμη κι ανθρώπου ποδάρι να πατήσει. Στα πετούμενα δεν υπάρχουν απαγορευτικές διατάξεις, γιατί τα «πετούμενα» δεν είναι ιδιοκτησία ψαράδων και φουκαράδων.
Ζήτησε ραντάρ κι άλλους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς ο κ. Νεοφύτου, σε λίγο ίσως να ζητήσει και κανόνια, για να χτυπήσει αμείλικτα τους εισβολείς. Είχε ζητήσει από το κράτος κάτι τέτοιο όταν ανέλαβε την προεδρία του Φορέα ή διαπίστωσε καθ’ οδόν πως είναι αδύνατη η φύλαξη του πάρκου χωρίς τέτοια μέσα; Πού θα τα στήσει άραγε αυτά τα ραντάρ και πόσο ασφαλή θα είναι από έναν επίδοξο καταστροφέα τους; Θα τρέχουν τα σκάφη του απ’ το Πατητήρι αμέσως μόλις εντοπιστεί εισβολέας, ακόμη κι αν είναι στις τρεις τα ξημερώματα; Μα τα σκάφη δεν έτρεξαν για το ελικόπτερο καταμεσήμερο, θα τρέξουν τέτοια βάρβαρη ώρα; Θα φυλάνε Θερμοπύλες όλη τη νύχτα; Ξεχνάει πως ο Παλαιοκώστας έφυγε με ελικόπτερο μέσα από άγριες φυλακές και με δεκάδες φύλακες εκπαιδευμένους. Θα μπορέσουν οι υπάλληλοί του ν’ αντιμετωπίσουν την πονηριά μέσα στο σκότος του πελάγους;
Και ήρθε και το δεύτερο χαστούκι για το Φορέα. Υπάλληλός του Φορέα συνελήφθη από υπαλλήλους του Φορέα να κολυμπάει με μάσκα δίπλα στις σπηλιές του νησιού Πιπέρι, εκεί όπου απαγορεύεται να πλησιάσεις στα τρία μίλια. Ο κ. Νεοφύτου στήριξε αυτή την ενέργεια του υπαλλήλου του, λέγοντας ότι εκτελούσε εντολή του. Ήθελε, λέει, να μάθει «αν τα μέτρα φύλαξης εφαρμόζονται». Δεν φορούσε ούτε στολή ούτε μπουκάλες αυτός ο εθελοντής «σπιούνος», έτσι ισχυρίστηκε ο κ. Νεοφύτου. Θα τον έβρισκαν το φουκαρά μετά από μέρες κατεψυγμένο αν δεν έρχονταν οι άλλοι συνάδελφοί του για να τον «συλλάβουν». Δε μας λέει επίσης ο κ. Νεοφύτου πώς είναι δυνατό ο πρόεδρος ενός τέτοιου Φορέα, που έχει Δ.Σ., να χρησιμοποιεί ως κατασκόπους υπαλλήλους του, χωρίς να έχουν γνώση τα άλλα μέλη του Δ.Σ. του; Τι σόι «δημοκρατικό συμβούλιο» είναι αυτό;
Φυσικά και δεν είναι πιστευτές οι δηλώσεις αυτές του κ. Νεοφύτου. Αν έχει προβλήματα με τους υπαλλήλους του μέσα στο Φορέα ας τα φέρει μέσα στο Δ.Σ. κι αυτό να πάρει τις αποφάσεις του, εκτός αν πιστεύει στην «αρχή του ενός ανδρός» κατά Θουκυδίδη. Έχει ο κ. Νεοφύτου το ανάστημα του Περικλή;
Το κακό είναι όμως πως ο πρόεδρος του Φορέα διαμαρτύρεται επειδή οι υπάλληλοί του ειδοποίησαν για τη σύλληψη του συνεργάτη του το λιμεναρχείο κι όχι το Φορέα, λες και ο ίδιος είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του για τη δράση του κατασκόπου του. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν απλά την υποτίμηση των ανώνυμων απ’ τους επώνυμους. Κάποιοι όμως αντιλαμβανόμαστε ακόμη και τα πολιτικά παιχνίδια και τη βουλιμία όλων αυτών που δήθεν αγωνίζονται για το καλό του τόπου.
Δεν έχω πρόθεση να επιτεθώ στον καθηγητή-πρόεδρο, όμως με πνίγει η αγανάκτηση. Η δημιουργία του Φορέα είχε αναπτερώσει κάποτε-βλακωδώς- τις ελπίδες μου και νόμισα πως κάτι θα γινόταν για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν όμως εκείνοι που θα προστάτευαν το πάρκο γίνονται «προστάτες», τότε δε μου απομένει παρά να διατυπώνω την ανησυχία μου ή να αμφισβητώ τον υποκριτικό σοφιστικό λόγο των μεγαλόσχημων.
Θα κουκουλωθούν όλα, όπως πάντα. Μην περιμένει όμως κανείς να πειστούν εκείνοι οι δύσπιστοι ψαράδες και να σεβαστούν τους νόμους των παραβατών. Παιχνίδι κλεφτών κι αστυνόμων θα είναι η ιστορία, με εναλλασσόμενους ρόλους. Δεν ξέρω ποιο είναι το καταστατικό του Φορέα και τι προβλέπει σε τέτοιες έκνομες καταστάσεις, όμως αν εγώ ήμουν στη θέση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα πετούσα έξω από την πόρτα του Φορέα εκείνους που ασχημονούν σε βάρος του. Σίγουρα ο Σουφλιάς έχει ενημερωθεί για τις παράνομες αυτές δράσεις(και τα ΜΜΕ της Αθήνας τις κατέγραψαν), όμως δεν έχει τα κότσια να παρέμβει και να αποκεφαλίσει. Έτσι κι αλλιώς όλα τα κόμματα σε τέτοια μονοπάτια περπατάνε.
Ο Φορέας πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της συνεννόησης με τους κατοίκους του νησιού, αν έχει σκοπό να βοηθήσει και να βοηθηθεί απ’ αυτούς. Η κόντρα αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, εκτός κι αν στόχος του Φορέα είναι μόνο η υλοποίηση των λόγων της Ροδούλας Ζήση (λόγους που δεν ασπάζομαι προσωπικά). Τα απολογητικά λόγια και η κάλυψη των σφαλμάτων διαιωνίζουν το άσχημο κλίμα κι εξαγριώνουν τους Λιαδρομίτες. Έτσι κι αλλιώς αυτοί βιώνουν αυτόν τον τόπο από τότε που γεννήθηκαν κι είναι δύσκολο να τους πείσει κανείς για τα νέα πολιτισμικά πρότυπα, που είναι χειρότερα απ’ τα δικά τους παραδοσιακά.
Υ.Γ.
Έγινε και διοικητικό συμβούλιο του Φορέα την περασμένη Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμα και τις συνεδριάσεις της Βουλής μπορεί να παρακολουθήσει ο πολίτης, η παρουσία των πολιτών στη συνεδρίαση του Φορέα είναι ανεπίτρεπτη.
Ξέρω επίσης πως παίζονται κομματικά παιχνίδια στην όλη ιστορία. Δεν ανήκω ευτυχώς σε κανένα πολιτικό κόμμα και παραμένω Πολίτης μέσα σε μια κοινωνία που αρνείται τους Πολίτες. Ούτε και τους «μαχόμενους πασόκους» υπερασπίζομαι. Ξέρω πως είναι ικανοί για κάθε κακό. Το απόδειξαν είκοσι χρόνια…
Μόνο τη θεά Φύση υπερασπίζομαι.
Υ.Γ. δεύτερο
Άκουσα στο ραδιόφωνο πως ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ο Φορέας επιχορηγείται με τρία εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, απ’ τα οποία το 45% πηγαίνουν σε μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων του. Δέκα υπαλλήλους έχει ο Φορέας και αμείβεται ο καθένας με εκατόν τριάντα χιλιάδες Ευρώ το χρόνο!
Ποιος μίλησε για τη γενιά των 700 Ευρώ το μήνα;
1 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου