Μετρητής

Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

«Οικολογικές» απάτες

Μου έστειλε το άρθρο κάποιος «anemokamenos.
Μόνο ανεμοπαρμένος δεν είναι ο συντάκτης του άρθρου.
Τον ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί νιώθω ότι δεν είμαι μόνος.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ


Η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο «δημοσίου συμφέροντος» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που επιταχύνει τις διαδικασίες και εγκρίσεις για την ανέγερση ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. Αν και σε πρώτη ματιά ίσως πιστέψουμε ότι με την ενέργεια αυτή βοηθάμε να σωθεί ο πλανήτης μας, μια βαθύτερη εξέταση του θέματος αποκαλύπτει το αντίθετο.

Το νομοσχέδιο της «Πράσινης Ανάπτυξης» θα επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση 500 μέτρων από σπίτια και οικισμούς, θα επιτρέπει να απαλλοτριωθούν ιδιωτικοί δρόμοι και να διασχίζονται ιδιοκτησίες για τη δημιουργία οδών πρόσβασης. Λόγω εθνικού συμφέροντος και χωρίς περιβαλλοντική προτεραιότητα, θα είναι πια διαθέσιμες για αιολικά πάρκα περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, και Natura, βουνοκορφές και βιότοποι, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν αλώβητες από ανθρώπινες επεμβάσεις.

Το να αποψιλωθούν βουνά από βλάστηση, δασική ή μεσογειακή, για να εγκατασταθούν βιομηχανικά αιολικά πάρκα μοιάζει ασύμβατο με μία πρωτοβουλία που έχει ονομασθεί «Πράσινη Ανάπτυξη».

Οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στη φύση, κατ’ επέκταση και στον τουρισμό, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στην ανταγωνιστικότητα, χωρίς οικονομικό η περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.


Τα αιολικά πάρκα είναι ανεπανόρθωτες βιομηχανικές επεμβάσεις στο τοπίο

• Οι σημερινές ανεμογεννήτριες είναι σιδηροκατασκευές ύψους 80, 100 και 120 μέτρων (όσο ένα κτίριο 40 ορόφων) και εγκαθίστανται ανά 10-20, μέχρι και 80 μαζί. Για ένα πάρκο 85 ανεμογεννητριών των 150μ (V90), απαιτούνται 25.000 στρέμματα γης -- απέραντη γη για μικρή απόδοση.

• Η τρύπα που σκάβεται για τα θεμέλια μιας ανεμογεννήτριας έχει όγκο ανάλογο με μια πισίνα 25 μέτρων, ενώ για κάθε θεμέλιο απαιτούνται 65 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα.

• Σκάβεται εκτεταμένο οδικό δίκτυο γιά τη μεταφορά και έγερση των ανεμογεννητριών, καθώς και την πρόσβαση μεταξύ τους.

• Τα αιολικά πάρκα συνδέονται με το κεντρικό δίκτυο μέσω γραμμών μεταφορών ενέργειας υψηλής τάσης -- δηλαδή επιπλέον χωματουργικές εργασίες, πυλώνες υψηλής τάσης, υπέργειες γραμμές και υποβρύχιες καλωδιώσεις.

• Η πραγματική διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 15 χρόνια και μετά χρειάζονται αποσυναρμολόγηση.

Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, στη φύση και στην πολιτιστική μας κληρονομιά

• Τα αιολικά πάρκα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των γειτονικών κοινοτήτων, σε σημείο να προσβάλλεται ακόμη και η υγεία τους. Είναι τεκμηριωμένο ότι οι στροβιλισμοί, ο θόρυβος των ελίκων, και οι υπόηχοι διαταράζουν τον ύπνο και δημιουργούν ημικρανίες, αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους.

• Οι αλλαγές που τα αιολικά πάρκα χαράζουν στο περιβάλλον υποβαθμίζουν βίαια την αξία της γης και των ακινήτων (στη Δανία κατά 40%).

• Τα αιολικά πάρκα απωθούν ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και εξαλείφουν σημαντικές θέσεις εργασίας χωρίς να προσφέρουν αντίστοιχες μόνιμες θέσεις – ένα αιολικό πάρκο θα προσλάβει ένα μόνο υπάλληλο συντήρησης.

• Τα αιολικά πάρκα αλλοιώνουν σημαντικά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσω της επιβλαβούς επίδρασής τους στο τοπίο. Μία πολιτιστική ιστορία χιλιετιών καταστρέφεται σε ένα χρόνο.

• Τα αιολικά πάρκα θέτουν σε κίνδυνο την άγρια φύση, ειδικά τα αποδημητικά πουλιά και τις νυχτερίδες, καταστρέφουν την χλωρίδα & πανίδα και τους φυσικούς βιότοπους. Η ισορροπία των οικοσυστημάτων όπου δημιουργούνται αιολικά πάρκα διαταράσσεται ανεπανόρθωτα.

• Η διαρροή λιπαντικών και η εκτεταμένη χρήση του σκυροδέματος για τα θεμέλια και τα συνοδευτικά έργα προκαλούν ρύπανση και μόλυνση του εδάφους, των ρευμάτων, των ποταμών και των υπόγειων υδάτων.

• Η διαδικασία ανέγερσης ανεμογεννητριών προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος.

Τα αιολικά πάρκα είναι ασύμφορα

• H ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες δεν αποθηκεύεται.

• Ενέργεια παραγόμενη από ανεμογεννήτριες, λόγω της αστάθειας του ρυθμού παραγωγής (ο άνεμος είναι απρόβλεπτος και συνεχώς αλλάζει ισχύ), απαιτεί εφεδρική εγκατεστημένη ισχύς, που σημαίνει διπλό κόστος εγκατάστασης.

• Η απαραίτητη σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο απαιτεί μεγάλες δαπάνες εγκατάστασης, ενώ οι απώλειες ενέργειας στη μεταφορά είναι επίσης μεγάλες.

• Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα μόνο όταν η ισχύς του ανέμου είναι μεταξύ 4 και 8 Mποφώρ. Η παραγωγή της ανεμογεννήτριας μεταβάλλεται ανάλογα με την τρίτη δύναμη της ταχύτητας του ανέμου, που σημαίνει ότι η παραγόμενη ισχύς πέφτει απότομα εξαιρετικά χαμηλά όταν μειωθεί η ταχύτητα του ανέμου. Αν η ισχύς του ανέμου δηλαδή από το ανώτερο σημείο στα 7/8 Μποφόρ πέσει στα 4 Μποφόρ, η παραγωγή μειώνεται από το 100% στο 12,5% (1/2 x 1/2 x 1/2 = 1/8).

• Η αναμενόμενη, και συνεπώς επιδοτούμενη, απόδοση απέχει πολύ από την πραγματική. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η μέση απόδοση των αιολικών πάρκων είναι το 12.7% της μέγιστης δυνατής.

• Συνολικά, η εκπομπή CO2 και η κατανάλωση ενέργειας για την κατασκευή, μεταφορά και εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εξανεμίζει το όποιο περιβαλλοντικό όφελος από τη λειτουργία τους.

Τα αιολικά πάρκα υπάρχουν λόγω των γενναίων επιδοτήσεων

• Μετά από δεκαετίες τεχνολογικής εξέλιξης, τα αιολικά πάρκα παραμένουν οικονομικά μη-βιώσιμα και εξαρτώνται από κολοσσιαία ποσά δημοσίου χρήματος. Το νομοσχέδιο ενθαρρύνει προκλητικά τον επιχειρηματία να διεκδικήσει τις επιδοτήσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τη συμβατικά προσυμφωνημένη πώληση του ρεύματος σε εγγυημένα ακριβότερες τιμές. Το ρεύμα από τα αιολικά πάρκα είναι κατά 400% ακριβότερο από οποιαδήποτε συμβατική πηγή και το επιπλέον κόστος θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών της ΔΕΗ από το 2011. Ο επιχειρηματίας θα κερδοφορεί από τις επιδοτήσεις σε βάρος των φορολογούμενων και των καταναλωτών, παράλληλα μηδενίζοντας τις αντικειμενικές αξίες των γειτονικών ακινήτων και προσβάλλοντας την υγεία των περιοίκων.

Προς τι λοιπόν η εθνική προτεραιότητα; Βιαζόμαστε να εγκαταστήσουμε αιολικά πάρκα που θα καταστρέψουν τα νησιά και τα βουνά μας, για να έχουμε ακριβότερο ρεύμα, χωρίς κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος.

Χρειάζεται τουλάχιστον απαιτητική χωροθέτηση που θα λαμβάνει υπόψη την άποψη των κατοίκων στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ζούνε και την ανεκτίμητη αξία του Ελληνικού τοπίου. Όπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο, τα αιολικά πάρκα θα βρίσκονται στην αυλή του καθενός:
http://www.rae.gr/lic/FI-anns.html
http://www.rae.gr/GIS/framesetup.asp
http://www.nytimes.com/2009/08/29/business/energy-environment/29iht-sustain.html

Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ελεύθερη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, όπου θέλουν οι επιχειρηματίες/επιδοτούμενοι, σε βάρος των δασών και του περιβάλλοντος:
http://www.eksegersi.gr/keimena12/581/ananewsimes.htm

Δύο σημαντικές ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν λεπτομερώς τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο και προτείνουν μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων: μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού, στήριξη μικρής κλίμακας και διαφορετικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, βέβαια, χωροθέτηση ανεμογεννητριών, που λαμβάνει υπόψη τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, συν την άποψη των τοπικών κοινοτήτων.
http://www.diktioaigaiou.gr/contents/media/File/aiolika/Prop_APE_teliko_t.pdf
http://windwatch.gr/forum/t-209861/

Αναφορές στη διαφθορά και διαπλοκή πίσω από την Πράσινη Ανάπτυξη:
http://www.nytimes.com/2009/12/14/world/europe/14wind.html?_r=1
http://www.antinews.gr/?p=27290
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_7003.html
http://www.eksegersi.gr/keimena12/580/giati.htm


Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2010, και η άποψή σας μετράει: http://www.opengov.gr/minenv/

6 σχόλια:

Πασκαλ είπε...

Επειδή όπως είπες και ένας φίλος, η καλύτερη διόρθωση κειμένων γίνεται με σχόλια και συζητήσεις πάνω στο κείμενο, ας αρχίσουμε να διορθώνουμε το παραπάνω:

• Οι σημερινές ανεμογεννήτριες είναι σιδηροκατασκευές ύψους 80, 100 και 120 μέτρων (όσο ένα κτίριο 40 ορόφων) και εγκαθίστανται ανά 10-20, μέχρι και 80 μαζί. Για ένα πάρκο 85 ανεμογεννητριών των 150μ (V90), απαιτούνται 25.000 στρέμματα γης -- απέραντη γη για μικρή απόδοση.

Η γη δε δεσμεύεται στο σύνολό της.
Δεσμεύεται μονο εκταση 85*βαση ανεμογεννήτριας.
Η απόδοση πρέπει να συγκριθεί με κάτι άλλο για να χαρακτηριστεί "μικρή". Μικρή σε σχέση με τι;


• Η τρύπα που σκάβεται για τα θεμέλια μιας ανεμογεννήτριας έχει όγκο ανάλογο με μια πισίνα 25 μέτρων, ενώ για κάθε θεμέλιο απαιτούνται 65 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα.
• Σκάβεται εκτεταμένο οδικό δίκτυο γιά τη μεταφορά και έγερση των ανεμογεννητριών, καθώς και την πρόσβαση μεταξύ τους.
• Τα αιολικά πάρκα συνδέονται με το κεντρικό δίκτυο μέσω γραμμών μεταφορών ενέργειας υψηλής τάσης -- δηλαδή επιπλέον χωματουργικές εργασίες, πυλώνες υψηλής τάσης, υπέργειες γραμμές και υποβρύχιες καλωδιώσεις.

Τα παραπάνω ισχύουν αλλά καθε τέτοιου είδους έργο προϋποθέτει έρευνα ανάπλασης και αποκατάστασης του χώρου, όπως επίσης έρευνα είναι απαραίτητη και πριν την απεγκατάσταση ενός πάρκου.
Το αν οι έρευνες δε ξεκινησουν ή δεν υπολοποιηθούν τα πορίσματά τους λόγω "κολλήματος", δεν είναι ευθύνη του πάρκου αλλά του εκάστοτε υπαλλήλου/υπουργού/δημάρχου/νομάρχη που χρειάζεται λίγο λάδι παραπάνω για τα γρανάζια του.

• Η πραγματική διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 15 χρόνια και μετά χρειάζονται αποσυναρμολόγηση.

Δεν ισχύει.
Η διάρκεια ζωης ενός πάρκου εξαρτάται απο την άδεια που θα πάρεις για να το εγκαταστήσεις.
Οι άδειες αυτή τη στιγμή είναι 20ετίας, τόσο περίπου είναι και η ζωή των ανεμογεννητριών.
Βέβαια με την προοδο της τεχνολογίας σε 10 ή 20 χρόνια απο σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει τι θα γίνει.


• Τα αιολικά πάρκα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των γειτονικών κοινοτήτων, σε σημείο να προσβάλλεται ακόμη και η υγεία τους. Είναι τεκμηριωμένο ότι οι στροβιλισμοί, ο θόρυβος των ελίκων, και οι υπόηχοι διαταράζουν τον ύπνο και δημιουργούν ημικρανίες, αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους.

Τεκμηριωμένο απο ένα ανώνυμο άρθρο.
Υπέροχα. Ας δούμε και τις επιπτώσεις του λιγνίτη για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.


• H ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες δεν αποθηκεύεται.

Ακριβώς. Όπως και καμία άλλη ενέργεια στον πλανήτη.


• Ενέργεια παραγόμενη από ανεμογεννήτριες, λόγω της αστάθειας του ρυθμού παραγωγής (ο άνεμος είναι απρόβλεπτος και συνεχώς αλλάζει ισχύ), απαιτεί εφεδρική εγκατεστημένη ισχύς, που σημαίνει διπλό κόστος εγκατάστασης.

Η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Το έξτρα κόστος είναι δεδομένο γιατί πρεπει πάντα οι κλασσικές πηγές ενέργειας να είναι αρκετές να καλύψουν τη ζητηση και οι ανανεώσιμες πηγές να είναι "έξτρα" υποδομές, αλλά αυτό δεν κάνει τις ανανεώσιμες πηγές, "κακές" πηγές ενέργειας.


• Η απαραίτητη σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο απαιτεί μεγάλες δαπάνες εγκατάστασης, ενώ οι απώλειες ενέργειας στη μεταφορά είναι επίσης μεγάλες.

Οι απώλειες στη μεταφορά είναι πολύ μεγάλες ασχέτως της πηγής της ενέργειας.
Μεταφέροντας την ενέργεια απο την πτολεμαΐδα στην αθήνα -όπου και χρειάζεται η περισσότερη ενεργεια στην ελλάδα- οι απώλειες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με το να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα περιφερειακά της αττικής που θα εξυπηρετούν το λεκανοπέδιο.

...συνεχίζεται...

Πασκαλ είπε...

..συνέχεια...

• Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ρεύμα μόνο όταν η ισχύς του ανέμου είναι μεταξύ 4 και 8 Mποφώρ. Η παραγωγή της ανεμογεννήτριας μεταβάλλεται ανάλογα με την τρίτη δύναμη της ταχύτητας του ανέμου, που σημαίνει ότι η παραγόμενη ισχύς πέφτει απότομα εξαιρετικά χαμηλά όταν μειωθεί η ταχύτητα του ανέμου. Αν η ισχύς του ανέμου δηλαδή από το ανώτερο σημείο στα 7/8 Μποφόρ πέσει στα 4 Μποφόρ, η παραγωγή μειώνεται από το 100% στο 12,5% (1/2 x 1/2 x 1/2 = 1/8).

Ναι, αλλά αυτό γιατί είναι αρνητικό;
Το να προσπαθήσεις να εκμεταλλευτείς τη δύναμη του ανέμου ΟΤΑΝ αυτή είναι διαθέσιμη δε σημαίνει ότι η αιολική ενέργεια είναι άχρηστη επειδή δε φυσάει πάντα όπως θέλουμε.


• Συνολικά, η εκπομπή CO2 και η κατανάλωση ενέργειας για την κατασκευή, μεταφορά και εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εξανεμίζει το όποιο περιβαλλοντικό όφελος από τη λειτουργία τους.

Δλδ αν μετρήσουμε το κόστος σε ενέργεια για κατασκευή, μεταφορά, εγκατάσταση και συντήρηση ενος αιολικού πάρκου και την εκπομπή CO2 για όλα τα παραπάνω σε σχέση με την ενέργεια που θα παράγει για 20 χρόνια το πάρκο καθως και σε σχέση με τους τόνους CO2 που θα απελευθερωνόντουσαν στην ατμόσφαιρα ΑΝ η ενέργεια αυτή παραγόταν από συμβατική πηγή, θα δούμε ότι το να το στήσεις έχει μεγαλύτερο κόστος για το περιβάλλον.
Ωραία, και ποια μελέτη το είπε αυτό;


• Μετά από δεκαετίες τεχνολογικής εξέλιξης, τα αιολικά πάρκα παραμένουν οικονομικά μη-βιώσιμα και εξαρτώνται από
κολοσσιαία ποσά δημοσίου χρήματος. Το νομοσχέδιο ενθαρρύνει προκλητικά τον επιχειρηματία να διεκδικήσει τις επιδοτήσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τη συμβατικά προσυμφωνημένη πώληση του ρεύματος σε εγγυημένα ακριβότερες τιμές. Το ρεύμα από τα αιολικά πάρκα είναι κατά 400% ακριβότερο από οποιαδήποτε συμβατική πηγή και το επιπλέον κόστος θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών της ΔΕΗ από το 2011. Ο επιχειρηματίας θα κερδοφορεί από τις επιδοτήσεις σε βάρος των φορολογούμενων και των καταναλωτών, παράλληλα μηδενίζοντας τις αντικειμενικές αξίες των γειτονικών ακινήτων και προσβάλλοντας την υγεία των περιοίκων.

Το να μιλάμε για υγεια των περιοίκων έχοντας ως μοναδική εναλλακτική το λιγνίτη είναι τουλάχιστον ανήθικο.
Το οικονομικό κόστος του ρεύματος είναι μεγαλύτερο απ'ότι του ρευματος από λιγνίτη.
Το περιβαλλοντικό κοστος όμως;


•Προς τι λοιπόν η εθνική προτεραιότητα; Βιαζόμαστε να εγκαταστήσουμε αιολικά πάρκα που θα καταστρέψουν τα νησιά και τα βουνά μας, για να έχουμε ακριβότερο ρεύμα, χωρίς κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος.

Σε σχέση με τις πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά, το ρεύμα από αιολικά πάρκα είναι πιο φτηνό.

Αυτά για το κείμενο.

...ξανασυνεχίζεται...

Πασκαλ είπε...

..ξανασυνέχεια...

Γενικά, η κλασσική ελληνική αντίληψη του να βρίζουμε ό,τι καινούριο έρχεται στον τόπο με βρίσκει αντίθετο.
Αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει (και πιθανότατα δημιουργεί) πρόβλήματα με τα αιολικά πάρκα είναι η διαφθορά που επικρατεί στο σύστημα, τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αν δε φροντίσει το κράτος να γίνουν σωστά οι μελέτες και να εφαρμοστούν κατά γράμμα δεν είναι ευθύνη ούτε του αέρα που φυσάει ούτε της γεννήτριας που γυρίζει.

Δεν εχω κανένα προσωπικό συμφέρον (γιατί κάποιοι θα το σκεφτούν) να υπερασπιστώ τα αιολικά πάρκα.
Αλλά οι ανακρίβειες και η κινδυνολογία είναι πράγματα που δε μου αρέσουν.

Το περιβάλλον έχει αντοχές. Αλλά για πόσο ακόμα θα έχει;

Κλείνω με μια ανάρτηση μιας φίλης στο blog της (http://placet-experiri.blogspot.com) αρκετό καιρό πριν:

Πέτυχα σήμερα κάπου την πληροφορία ότι οι απανταχού BLOGGERS θα σβήσουν και φέτος (σε συνέχεια της τρομερής περσινής επιτυχίας του εγχειρήματος) στις 28/11 τα φώτα τους για μία ώρα.

Για όσους αναγνώστες θέλουν να το επιχειρήσουν λέω το εξής: να ξέρετε ότι η πράξη σας θα είναι ΑΚΥΡΗ γιατί θα ανάψω ΟΛΑ τα φώτα του σπιτιού μου, και τα δύο πλυντήρια, aircondition KAI θέρμανση, θα βάλω χύτρες ταχύτητας και θερμοσίφωνο, βραστήρα, αφετιέρα, τηλεοράσεις και στερεοφωνικά. Θα κατεβάσω τα παλιά πορτατίφ από το πατάρι και θα βάλω και τα τρία pc και όσα άλλα μπορέσω να βρω στο ρεύμα, θα φορτίζω όλα τα κινητά του σπιτιού (και τις παλιές συσκευές!) και ούτω καθεξής.

Καταλάβετέ το επιτέλους, αυτή η ΜΙΑ ώρα δεν κάνει τίποτα, κοιμόσαστε καλύτερα μη έχοντας κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα - και όταν θα έρθει το αιολικό πάρκο ή το σύστημα βιολογικού καθαρισμού να εγκατασταθεί κοντά στο εξοχικό σας θα το τραβολογάτε στο ΣτΕ για να μη χαλάσει η θέα σας. Κλείσατε όμως τα φώτα για μία ώρα, άρα όλα καλά."


Συγγνώμη αν σας κούρασα.

Μάκης Μίχος είπε...

Κύριε Πασκάλ, με τιμά η ταχύτατη κι άγνωστη παρέμβασή σας στο άρθρο του anemokamenos.
Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω άμεσα μαζί σας είναι η άποψη της φίλης σας για την ετήσια και ωριαία «επανάστασή» μας, με το κατέβασμα του διακόπτη...
Αν ήξερα ποιος είσαι και ποιος είναι ο λόγος που υπερασπίζεσαι τόσο πολύ τις ανεμογεννήτριες θα απαντούσα τα δέοντα.
Αφήνω την απάντηση στο γείτονά μου τον Κολέμπα.
Είναι μια ευκαιρία γι' αυτόν να αναδείξει τις οικολογικές απόψεις του γύρω απ' το θέμα.

Πασκαλ είπε...

Κύριε Μίχο,

Δεν υπερασπίζομαι τις ανεμογεννήτριες -όπως έγραψα και πιο πριν δεν έχω κανένα όφελος να κάνω κάτι τέτοιο.
Αλλά εκτός από τα σωστά που περιείχε το άρθρο που αναδημοσιεύσατε, είχε και πολλές ανακρίβειες. Γι'αυτό και είπα να πω τη γνώμη μου.

Όταν μάθετε και το ποιος είμαι -σύντομα πιστεύω- απαντήστε μου τα δέοντα, γιατί θα με ενδιέφερε να μάθω και τη δική σας άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Περί "Ανέμων και Υδάτων", όπως λέει και ο λαός.