Μετρητής

Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2008

Κι έτσι φτάσαμε στη δεκαετιία του '50

Άρθρο του Μάκη Μίχου , ανένταχτου της

Πανελλήνια Τσιπρομένης και Λαϊκής και Σοσιαλιστικής Νέας Δημοκρατίας

Κι έτσι επιστρέφουμε στη δεκαετία του ’50

Άκουγα το μεσημέρι ένα λαμπρό κι έξυπνο τηλε-φονιά, που μιλούσε για το οικονομικό χάλι των αγροτών. Γύρισε το μυαλό μου πενήντα χρόνια πίσω, τότες που ήμουνα παιδί της πόλης κι έτρωγα πέντε φορές τη βδομάδα όσπρια. Το κρέας δεν το γεύτηκα τότε και μόνο σαν έγινα φοιτητής το γνώρισα.

Ήταν δύσκολη εποχή η μετεμφυλιοπολεμική. Η φτώχεια είχε χτυπήσει τα αστικά κέντρα κυρίως, εκεί που είχε στείλει την αγροτιά η «βιομηχανική επανάσταση» των αστών που ήθελαν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια. Όσοι ήταν «τυχεροί» παίρνανε τα τρένα για τη Γερμανία και γύριζαν στην πατρίδα για ν’ αφήσουν τα μάρκα και την ψυχούλα τους. Θα περνούσαν δεκαετίες για να δουν το «νόστιμον ήμαρ».

Όσοι μείνανε στα χωριά τους εκείνα τα χρόνια δεν έγιναν πλούσιοι, όμως δεν πείνασαν. Είχαν τον κήπο τους, τα ζωντανά τους, το ζεστό σπιτάκι τους. Δεν είχε ανακαλυφθεί η τηλεόραση για να ζηλεύουν τις μαλακίες των αστών.

Στις επόμενες δεκαετίες στρώσανε κάπως τα πράγματα. Η εργατική τάξη βρήκε δουλειά και η αγροτιά μπορούσε να διαθέσει τα προϊόντα της στο αγοραστικό κοινό. Κερδίζανε πάλι οι αστοί, όμως και οι «κατώτεροι» περνούσαν με αξιοπρέπεια. Δεν απόχτησαν τα αγαθά των αστών, αλλά ήταν χορτάτοι.

Ήμασταν η τυχερή γενιά…

Άκουσα λοιπόν σήμερα τον τηλε-φονιά, που κατάγεται από Θεσσαλία, να μιλάει για τον αγρότη το δυστυχισμένο. Βλέπω τα τελευταία χρόνια και τη νεολαία των 500 Ευρώ το μήνα και εξαγριώνομαι.

Ο αγρότης θα επιβιώσει, όπως και στη δεκαετία του ’50. Δεν πρόκειται να πει το ψωμί ψωμάκι.

Θα επιβιώσουν κι όλα τα «σοσιαλιστικά» λαμόγια, που κατακλέψανε τη χώρα μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια και που επιτρέψανε και στους δεξιούς να επαναλάβουν το έργο τους.

Η πείνα και η ληστεία θα επιστρέψει στα αστικά κέντρα.

Ο αγρότης θα επιβιώσει, αν του φτάσει το νερό…

Θα γυρίσει πάλι στην κατσίκα του και στις κοτούλες του.

Τα παιδιά των 500 πού θα πάνε;

Ευτυχώς ο Μαρξ είχε προβλέψει πως η βιομηχανική επανάσταση θα μας σώσει από το φάσμα της πείνας.

Έσωσε το Στάλιν και τον Πούτιν…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός!!!Εύγε!!!Πες τα....